Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Erfaring med nav? (psykisk helse og jobb)

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Erfaring med nav? (psykisk helse og jobb)

okt 30 2012 - 23:35
Hei! :)
Jeg lurer på om noen har litt kunnskaper om nav og hva de kan hjelpe med? Jeg har lest litt på nettsidene deres, men vet liksom ikke helt hvor jeg skal plasere meg i forhold til hva jeg har rett på osv.

Min situasjon er sånn at jeg verken går på skole eller er i jobb pga. angst og har derfor verken lønn eller stipend.. Jeg har aldri vært ansatt noen sted heller. Bor hos foreldre og de forsørger meg 100%.

Begynner liksom å kjenne på at det ikke er så veldig artig å ikke ha noe som helt inntekt. Ikke så morro å være 20 år og kjøpe julegave til mamma og pappa med penger jeg får av de for eksempel. Får dårlig samvittighet fordi jeg føler meg litt som en "byrde" selv om de absolutt ikke gir utrykk for det. ;) De er definitivt verdens beste!

Hva er det jeg kan ha rett på av støtte? det må vel finnes en eller annen ordning, håper hvertfall det! ALT koster jo penger, og det blir jo en ekstra stress faktor i tillegg til alt annet som i utgangspunktet er vanskelig desverre.. For eksempel kvier jeg meg litt for å dra til legen, rett og slett fordi det medfører enda mer utgifter som jeg ikke kan betale for.. VET at mine foreldre ønsker at jeg oppsøker mer hjelp, og de betaler nok koste hva det koste vil for at jeg skal få det bedre. MEN uansett føler jeg meg ikke så bra av at jeg ikke har noe å stille opp med selv.. =/

Noen i samme situasjon, eller noen som har litt kunnskaper å dele med meg? :-)
Avatar

Re: Erfaring med nav? (psykisk helse og jobb)

okt 30 2012 - 23:57
Hei, jeg er i samme situasjon.

Vil ikke si jeg er noen ekspert, men har fått litt erfaring med nav i hvert fall :)

Jeg har lagt deg til som venn om du vil prate :)
Avatar

Re: Erfaring med nav? (psykisk helse og jobb)

okt 31 2012 - 01:18
Så fint.. :) Sendte deg en melding jeg..
Avatar

Re: Erfaring med nav? (psykisk helse og jobb)

okt 31 2012 - 11:12
Hei, vet ikke hvor gammel du er, men du kan ha krav på f.eks dagpenger kanskje. Men da må Nav først godta grunnen til at du ikke jobber og de kan nok finne på å si til deg at du MÅ oppsøke lege e.l. for å få bukt med problemene dine, som hindrer deg fra å jobbe/studere.
Du kan jo evt. bestille en time med en saksbehandler der og forklare situasjonen, du er nok ikke alene, og de vil kunne gi deg råd og fortelle deg hva du skal gjøre videre og evt. betale legeutgifter o.l.
De pleier å si at "alle andre muligheter skal være prøvd, før man kommer til Nav" så man får ingenting gratis der. Man må vise at man er villig til å gjøre noe for å få bukt med problemene sine og at man er interessert i å komme seg ut i jobb/flytte for seg selv etterhvert når man er klar for det. I ditt tilfelle kan de finne på å ikke hjelpe deg fordi foreldrene dine uansett forsørger deg, og de kan se det som en videre mulighet og at dere bare kan fortsette sånn til du begynner å jobbe.. Så det er kanskje viktig å understreke for de at det ikke er en mulighet.
Det er nok viktig at du oppsøker lege uansett. Jeg vet ikke om du er diagnosert av lege eller ikke, men hvis du ikke er det, er det viktig at du får en lege til å gjøre det og at du har papirer på det. For da er det bare å legge ved det til Nav, også skal du nok få den hjelpen du trenger :)
Avatar

Re: Erfaring med nav? (psykisk helse og jobb)

okt 31 2012 - 15:51
Godt poeng du har der. Forstår at man ikke bare kan troppe opp og be om penger også får man det. Da ville det nok stått lang kø med folk som bare vil ha penger uten noen spesiell grunn. Også sant at det egentlig ikke er noen mulighet å bli forsørget av foreldre i lengden. Er forresten 20 år ;) Så burde definitivt vært i stand til å jobbe og tjene mine egne penger, men sånn er det nå ikke for øyeblikket.
Håper veldig på å komme ut i jobb ganske snart.. men tror jeg trenger litt hjelp for å komme til det punktet hvor jeg vil kunne fungere i en jobb. Jeg har vært i kontakt med bup da jeg var mye mindre, også blitt fulgt opp av en psykiatrisk sykepleier over noen år i tiden jeg gikk på ungdom- og vidregåenden skole. Legen har jeg vært veldig lite hos, har egentlig veldig vanskelig for å oppsøke lege på grunn av veldig lege fobi.. Har hatt kontakt med han over telefon et par ganger, blandt annet fått lege erklæring for å ikke bli med på obligatoriske skoleturer og lignende før. Så legen vet godt til problematikken og har skrevet under på at det er angst jeg har slitt med i alle disse årene. Nå er det lenge siden sist jeg var i kontakt med helsevesen, og føler at det å bare gå hjemme som jeg har gjort den siste tiden gjør at jeg sliter i sosiale sammenhenger mer enn tidligere.. Kan ikke sitte her å se på at ting blir værre for hver dag som går, så nå er jeg velig klar for å ta tak i det.. =) Er bare det første skrittet som er så fryktelig vanskelig å ta. Tanken min var at om jeg får psyka meg opp til å ta turen til nav å prate med noen der så kanskje det gjør veien videre litt enklere.. ta er på en måte første skrittet tatt håper jeg.. :-)

Avatar

Re: Erfaring med nav? (psykisk helse og jobb)

okt 31 2012 - 16:15
Ja, alltid det første skrittet som er avgjørende, men også det vanskeligste. Men da høres det jo ut som du har de papirene du trenger fra lege, så da kan du jo først prøve å bare levere en søknad på Nav. Det verste som kan skje er jo bare at de avslår den og gir deg en grunn, og da er det jo bare å avtale ett møte og oppklare det. Det er som regel ikke så vanskelig å få hjelp derfra, hvis man bare klarer å legge frem problemet godt nok. Men som alt annet på Nav, kommer det ofte an på hva slags person man kommer borti der, for ikke alle er like samarbeidsvillige og forståelige.. :)
Avatar

Re: Erfaring med nav? (psykisk helse og jobb)

okt 31 2012 - 16:26
Ja, det kan jeg jo prøve. Setter veldig pris på disse tipsene :) Er helt blank på disse tingene. Veldig kjipt om man møter på feil person og at det skal ødelegge, men det er vel bare en sjangs man må ta. Krysser fingrene for at de er litt forståelsesfulle og ikke dømmende. Føler dette med psykiske vansker ikke er så enkelt å prate med om til alle fordi det er så vanskelig å virkelig bli forstått.. Det er hvertfall min erfaring.

Får tenke over hvordan jeg skal legge frem ting, så jeg kommer litt forbredt. :) Må man ringe å bestille time eller er det ok å bare komme innom og se om noen er ledige tro?
Til forsiden