Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Skyld og skam

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Skyld og skam

des 6 2018 - 20:24
Hva er deres beste teknikker for å bli kvitt automatiske negative tanker som fører til skyld og skam?
Avatar

Re: Skyld og skam

des 7 2018 - 01:19
Det kommer litt an på hva man føler skyld/skam rundt.

Skyldfølelse/skamfølelse består av at man tror at man har lav verdi, grunnet et aspekt ved en selv. Derfor er løsningen på skyldfølelse/skamfølelse å endre hvordan man forholder seg til det aktuelle aspektet ved en selv, slik at man dermed ikke lenger synes at man har grunn til å tro at man har lav verdi, til tross for at det aktuelle aspektet ved en selv eksisterer.

(Med uttrykket "aspekt ved en selv" refererer jeg til alle mulige ting som er knyttet til en selv. F.eks. handlinger man har gjort, ord man har sagt, følelser man har eller en personlighet/væremåte man har.)Eksempler på metoder for å endre hvordan man forholder seg til et aktuelt aspekt ved en selv:

Eksempel 1:
"Per skammer seg over en handling han har gjort."

Metode 1)
Per kan lære av handlingen sin og reflektere seg fram til en annen måte å gjøre ting på. Dermed reduseres skylden/skammen han føler over den tidligere handlingen sin, fordi han ikke identifiserer seg like sterkt lenger med å være en slik fyr som gjør slike handlinger. Han er på en måte en "ny mann" fordi han har bestemt seg for å forsøke og gjøre ting annerledes hvis han kommer bort i en lignende situasjon i framtiden.

Metode 2)
Per kan reflektere over handlingen sin og finne ut om han faktisk synes at handlingen hans var et riktig valg. Hvis han kommer fram til at handlingen hans faktisk var et riktig valg, så elimineres skylden/skammen han føler over handlingen sin, fordi han ikke lenger synes at handlingen hans var "gal" - og dermed utgjør ikke lenger handlingen en grunn til å tro at han har lav verdi.

Metode 3)
Per kan jobbe med å øke selvfølelsen/selvaksepten sin. Dermed vil han tro at han har høy verdi generelt, som vil medføre at hans tidligere handling ikke lenger utgjør en grunn til å tro at han har lav verdi.Eksempel 2:
"Per skammer seg over sin seksuelle legning."

Metode 1)
Per kan forsøke å finne andre mennesker som har samme seksuelle legning som han. Hvis han finner en del slike mennesker, reduseres eller elimineres skylden/skammen han føler over sin seksuelle legning, fordi han ikke lenger anser den seksuelle legningen sin for å være "unormal" - og dermed utgjør ikke lenger den seksuelle legningen hans en grunn til å tro at han har lav verdi.

Metode 2)
Per kan eksponere sin seksuelle legning ovenfor andre mennesker (ved f.eks. å fortelle de om den). Hvis han er heldig og eksponerer seg for de rette type menneskene som aksepterer han sånn som han faktisk er, vil han ikke lenger anse sin seksuelle legning som noe "galt" - og dermed utgjør ikke lenger den seksuelle legningen hans en grunn til å tro at han har lav verdi.
(Merk: Eksponeringstrening KAN traumatisere en person, og KAN dermed ytterligere senke personens følelse av verdi, hvis eksponeringstreningen utføres på feil måte, eller hvis personen har vært svært uheldig med hvilke type mennesker han/hun har eksponert seg ovenfor.)

Metode 3)
Per kan jobbe med å øke selvfølelsen/selvaksepten sin. Dermed vil han tro at han har høy verdi generelt, som vil medføre at hans seksuelle legning ikke lenger utgjør en grunn til å tro at han har lav verdi.
Til forsiden