Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Avskjedsbrev /selvmordsbrev

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 7 2017 - 06:54
Hei! Jeg lurer på hva dete synes er viktig å ha med i et avskjedsbrev. Tenker selv jeg må få frem hvor glad jeg er i de og litt av grunnen, men føler jeg må skrive mye slik at de kanskje skjønner.. hva mener folk jeg burde ha med?
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 8 2017 - 00:27
Jeg skrev alle tankene mine om hva som har skjedd og hvorfor ting har blitt som de har. Jeg skrev nøyaktig hva jeg mente om mennesker, både de jeg mente hadde skyld i min avgjørelse, men også de som gjorde avgjørelsen ekstra vanskelig. Alle som har stilt opp for meg fortjente et farvel.
Avatar

Trist

des 8 2017 - 00:42
Vet det er vanskelig å tenke seg i deres situasjon, men det finnes ALLTID hjelp å få! Selvmord er en veldig endelig og permanent løsning....

"Pain is temporary. Quitting lasts forever"
- Lance Armstrong
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 8 2017 - 21:47
Lance Armstrong? Virkelig? Han burde ha "quitta" for lenge siden, for å si det slik. Han er en skikkelig drittsekk som har truet og trakassert folk i årevis.

Jeg skal ikke forsøke å overtale deg til å ikke gjøre det, Melkesjokolade. Men jeg kan si deg hva som holder meg i live, nemlig at jeg kommer til å påføre de jeg er glad i mye lidelse dersom jeg tar livet av meg. Sjansen for selvmord øker også for de etterlatte.Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 9 2017 - 08:58
Tusen takk for svar:)
Avatar

:)

des 10 2017 - 00:24
Ok, det var noen sterke utalelser Brukernavn0. Han ble alvorlig kreftsyk i 96, men kom tilbake og vant Tour de France i 99.
Sier litt om hans viljestyrke. Kanskje du burde ta noen notater
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 10 2017 - 16:48
Ja, kanskje jeg bør begynne med bloddoping. Det hjelper sikkert mot depresjon også
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 10 2017 - 17:25
Dæven, her er det en som forstår alt her i livet gitt. Jeg gir da faen hva du mener om selvmord. Hva du mener er egoistisk, er for andre det eneste de ønsker. Det fører heller ikke noe godt med seg å være så bastant og ekkel mot andre.
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 10 2017 - 20:17
Super4411: "Selvmord er da ingen god utvei for noen. Utrolig egoistisk og feigt.
Som laduakss skriver, det finnes alltid en utvei."

Jeg blir bare oppgitt ass. Du har ikke skjønt en dritt.

For det første: Selvmord er egoistisk ja - men det er minst like egoistisk av andre å kreve at en person ikke skal ta selvmord.
Alle mennesker er dypt egoistiske vesener, enten man er et menneske som tar selvmord eller ikke. Så det faktum at "selvmord er egoistisk", er ikke noe gyldig argument mot selvmord.

For det andre: Selvmord er ikke feigt; det er en kalkulert løsning på et problem man står ovenfor. Jeg lover deg - absolutt alle mennesker har et bristepunkt. Man er ikke feig for å ha nådd det bristepunktet; det betyr bare at man er et menneske.
Er det derimot slik at mange mennesker har for lav toleranse og gir opp før de egentlig hadde trengt å gi opp? Ja, selvfølgelig. Men hvorvidt det er tilfellet for en person, er det kun den personen selv som virkelig veit - og ikke DU (selv om du kan ha en anelse om sannsynligheten for det, basert på hva personen forteller om situasjonen sin).

For det tredje: Det finnes IKKE ALLTID en utvei - selv om det ofte gjør det. Som nevnt ovenfor; absolutt alle mennesker har et bristepunkt. Når man det bristepunktet, blir selvmord den beste løsningen. (Så sant det ikke er et tilfelle av at man har gitt opp for tidlig, eller at man ikke har utforsket nok vedrørende andre utveier.)

For det fjerde: "Å skylde på andre er jo bare idioti, det er kun én å skylde på, nemlig deg selv. Du må selv ta ansvar for dine egne handlinger."
Dette er delvis feil. Man skal ta ansvar for sine egne handlinger, ja; men det er ikke "kun en selv å skylde på". Andre mennesker kan også ha skyld/ansvar for ting.
Skylden/ansvaret kan altså være helt ens egen, helt andre menneskers, eller delt mellom en selv og andre mennesker. Du mangler bare evnen til å tenke ut slike scenarioer.

