Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Det er så tabu å ha psykiske lidelser..

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Det er så tabu å ha psykiske lidelser..

sep 29 2018 - 01:50
Jeg har gått i gjennom mye i livet mitt. Alt fra en voldelig oppvekst til mobbing. Det er først nå jeg har begynt å prate om det. Overraskende nok er det så stigmatisert. Enda mer overraskende er det at det er så skambelagt! Vi lever i 2018. Det er mange som sliter med psykiske lidelser eller har hatt det tøft. Bare der jeg går på skole viser det seg at en av fem sliter med alvorlige psykiske plager. Hver femte person.

Derfor er det vondt å vite at man ofte blir møtt på feil måte når man tar det opp. Det gjør bare så jeg og mange andre ikke vil ta det opp. Det er en ting å føle skam på grunn av noe. Men når en person som har følt på den skammen hele livet, endelig manner seg opp til snakke om det og ikke blir tatt alvorlig. Da er det noe som ikke stemmer.

En annen ting som er viktig å huske på at mange personer egentlig ikke snakker om sånne ting til vanlig. Da er de ofte på et lavt nivå i livet sitt. Derfor er det ekstra viktig å prøve å sette seg inn i situasjonen deres. I tillegg til det er erfaring at hjelpetjenester ofte er så vandt til å høre dette. Enda en person med en vanskelig oppvekst eller problemer i livet. Forstår at man ikke kan hjelpe alle, men av og til er det nok at noen bare lytter til historien din.

Vi er ofte raske med å dømme mennesker som faller utenfor samfunnet, uten å tenke over hva de har vært i gjennom. Kanskje de har 20 tøffe år bak seg, eller kanskje enda flere? De blir ofte stemplet som svake eller bråkmakere. Likevel gjør de sikkert det de klarer de også. En annen dobbeltmoral er at når en person forteller at de har vært utsatt for en ulykke og blitt skadet. Da viser vi forståelse for personen.

I motsetning til når en person forteller at de har vært utsatt for mobbing eller en tøff oppvekst. Da er det mye mer stigmatisert. Seriøst ingen valgte å havne i ulykken eller bli mobbet. Den som har vært i ulykken føler ofte ikke en skamme for å fortelle om det som skjedde. Og det hadde vært ganske ille om de gjorde det? Så derfor er det ille nok at det er sånn med folk som får psykiske skader av tøffe hendelser.

Jeg bare ønsker at folk kan bli litt snillere og forståelsesfulle. Alle kommer til å gå i gjennom kriser i livet sitt. Derfor er det hvert fall viktig å behandle hverandre bedre.
Til forsiden