Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Søster gjør meg sliten psykisk

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Søster gjør meg sliten psykisk

mars 1 2023 - 17:52
Jeg har en lillesøster som er veldig slitsom og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Hun er en person som alltid skal ha rett, hun tåler ikke å ta feil, og får hun ikke vilja si så klikker hun i vinkel og sier masse stygge ting og ender opp med å blokkere meg. Bare i fjor så ble jeg blokkert og unblokkert over 10 ganger. Det som er mest slitsomt er at jeg alltid må tenke over hva jeg skriver til henne siden så fort hun ikke er fornøyd med svaret mitt så klikker hun i vinkel da også. Så jeg tenker hver gang «kan jeg sende dette» «nei dette kan jeg ikke sende for da klikker hun» osv osv. det går ikke an å snakke med henne om noen ting uten at hun blir sur. Jeg mener ikke at man kan ha sin egen mening for det er helt lov. Men hun er sånn at det føles ut som at det å ta feil er ulovlig for henne. Hun er ganske slitsom også men jeg føler at jeg må være der siden jeg er jo søstra hennes og hun er ofte sånn «jammen du er jo søstra mi du skal jo være der for meg». Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det men hun gjør meg ikke akkurat bedre psykisk, og jeg sliter mye fra før av så hennes «oppførsel» eller hva jeg skal kalle det gjør det ikke noe bedre heller for min del. Det er ofte jeg tenker at jeg vil ha en pause fra henne men igjen, jeg kommer til å få høre «jammen du er jo søstra mi, du skal jo være der for meg» og alt det der. Men psyken min skriker snart og jeg klarer ikke mer. Så jeg bestemte meg for at jeg skulle blokkere henne overalt selv neste gang hun klikka i vinkel pga det som var nevnt over, fordi at jeg rett og slett trenger en pause fra søstra mi og denne typen «oppførsel» fordi at jeg ikke klarer mer. Og den dagen kom på mandag, hun ble sur uten grunn igjen fordi at hun ikke var fornøyd med et svar som jeg sendte henne på snap melding. Så nå har jeg bestemt at jeg ikke skal unblokkere henne før hun har innsett at det hun gjør ikke er bra for meg. Men hvordan kan jeg forklare til henne neste gang jeg ser henne at det hun gjør ikke er greit? Siden i følge henne så er hun englebarn, aldri gjør feil, og hvis hun og jeg f.eks krangler så er det bare jeg som er den slemme. Og det går egt aldri an å snakke med henne på en ordentlig måte uten at hun klikker i vinkel. Hun har vært sånn mot flere av sine venninner også som har resultert til at de har forlatt henne, noe jeg skjønner egt siden jeg har jo på en måte forlatt henne fra sosiale medier siden vi bor ikke sammen.

Til info så er søstra mi 18 år, hvis noen skulle lure på det.
Avatar

Re: Søster gjør meg sliten psykisk

mars 1 2023 - 18:37
Dette er da ingenting å bekymre seg for. Hun er en voksen person som må ta ansvar for sitt eget liv.

Anbefaler at du ser noen gangsterfilmer, så får du nok noen gode idéer til hvordan du skal håndtere søsteren din.
Avatar

Frikar nå må du seriøst gi deg

mars 1 2023 - 21:12
Synes der er helt spinnvilt at denne brukeren Frikar ikke har blitt utestengt enda, sånn som han får holde på her inne og svare fortvilte mennesker som sårt søker råd på denne måten. Jenta skriver et langt innlegg og ditt beste råd til henne er å se gangsterfilmer for å løse problemet med sin søster?
Avatar

Re: Søster gjør meg sliten psykisk

mars 1 2023 - 21:27
Hun høres litt ut som en som har utfordringer med emosjonell personlighetsforstyrrelse.

Uansett så er hun voksen og hun har et ansvar for hvordan hennes oppførsel påvirker omgivelsene rundt seg. Og hvis hun ikke er inneforstått med det ansvaret og ikke vil forholde seg til hvordan hennes oppførsel påvirker andre så er det ofte sånn at de rundt henne ikke forholder seg til henne lengre heller.
Du har full rett til å ha dine meninger og følelser uavhengig av hennes synspunkter og meninger om deg og dine følelser og meninger.
Det er kanskje det du har skrevet her som er essensen av hva du med fordel kan si til henne. Nettopp det at du opplever det som at hun alltid skal ha rett og at du ikke får lov til å være deg selv i møte med henne. Og at du forsøker så godt du kan å være en god søster for henne, men at det blir stadig mer og mer utfordrende for deg. Ting er ikke enkelt for deg heller, så hvis du skal ha kontakt med henne så er du avhengig av at hun har en større forståelse for deg og din rett til å være deg slik du er. Hvis ikke så er du nødt til å ikke ha kontakt med henne sånn at du kan beskytte og ta vare på deg selv.

Forstår at det er en tøff situasjon. Det høres veldig slitsomt ut. Men, sett deg selv og dine behov i første rekke.
Håper det ordner seg for deg!
Avatar

Solnedgangen

mars 1 2023 - 21:32
Har du et bedre forslag selv?
Avatar

Frikar-1

mars 1 2023 - 21:52
Selv tenker jeg kanskje hun burde tatt vare på seg selv, for det høres jo ut som det er ganske giftig stemning der. Det har ikke noe å si om man er i familie eller ikke, for når man befinner seg i omgangskretsen til ustabile mennesker så må man bare sette seg selv først, eller så blir man bare dratt med ned på deres nivå.