For det femte: Du skriver at du har "vært der selv". Det er mye mulig, men det er i så fall tydelig at du kun forstår selvmords-problematikken kun ut i fra de utfordringene du selv har hatt, og ikke forstår hvordan andre mennesker kanskje kan være i en verre situasjon enn den du var i. (Ikke nødvendigvis objektivt verre, men subjektivt verre.)

Med alt dette sagt er jeg ganske enig i det følgende du skrev: "Hvis man virkelig mener og ønsker å ta livet av seg selv, så gjør man det bare, uten å involvere andre."
Men også dette er litt uriktig. For selv om det ofte er slik, er det også mulig å ha en enormt sterk intensjon om å ta livet sitt, selv om man oppsøker kontakt på f.eks. et forum for å snakke med andre mennesker om temaet først. Dette er vanligvis fordi man ikke er helt bestemt på å ta selvmord enda ("a cry for help"), men man kan også oppsøke denne kontakten i et forsøk på å ha "et siste øyeblikk med sosial omgang/kontakt før man dør" (altså et slags siste farvel med verden).

Kort sagt: Det du skriver er korttenkt og til og med helt feil vedrørende enkelte ting. Det er ikke noe problem å generalisere ting (og mange generaliseringer er sanne); men problemet er når man ikke selv forstår at det er en generalisering, og dermed ikke gir rom for potensielle unntak. Det gir dermed en uriktig framstilling av virkeligheten, selv om generaliseringen kanskje kan være korrekt i f.eks. 99% av tilfellene. (For 99% er ikke 100%.)

For noen år tilbake ville jeg blitt ganske provosert av slike korttenkte uttalelser, men nå blir jeg bare oppgitt. For jeg har innsett at mange folk rett og slett er idioter. Noen kommer rett og slett aldri til å forstå ting - ikke en gang når man forsøker å forklare dem ting på en utdypende måte. It's the tragedy of life. Certain things can only be experienced...
Avatar

Det finnes faktisk ALLTID en løsning

des 17 2017 - 10:29
Jeg vet selvfølgelig ikke mye om din livssituasjon eller alderen din, men likevel mener jeg at det alltid er en løsning. Selvmord er ikke den letteste, feigeste utveien som det ble sagt her, men det er fremdeles en permanent løsning på et problem som kan gå over. Bare å gi det enda mer tid kan være en løsning. Hva om du får et veldig godt liv om et par år, eller du finner en enesteående venn i nær fremtid som støtter deg så mye i din situasjon så du føler deg bedre?

Det er faktisk en egoistisk løsning å ta livet sitt, da dette er veldig traumatiserende for de pårørende. Likevel er jeg enig med det som ble sagt om at det ikke er et valid argument mot. Jeg vet godt at det ikke blir tatt så mye i betraktning når man er der du er og føler det sånn.

Personlig har det hjulpet meg å ha et håp for fremtiden og ha respekt for livet. Jeg tror at livet har en betydning til tross for at jeg ikke har hatt det så bra bestandig i livet mitt. Kanskje du må finne ut noe som har stor betydning i ditt liv? Jeg snakker for mange når jeg sier at det er noe som hjelper.

Hvis du lurer på noe, vil ha tips eller om du vil prate er jeg her, og det mener jeg!
Jeg håper virkelig du får en god opplevelse snart som gjør at du setter pris på deg og det du har. Og jeg håper at du finner en annen løsning -hvertfall prøver nye løsninger før du tar den endelige avgjørelsen. Jeg kjenner deg ikke, men jeg vet at jeg hvertfall ønsker deg her. Lykke til og hold ut! Du er mye verdt❤️
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 17 2017 - 15:47
Det finnes ikke alltid en annen løsning fordi det finnes situasjoner hvor man i praksis ikke har noe annet valg. Det å påstå at "det alltid finnes en løsning" er en forenklet og ureflektert/ugjennomtenkt forståelse av virkeligheten. Sannheten er at det vanligvis finnes en bedre løsning enn selvmord, ja - men at det også finnes enkelte situasjoner hvor selvmord er den eneste reelle løsningen på et problem man har. Som sagt, det handler om å ha refleksjonsevne nok til å kunne tenke ut slike situasjoner.

