Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

kan jeg ha "aspergers"?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

kan jeg ha "aspergers"?

aug 18 2018 - 20:47
Hei,

For noen dager siden begynte jeg og min samboer og se broen. Som sikkert de som har sett denne serien er der en karakter som blir veldig stereotypt fremstilt med asbergers eller noe sånt.

Uansett ble jeg noe facinert av dette og googlet om emnet. Etterhvert som jeg leste om det slo det meg, at jeg fant meg selv igjen i flere særtrekk innenfor autismespekteret.

Jeg er mann i siste halvdelen av 30-åra, har samboer som jeg har vært med i snart 15 år og to barn, en flott familie rundt meg som jeg har egentlig ikke så mye kontakt med, og tre personer jeg vil karakterisere som venner.

Kort oppsummert var min barndom preget av at jeg var mye for meg selv, det var først i 13 årsalderen jeg fikk venner jeg tilbrakte særlig tid med på fritiden, i form av faste treff fredager og lørdag hvor vi drev med rollespill, pc/film stort sett. Jeg gikk på en steinerskole et stykke fra der jeg bodde, som gjorde at jeg hadde veldig lite kontakt med jevnaldrene i nærområde.

Ellers på ungdomsskole, videregående hadde jeg generelt få venner, jeg har alltid hatt vanskelig for å møte og bli kjent med folk. Det har vært en tendens til at vennskapene har kommet og gått uten at jeg har brydd meg så mye om dette. På jobben min har jeg vært nå i 10 år, men jeg har ikke noe særlig vennskaplig forhold til kollegene mine i form av at jeg har noe sosialt liv med dem utenom arbeidstid. I sosiale settinger på jobb har jeg en tendenes til å søke meg mot eldre kolleger fremfor de på min egen alder. Helt hvorfor et jeg ikke, jeg føler meg kanskje mer "utenfor" sammen med dem.

Jeg har også alltid slitt med å uttrykke følelser og snakke følelser. Jeg er på ingen måte følelsesløs eller kald, inni meg kan det til tider koke over av følelser, men jeg klarer ikke formidle eller snakke om det. Beste måten for meg å få ut tanker er å skrive, i fred og ro hvor jeg kan tenke og reflektere over det jeg skriver, hvor ingen sitter å forventer å få noe ut av meg.

Det som typisk skjer f. eks. i en situasjon med min samboer hvor det er noe som gjør at vi bør snakke om noe. Er at jeg stenger helt av. Hodet koker over av et kaos av tanker og følelser, det knyter seg i brystet, jeg kan bli svimmel og får selvsagt ikke ut et enste fornuftig ord.

Jeg har også en tendens til å fordype meg i ett eller annet som jeg da gjerne kan bruke veldig mye tid og energi på. Fylle hodet med en del merkelig informajson folk flest synes er rart.

Det beste som kan skje meg er at jeg får en helg hjemme helt alene, hvor samboer og barn reiser vekk. Det er så deilig og avslappende å slippe å forholde seg til noen. jeg er heller ikke så glad i å få uanmeldt besøk, jeg har kanskje planlagt at jeg skal gjøre noe, og det kommer besøk som gjør at jeg ikke får gjennomført det jeg hadde tenkt.

jeg vet ikke....er det flere som kjenner seg igjen i noe av dette? Grunnen til at jeg tenker på om jeg kan ha noe innenfor aspergers-sjangeren er at tenker jeg tilbake til barndommen er dette noe som egentlig har fult meg hele veien. jeg har ikke bare plutselig blitt folkesky eller sånne ting i voksen alder...

Etter at jeg begynte å lese om dette nylig og kjente meg igjen på så mange måter, har jeg blitt nesten litt "besatt" av dette og klarer ikke å legge det fra meg. Jeg har kanskje et lite desperat håp om å kunne finne et svar eller forklaring på hvorfor livet mitt er slik det er og har vært slik det har vært....
Avatar

asperger

des 14 2018 - 11:24
Hei, jeg kjenner meg igjen i mye av det du beskriver. Har selv barn med asperger/autismevansker og vet hva som må til for å få diagnose. Har også noen av disse vanskene selv, men usikker på om det "holder" til en diagnose.

Har du fått noe hjelp siden du skrev dette?
Til forsiden