Og nå som vi er inne på det så lurer jeg på hvor mye kritikk du egentlig har fått her inne så langt? For uansett pokker hva folk sier til deg, så gir du deg bare ikke. Så enten går ikke kritikken inn, eller så bryr du deg rett og slett ikke...Hva med å lære litt takt da du?
Avatar

Frikar

mars 1 2023 - 22:10
For meg personlig så kan du si akkurat hva du måtte ønske. Men, jeg så for eksempel hvordan du svarte han som sa noe om selvmord i går.
Og da tenkte jeg "hm, hva er det som gjør at noen vil svare noen på en sånn måte?!". Og som du sa, så er selvfølgelig din mulighet til å uttale deg like viktig som alle andres.
Men, hva er det du ønsker å få ut av disse uttalelsene? Eller sånn som den over her?

Ingen fordømmelse herfra, men jeg blir nysgjerrig. Så hvis du ønsker å svare på hvilken generell hensikt du har med å svare på forumet er så hadde det blitt satt pris på.
Avatar

tasmus82

mars 1 2023 - 22:14
Noen må være en motvekt til den bløte kynismen i psykisk helse - sektoren. Jeg vet bedre enn de fleste hva det kan føre til.
Avatar

Frikar-1

mars 1 2023 - 22:33
Jeg sier ikke at man skal dulle med alle man møter på gjennom livet. Til enkelte så funker ikke det, og noen ganger så er det bare brutal ærlighet som hjelper, så jeg kan se litt av tanken bak det. Men du føler ikke at du kanskje er litt vel rask til å komme med det kritiske eller? Altså hva skal hun jenta få ut av det å se gangsterfilmer? Kidnappe søstra, klippe fingre og knuse knær før det blir en tur på havet for å "sove med fiskene"? Jeg skjønner ikke helt hva som driver deg til å si sånne ting, for mange her føler seg veldig desperate når de spør om hjelp. Du husker kanskje hvordan det var å føle seg helt alene og desperat du også? Jeg har jo lest noe av det andre du har skrevet så jeg vet jo at du har vært der...Du burde vite at det å snu om på en situasjon ikke nødvendigvis er så veldig fort gjort når man står oppi det, og det tenker jeg er noe som burde vises i innleggene dine her også.

Og jeg beklager til TS at vi tok over tråden din. Kanskje admin tar å sletter om det er fullstendig upassende.
Avatar

Re: Søster gjør meg sliten psykisk

mars 1 2023 - 23:02
Noe av det man kan lære av gangsterfilmer er å forholde seg til realitetene. Og kanskje gjøre seg noen tanker om grensesetting, språkbruk og virkemidler uten at man nødvendigvis må dra det så langt som du refererer til.

Det er ikke trådstarters jobb å være søsterens psykolog. Og at trådstarter akseptererer søsterens premiss om at «jammen du er jo søstra mi du skal jo være der for meg» forteller meg at trådstarter kanskje bør revurdere sine egne verdier. Det er faktisk en del av prosessen med å bli voksen, i likhet med å ta eierskap over egne følelser.
Avatar

-

mars 1 2023 - 23:14
Unnskyld for å si det men ikke bruk mitt innlegg til å diskutere noe annet enn det jeg spør eller hvis dere ikke skal gi noe råd. Nå hadde det vært lenge siden jeg har sjekket innom og så 9 poster her, så da ble jeg sånn «oi mange råd jeg har fått nå» men så er det nesten bare folk som diskuterer om den ene personen her. Man kan chatte privat også hvis dere ikke visste det. :)
Avatar

Re: Søster gjør meg sliten psykisk

mars 21 2023 - 05:52
Hvordan gikk det med søsteren din? Er hun fortsatt blokkert, eller klarer dere å finne en måte å kommunisere på?
Avatar

Re: Søster gjør meg sliten psykisk

mars 21 2023 - 13:31
Bra du prøver å støtte søstra di, og ønsker å ta det opp med ho no som det ikkje er like lett i relasjonen dåkkar.

Du er kanskje klar over koffor søstra di reagerar?
At det kan vere at ho har frykteleg dårleg sjøltillit, og berre treng veldig å bli støtta, og ikkje nødvendigvis opplever at ho får det. Det du prøver å ha ein god relasjon, og eg skjønnar det er krevande når ting ikkje blir oppfatta slik du prøver å få formidla ting.

Voksent gjort å ta ein prat med ho.

Eg ville ha begynt med å vere positiv til ho og sagt at du ønsker å ha kontakt og at du bryr deg. Sikkert lurt å skrive ned det du vil sei på forhånd og kanskje å øve deg først. Prøv å legg dette til ein dag du har det bra (gå ein lang tur først f.eks), og forhåpentlegvis då ho har det bra og. Kanskje lurt å fokusere på framtid. Korleis du eller dåkke kan prøve å ha det framover. Unngå ord som ho ikkje vil klare. Ord som klikke f.eks. men det gjer du sikkert allerede.

Trur berre søstra di er ekstremt nærtakande.

Eg har slitt veldig med egne søsken, og hadde eg visst kor galt ting kunne gått hadde eg strekt meg meir for ho og verkeleg jobba for å få ho til å få det bedre. Folk som mistar andre rundt seg; familie og vennar har det jo ikkje lett. Alle er avhengig av andre.

Eg synest det er voksent gjort å tenke som du gjer på å ta ein prat.

Det går og an å prøve i situasjonen då "ho klikkar" å fortelle kva du meinte og at du ikkje ønsker å trakke ho på tærne.

Kanskje har du sjøl tenkt på korleis du skal ta opp dette..
Til forsiden