Er det derimot sunnere for en person å ha mentaliteten om at "det alltid finnes en løsning"? Ja, selvfølgelig. Men er det egentlig sant i absolutt alle tilfeller? Nei.
Dette handler om ønsketenkning vs. faktisk virkelighet. Ønsketenkning kan være bra/sunt/nyttig, og til og med være korrekt til en viss grad/i mange tilfeller; men det omfatter ikke hele den faktiske virkeligheten (for da hadde det ikke vært ønsketenkning).
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 17 2017 - 17:13
Søk opp Neale Donald Walsch. Han har hjulpet meg mye! Han nevner Gud, men drit i det, jeg finnes ikke religiøs selv men alt han snakker om er bare så logisk og gir et litt annet bilde på verden og meningen med livet! Les bøkene hans, og du har et grunnfundament for resten av livet som vil hjelpe deg gjennom alt!
Hvis det er EN ting du bør gjøre før du evt tar farvel, så er det å gjøre litt resesrch på denna fyren!

https://m.youtube.com/watch?v=dgxwhasErns
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 17 2017 - 20:03
Gummybear:
Som et suicidalt individ med to runder på akuttmotaket for forsøk, vi jeg bare si en ting. Alt det du sier har jeg og sagt, tenkt og trodd på. Det kalles å være deprimert. Det du ikke tar hensyn til er at den kalkuleringen din kanskje er påvirket av psykdommen. Regnestykket ditt blir påvirket av noe som er midlertidig( for fåtallet er deprimerte hele livet), og da har du ikke noe permanent svar. Først når du er frisk fra depresjonene kan du virkelig vite om selvmord er en fornuftig idé. Og er det det da, ja ok, da er det greit, kjør på. Men ikke ta en avgjørelse bare fordi den virker logisk akkurat nå.

Men om du vurderer det gjør deg hvertfall en tjeneste å ha en nødutgang. Ta med deg telefonen, eller gjør det et sted hvor du blir hørt om du får panikk. Etter min erfaring har det vært en veldig grei ting. Om du virkelig vil gjennomfør så er jeg lei for Det, men etter min erfaring kan man fort tenke sånn frem til det nesten er for sent. Og da er det lurt å ha en nødutgang, bare sånn i tilfelle.
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 17 2017 - 22:00
Soul eater: "Det du ikke tar hensyn til er at den kalkuleringen din kanskje er påvirket av psykdommen. Regnestykket ditt blir påvirket av noe som er midlertidig( for fåtallet er deprimerte hele livet), og da har du ikke noe permanent svar."

Påstanden min er et faktum, uavhengig av om en person er deprimert eller ikke. En helt mentalt frisk person kan også ende opp i en situasjon hvor selvmord er den eneste reelle utveien - uten at han/hun trenger å være deprimert. Depresjon er ikke den eneste årsaken til selvmord (selv om det er den vanligste).

En depresjon er, i seg selv, vanligvis ikke grunn nok til å kunne rasjonalisere at selvmord er den beste løsningen; fordi en depresjon er som du sier, vanligvis relativt midlertidig. (Unntaket er hvis man føler at man har prøvd alle mulige andre gode utveier i lang tid, uten å lykkes. Da kan man til slutt føle seg trengt opp i et hjørne, uten noen annen reell utvei lenger - hvis depresjonen gjør at man lider sterkt nok. For selv om det kanskje egentlig finnes bedre utveier der ute, er det ikke sikkert at den depressive personen vet om det. Dermed har personen ikke noe reelt alternativ, annet enn å ta selvmord - hvis depresjonen er så sterk/dyptgripende at den gir et håpløst/ulevelig liv.)"Først når du er frisk fra depresjonene kan du virkelig vite om selvmord er en fornuftig idé."

Det er vanligvis riktig ja, men ikke alltid (som nevnt i unntaket jeg forklarte ovenfor).
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 17 2017 - 22:34
Du får det til å høres logisk ut. Selvmord er ikke logisk. Det er et desperat forsøk på å flykte fra noe man selv ikke ser veien ut av. Det finnes ingenting logisk i det. Og det finnes en annen utvei. Man kan velge å leve. Velge å heller møte den vonde dagen, ukene, årene, på en måte som gjør at hjertet fremdeles slår. Og med mindre du sitter dødssyk (og her er det også unntak), er det alltid en mulighet for at ting bedrer seg. Er du deprimert kan sykdommen bli bedre. Økonomisk krise kan man få hjelp med, relasjoner kan fikses eller erstattes.
Jeg sier ikke at det alltid skjer, men det kan skje. Men det er bare så lenge du lever. Dør du har du valgt å gi opp. Da har du sagt i fra deg all rett til å kunne få det bedre. Er ikke det en jævelig tanke? Jeg mener, hvordan vet du at det ikke blir bedre? Hvorfor er det mer sannsynlig at helvetet aldri går over?
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 17 2017 - 23:23
Jeg får det til å høres logisk ut fordi det ER logisk. Hvis selvmord ikke var logisk så hadde ingen gjort det.- "Det er et desperat forsøk på å flykte fra noe man selv ikke ser veien ut av. Det finnes ingenting logisk i det."

