Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Tips til å kontre hensynsløs mor

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Tips til å kontre hensynsløs mor

feb 2 2021 - 10:27
Min mor er svært psykisk syk og jeg ønsker tips og hjelp til hvordan jeg kan håndtere henne på best mulig måte, og gjerne en mulig forklaring på hennes handlingsmønster.
- Hun har hatt en veldig tung barndom med seksuelt misbruk og psykisk vold fra hennes egne foreldre.
- Hun har aldri greid å vise mye kjærlighet til oss barna, men var flink på det med renslighet, mating og fysiske behov osv.
- Hun har ofte forskjellsbehandlet oss. Sagt for eksempel at jeg er smart, samtidig som hun har rakket ned på min søster (feit rumpe, dum osv), dette ble det så klart en svært ubehagelig søskensjalusi ut av
- Hun sa ofte svært sårende ting om oss foran oss til andre mennesker
- Hun prøvde med vilje å fremprovosere angst i oss ungene, ved å latterliggjøre oss med vilje foran både andre jevnaldrene og andre voksne, slik at vi ble spottet og ledd av
- Hun løy og gjør dette fortsatt, og sier vi har behov for det hun egentlig selv ønsker. For eksempel kan i butikker si til ansatte at jeg trenger hjelp med noe, når det er hun selv som kom inn for det. Jeg blir paff og usikker fordi jeg ikke skjønner hva hun har sagt til betjening når de kommer bort å skal hjelpe meg som ikke har behov for hjelp. Bruker oss barnas navn på masse hun selv ønsker
- Bruker andre både dyr og mennesker for egen oppmerksomhet
- Overdriver helt ordinære hendelser
Hun er ikke bare ille, hun har noe positivt når hun er i godt humør også, og det er dette som gjør det svært vanskelig å kutte kontakten helt, når hun også er min mor. Hun er livlig, glad, og er ofte den som samler oss sammen. Men det er altså disse rare handlingene hennes jeg vil til bunns i. Har noen av dere andre erfart noe lignende av en person? Har dere noen tips for å kontre for eksempel når hun lyver og påroper meg ting hun selv ønsker? Har noen noen gode forklaringer på hvorfor noen kan finne på noe slikt bare for moro?
For eksempel(har mye verre eks enn dette, men det er et mildt et): vi skal i dyrebutikken for at hun skal kjøpe kattemat. Hun går bak ryggen min til betjeningen og sier at jeg trenger hjelp med å finne kattemat. Betjeningen kommer bort, og jeg blir paff siden jeg ikke en gang har katt, og de spør hva jeg leter etter. Av og til har jeg bare spilt med siden jeg vet hva hennes katter skal ha, ellers blir jeg taus. Når hun ser at jeg er satt ut, får hun et ekkelt glis over seg. Hun morer seg av å gjøre meg usikker virker det som. Slike småting gjør hun konstant, og det gjør meg både forbannet og usikker. Hun har ikke noe angst for å spørre betjening om ting, så det handler ikke om det.
Noen som har noen gode tips til hvordan jeg kan gi henne samme mynt tilbake i en slik situasjon hvor hun prøver å bruke mitt navn til sine ønsker? Andre tips til en slik personlighet
Jeg har prøvd å forklare at det sårer meg og har prøvd å prate med henne som voksne mennesker, dette funker ikke. Hun blir enten rabiat og forbannet, eller sier jeg er syk i hodet og kontrer alt over på meg, eller hun får latterkrampe og bryr seg ikke det minste om at jeg blir såret. Rett og slett sterke psykopatiske trekk
Avatar

Foreldrene skal respekteres

feb 2 2021 - 12:06
Hei
det du beskriver ligner mest på det teori kaller for emosjonelle triggere og projisering, når man lever et liv uten validering og utvikler et idolatrisk tankesett, store forventninger fra enkelte ting, uten å ta i betraktning bredere kontekst.
Foreldrene skal respekteres fordi det blir vanskelig å endre noe etter mange år. Man flytter hjemmefra med sin partner og kun opprettholder en viss kontakt med sine foreldre men satser for fult for ubegrenset validering i eget forhold, ikke minst , for å unngå å bli som mora.
Hvis du, av en eller annen grunn, ikke er enig i det ovennevnte og ønsker å være en fulltidsbehandler for henne, eller ønsker å unngå å bli som henne, kan jeg anbefale følgende litteratur:
The power of validation, Karyn Hall.
Non - violent communication, Marshall Rosenberg.
The-Relationship-Skills-Workbook-A-Do-It-Yourself-Guide-to-a-Thriving-Relationship, Julia Colwell,

Håper det hjelper
Avatar

Re: Tips til å kontre hensynsløs mor

feb 6 2021 - 02:02
Det gjelder å finne en metode som gjør at din mors metoder slår tilbake på henne selv. Vanskelig å gi noen helt spesifikke råd siden jeg ikke kjenner verken dere eller situasjonen, men konfrontasjon i full offentlighet pleier å være effektivt. Da må du i forkant sørge for at hun ikke har mulighet til å komme seg unna eller bruke noen av sine vanlige manipuleringsteknikker. Lyd- eller videodokumentasjon anbefales. F.eks. i butikksituasjonen kan du få noen venner til å gå inn i rollen som tilfeldige kunder, og blande seg inn når hun setter i gang standardkjøret sitt. Hun har ikke noe følelsesmessig overtak på andre, og det kan du bruke til din fordel.
Til forsiden