Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Spiseproblematikk i rusbehandling

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Spiseproblematikk i rusbehandling

mars 29 2021 - 03:12
Hei!
Jeg er i rusbehandling på døgn og har det siste halve året slitet litt mer med mat enn vanlig. De som jobber på avdelingen, spesielt legen, har vært strenge på at jeg er nødt til å ta meg sammen og begynne å spise alle måltider/næringsdrikker. Jeg har gjort så godt jeg kan så langt, men kjenner at jeg blir mer og mer stresset og utilpass da jeg ikke er klar til å skulle ta tak i alt på en gang, både å stoppe med rus og plutselig få en sunn relasjon til kropp og mat. Jeg har fått beskjed av legen at om jeg ikke forbedrer vekten og kutter ut oppkast så er de nødt til å se om en annen avdeling passer bedre for meg. Finnes det noen lover i Norge som beskytter min rett til å være i rusbehandling uten at min kosthold og vekt blir overvåket hver eneste dag og uke?
Jeg er så utrolig sliten av å ha et forstørrelsesglass på meg og vil ikke ende opp i rus igjen kun fordi dette med mat kom i veien for meg. Det er forsvarlig å ha meg på avdelingen da jeg er innenfor normal vekt og mitt forhold til kropp og mat er ikke til sjenanse for de andre på avdelingen, det hele startet med at legen oppdaget at jeg tok av en del vekt på kort tid.
Avatar

Re: Spiseproblematikk i rusbehandling

april 11 2021 - 17:02
Hei!
Rus er komplekst og det er ingen som kommer seg ut av den på samme måte. I behandling av rus kan det oppstå problemer, som for eksempel med mat. Jeg tenker at mat er et tema som for samfunnet generelt er et sårt tema, mange ville følt seg utilpass dersom noen hadde fokusert så mye på diett og vekt. Du kan prøve å bruke Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven), § 2-4.Rett til fritt behandlingsvalg: det er altså ingen som kan tvinge deg til å starte på et nytt behandlingsopphold dersom du ikke ønsker det (stort sett), §3-1 Pasientens eller brukerens rett til medvirkning, du har rett til å medvirke din plan til å bli rusfri. Her kan du for eksempel si at du ikke ønsker å ha et så enormt fokus på diett og kropp for det er mer skadende enn hjelpende, og at det heller er flytende, så lenge du får i deg den næringen som du skal ha.
Jeg ville gjerne tatt det opp på en slik måte som viser at du ønsker å ta tak i alle problemene, men at du kun er et menneske og du kan ikke takle alt samtidig. Selv om det er viktig at du får et sunt relasjon til både kropp og mat, er ikke dette noe som skjer over natten.

Håper dette kan hjelpe deg!
Til forsiden