Det er jo et helt eksemplarisk eksempel på logikk.- "Og det finnes en annen utvei. Man kan velge å leve."

Les hva jeg skrev. Jeg valgte ordene mine nøye. "Dermed har personen ikke noe reelt alternativ, annet enn å ta selvmord - HVIS depresjonen er så sterk/dyptgripende at den gir et HÅPLØST/ULEVELIG liv.)"

"Å velge og leve", som du sier, er ikke noe reelt alternativ hvis situasjonen man står ovenfor virkelig er håpløs/ulevelig.- "Dør du har du valgt å gi opp. Da har du sagt i fra deg all rett til å kunne få det bedre. Er ikke det en jævelig tanke? Jeg mener, hvordan vet du at det ikke blir bedre? Hvorfor er det mer sannsynlig at helvetet aldri går over?"

Igjen, les hva jeg skrev. Jeg har allerede gitt svaret på dette:
"(Unntaket er hvis man føler at man har prøvd alle mulige andre gode utveier i lang tid, uten å lykkes. Da kan man til slutt føle seg trengt opp i et hjørne, uten noen annen reell utvei lenger - hvis depresjonen gjør at man lider sterkt nok. For selv om det kanskje egentlig finnes bedre utveier der ute, er det ikke sikkert at den depressive personen vet om det. Dermed har personen ikke noe reelt alternativ, annet enn å ta selvmord - hvis depresjonen er så sterk/dyptgripende at den gir et håpløst/ulevelig liv.)"

Derfor kan det virke mer sannsynlig at helvetet aldri går over. (Og unntaket ovenfor kan selvfølgelig også gjelde ting som ikke omhandler depresjon.)
Avatar

Re: Avskjedsbrev /selvmordsbrev

des 24 2017 - 15:01
For meg hadde det vært en beretning om mitt liv. Det som jeg vil at folk skal vite, men som jeg føler at de ikke bryr seg om. Føler meg så ensom for ingen vet vem jeg er, og det ville jeg fortalt i brevet. Men det er ikke det letteste.
Avatar

En kommentar

aug 31 2018 - 12:08
Gummybear: Sjeldent har jeg lest et innlegg om dette temaet som beskriver mine egne tanker så godt som det du skriver her, så jeg legger til et innlegg i denne tråden selv om den er gammel.

Jeg er selv i en svært vanskelig situasjon og har levd med sykdom mer eller mindre hele mitt liv og har hatt sterke smerter, som ofte er uutholdelige, i mange år. Hver dag har jeg aktivt valgt å leve/holde ut nok en dag til for å ikke la faktorer som kan gå over, f.eks. ensomhet, depresjon, utvikling av nye medisiner etc, avgjøre.

Jeg er nært mitt bristepunkt, og som du skriver har alle mennesker et bristepunkt uansett om det er rent fysisk eller psykisk (eller som oftest/alltid en blanding). For meg kom ingen forandring til det bedre under alle disse årene etter at jeg egentlig ga opp, og jeg har ikke bare ligget å ventet på at et mirakel skal skje uten har aktivt prøvd «alle muligheter» som er innenfor min rekkevidde.

Jeg er glad at jeg valgte å holde ut, og noen få dager har vært gode, selv om de lange periodene når hvert sekund kun har vært en plage har dominert nesten totalt, og nå, så nært bristepunktet, føler jeg meg nok egentlig mindre deprimert enn tidligere siden jeg allerede har mistet så mye av det som var viktig for meg gjennom årene, og i stor grad har lært meg å akseptere alt som jeg har mistet, men selv om jeg jo selvfølgelig ønsker at ting var annerledes så kan man, mener jeg, nå et punkt hvor selvmord mer eller mindre blir samme sak som aktiv dødshjelp. Jeg vet at mange mener aktiv dødshjelp er helt uakseptabelt, ofte personer som ikke selv har vært i en slik situasjon, og alle må selvfølgelig få mene hva de ønsker om hvis «liv» bør forlenges til en hver pris eller om personen som det handler om til slutt skal få lov å bestemme selv når «alle» utveier har blitt prøvd og selvmord ikke lengre er en «impulshandling» uten et «naturlig» slutt på et liv som man elsker men som man ikke kan holde ut mer etter en lang kamp mot en sykdom som man til slutt har tapet.

Takk for dit innlegg Gummybear.
Til forsiden