Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Overspising? Dette kan hjelpe

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Overspising? Dette kan hjelpe

sep 16 2016 - 10:09
Jeg har begynt å skrive dette innlegget mange ganger, men ikke visst hvordan jeg skal si dette, så nå gir jeg opp og bare begynner:

Folk er forskjellige i forhold til mat. Noen kan spise hva de vil til de er mette og så ikke tenke mer på mat. Hvis de vil ned i vekt, kan de spise sunnere og trene mer og så vil alt bli bra. Det er den ene enden av skalaen. Det er de som bare kan ta seg sammen, og kanskje sier til oss andre at vi skal gjøre det samme. Det er de som ligger som 1,2,3 på skalaen.

Selv er jeg en 9er på den samme skalaen (ja det finnes en test), ellers hvis jeg pynter litt på sannheten, en 8er. Da er det ikke like enkelt lenger. Det holder ikke for meg å spise passe mengder mat, jeg må også spise riktige typer mat, eller sagt på en annen måte: Det er noen typer mat jeg rett og slett ikke kan spise, hvis ikke jeg vil kjenne på følelsen av å bare bli dratt mot kjøleskapet og kjenne trangen til å stå og trøkke trynet hele kvelden. Da jeg fikk vite at det ikke var meg det var noe gæærnt med, men at det var det jeg hadde spist tidligere på degen som fikk meg til å reagere sånn, så var det som om jeg slapp lenker, bånd og tvang. Hvis du leser dette og sliter med overspising selv, kan det hende at du også er høyt oppe på skalaen og at det samme vil gjelde for deg. Du kan uansett prøve det ut, jeg mener: Hva har du å tape?

Mat og følelser er sammenvikla. Det kan være lettere å spise i stedet for å jobbe seg gjennom følelsene på annen måte. Hvis du spiser i stedet for å tillate deg å kjenne på følelsene dine, må du selvsagt ta tak i det. Men det kan også være at du, slik det er nå, jobber mot fysiologien din, og da er det ikke bare viljestyrke som trengs. Hvis du skal takle psyken og stå i mot det kroppen din forteller deg samtidig, så blir det som å sloss mot vindmøller. Men hvis du derimot får kroppen med på laget, så kan du takle følelsene dine på en helt annen måte. Selv har jeg opplevd å være på et godt sted psykisk, og allikevel, en halvtime etter middag, være sugen på noe, og det er vanskelig nok. Men i dag kan jeg i hvert fall nøste opp og sette fingeren på hva det var som gikk galt, i stedet for å disse meg selv for det.

Nå må jeg ha en kaffe, men jeg skriver mer etter hvert.
Avatar

Dropp mel og sukker!

sep 16 2016 - 11:55
Sånn, nå er kaffen på plass ;)

Ja, det er det som er greia, mel og sukker. Jeg sier ikke at hvis du kutter ut mel og sukker, så vil du aldri føle trang til å overspise. Hadde vi bodd under hver vår stein hadde det kanskje vært sånn. Nei, følelser vil komme, og har du vært vant til å døyve dem med mat, vil du sikkert kjenne trang til det igjen. Men hvis du kutter mel og sukker, så vil i hvert fall kroppen samarbeide med deg, slik at du slipper den "Må ha det, bare må ha det" som kan komme i tillegg, uansett hvor bra dagen din har vært ellers.
Avatar

sep 25 2016 - 20:13
Jeg har også merket at det er visse typer mat som trigger overspising, selv om jeg er litt usikker på om det er akkurat det du mener. Selv prøver jeg hardt å kutte ut det meste av sukker nå, for man blir jo faktisk avhengig og vil bare ha mer mer mer hele tiden. Jeg lurer litt på hvor du fant den testen? Syns det kunne vært interessant å se hvor jeg selv er på skalaen.
Avatar

Re: Overspising? Dette kan hjelpe

nov 6 2016 - 02:36
Hvilken test har du tatt? Og hvor kan jeg finne den?
Er helt enig i dette med mat om trigger.
Avatar

Re: Overspising? Dette kan hjelpe

nov 6 2016 - 13:03
Jeg skjønner litt hva du mener. Jeg kan selv i lange perioder holde meg helt borte fra usunn mat. Går ned mange kilo over lang tid (flere måneder) for så plutselig kastemeg over det usunne og gå like fort opp igjen. I de gode periodene er jeg overbevisst om at jeg ikke skal havne på kjøret igjen men så skjer det ut av det blå på en måte. Kroppen er helt utslitt og jeg føler meg helt forferdelig. Mat tar da alt fokus og jeg murer meg inne og fråtser. Har aldri snakket med noen om dette og det føles forferdelig ensomt.
Til forsiden