Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Spise "normalt"

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Spise "normalt"

aug 3 2022 - 15:28
Hei.
Noen som kan gi meg råd eller vise til forum/artikler hvor jeg kan finne råd/veiledning til det å spise "normalt"?
Jeg har et stort ønske om å bli frisk fra bulimi, men etter lang tid fanget i denne sykdommen forstår jeg ikke lengre hva som er vanlig å spise, og hvor mye som er vanlig å spise. Mat har vært målt i kalorier i altfor mange år nå, jeg vil at mat skal være mat.
Jeg jobber hardt med å finne sult og mett hets følelsene, jeg kjenner ingen av delene. Jeg kjenner kun trang, fysen, stress, sinne mot mat.
Håper på gode tips
Avatar

Re: Spise "normalt"

sep 12 2022 - 10:38
Det er i grunn et vansklig tema for det som fungerte for meg kan være ikke fungere like bra for noen andre.
Har ikke noe direkte siden men kan dele litt min vei og litt utfordringer som kom under veis.

Jeg ble også lei av og telle kaloroiet, hatten av for seg som har klart det i flere år.

Jeg tenker det og teste seg litt frem hva som føles mest rett for din egen del og ikke minst at du føler deg sunn og frisk.
For min del liker jeg best en livsstill med 5 måltider om dagen som ser sånn ut: liten frokost, medium lunch, mellomåltid, middag og en liten kveldsbit.


Så tenker først er å prøve seg frem til hvor mange måltider som passer deg. Målet mitt var orginalt 7-8 måltider, med å dele det opp i mange små runder kan gi tilbake sult og metthet følelse. Men det er abeslutt ingen garanti at det vil gi tilbake sult og methet følelse, det kan være at resten av livet at å spise blir på og huske klokken i stedet eller andre metoder som passer på å huske og spise. Går jeg over 5 måltider da blir jeg med en gang matlei og vil ikke spise noe i det hele tatt. Spiser jeg mindre så blir måltiden for store og jeg vil kaste opp igjen. Det var sånn jeg kom frem til mitt anltall om hva som passet meg selv. Men for deg selv eller andre som leser teksen så er det fint mulig at dere trenger mindre eller mer en 5 om dagen. Test deg litt frem og føl mest på det som passer deg selv best og hvordan du selv lever bedre med deg selv :)

Da jeg kom frem til det valge jeg og telle kalorier og hvor mye næring i 3 måneder til jeg fikk et sirka øyemål på hvor mye kaloriet og næring hvert måltid burde inneholde.
Det å kun telle kalorier blir jo litt feil viss det inneholder for mye eller for lite av et eller flere næringstoffer. Bare som eksempel men hadde jeg telt kalorier med skinke og ost pizza, da hadde jeg spist riktig mengde kalorier men fått i meg for mye salt og fett og for lite fiber og vitaminer. Der kan det komme en ganske ond sirkel med at kaloriene ser riktig ut men du får mangler på noe annet. Da vitamin mangler oppstår vil du kjempe hardt med deg selv kroppen blir sløv og sliten du har ikke mye energi og den fyser på sukker og kjappe kalorier.
Så om det er lenge siden du har tatt en blodprøve for å sjekke nivåene i kroppen hos lege, ville jeg gjort det først. Det kan magisk løse det mann før trodde var mangel på selvkontroll. Som i grunn var mangel på noe annet.
For min del hadde jeg vitamin mangel og jeg fant ut at jeg likte mat med mye fett, så løsningen min ble og spise vegetar 1-3 dager i uken og normalt de andre dagene. Det går litt opp og ned på humør og hva jeg føler for å spise.

Husk også og ikke være for streng med deg selv om du skulle overspise noen dager i året så har ikke 10 dager mye og si på 365 dager. Skulle du kaste opp et måltid eller to er det ikke noe vits i å prøve å presse et nytt måltid rett etter det har skjedd en utskeielse med oppkast. Skulle du føle deg kvalm en hel dag og bare lyst til å kaste opp alt som faller inn i munnen, da er det fult lov til å vente til du føler deg klar for å spise noe igjen. Om du er kvalm men har kun lyst på 1stk knekkebrød, eller 1 mellombar eller 1kebab. SÅ er det bedre og spise 1 måltid og ikke kaste opp en og tvinge deg selv i noe du ikke vil også kaste opp. Det tærer veldig på kroppen og kaste opp mye.

Enda en ny ting jeg fant ut av for litt over 1 år siden, da kroppen kan ha for lite kalorier. Som bulimi eller anoreksi så er en av de første tingene kroppen tar av er musklene dine. Som igjen påvirker dårlig med energi, sirkulasjon fordøyelse og ja generelt det som gir en god kropp. Dette er veldig dårlig opplyst om beste måtten og kanskje sjekke på seg selv det er viss noen andre tar på leggen din og klemmer eller får masasje og det gjør unormalt vondt. Det skal i grunn føles behagelig så har du mye smerte da noen tar på områder med muskler på bein eller armer.
Jeg ente og betale det privat og ha kiropraktor og sportsmasør til å rette opp men jeg hadde 50% av musklene mine stein harde og ikke bevegelige. Det som er hyggelig at det er som regel mulig å få helt bra igjen. Men det er en lang prosses enda ikke ferdig med min behandling. Men jeg merker store forskjell på at jeg har mer energi, mindre smerte og ikke minste sultfølese og bedre forbrenning. Men det jeg merker mest er at immun systemet mitt har bitt mye bedre så jeg er ikke mye syk lenger.

beklager lang teks og håper at noen av mine erafringer kan hjelpe på veien til god helse :)
Til forsiden