Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Snill men vanskelig mor

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Snill men vanskelig mor

sep 2 2016 - 21:45
Hei, jeg er en godt voksen mann (ca. 50) som sliter med forholdet til min mor. På den ene siden er hun snill og generøs. Men hun har også et enormt behov for kontroll, og hun krisemaksimerer. Hun er for meg ganske uberegnelig, hun svinger mellom at "ting er greit" og "drama". Når hun er i "drama" humør er det alltid noe som er veldig feil - det kan være ting som helt riktig bør taes tak i, men det kan like gjerne være mindre ting som (ivertfall jeg) ikke mener er verdt å gjøre sak av.
Eksempel på sak der hun har et poeng: Et hus skal males, og det går tregt med jobben.
Eksempel på sak som kanskje ikke skulle blåses opp: Det har vært stans i vannforsyningen, og jeg sier det er vel bare å vente. Sjekket ikke info online. Hun har da mistet en natts søvn over dette, og er rett og slett rasende sint.
Når det gjelder kontrollbehov kan det gjelde fra små til større ting. Hun kan komme innom og det ligger en potetgullpose på et stuebord - "det ser ikke ut!"
Min søster skulle legge heller foran sitt rekkehus i våres, og jeg dro for å hjelpe. Men det var en jobb større enn jeg kunne klare. Jeg er rimelig praktisk, men det er ting jeg ikke klarer. Søs og jeg fikk et anbud fra en lokal entreprenør (som jeg sjekket med andre fagfolk var bra), heller ble lagt. Mor var da taus i to-tre uker, hun hadde ikke blitt tatt med i "prosessen". Hun markerte dette etterhvert med en konsert av spisse klager over en katalog av problemer jeg er årsak til, eller ugjorte ting (som lett-muring, reparasjon av en trapp).
Nå er jeg ikke den perfekte sønn i det hele tatt. Jeg vet at jeg kan være treg. I tillegg har jeg nå vært (aktiv) arbeidssøker i 2 år. Dette siste er et sårt punkt.
Men jeg er heller ikke helt håpløs. Jeg hjelper med det jeg kan, fra enklere håndtverksjobber til kjøring når det middagsbesøk, og om noe ikke virker med PC og TV fikser jeg det raskt. Jeg er alltid tillgjengelig, om noe trengs på kort varsel. Og tregere om det er oppgaver som ikke haster (ivertfall slik jeg opllever det).
Jeg har respekt for min mor, hun har vært en god mor på de fleste vis. Men det virker for meg som om hun blir vannskeligere som årene går. Hun er i stand til å såre og gjøre mine dager vonde. Det hadde nesten vært bedre om hun slo, slik jeg føler det.
Og så er det dette med at jeg ikke klarer å "lese" henne. Om hun blir motsagt selv i godt humør er det vannskelig. Om jeg gjør den feilen å ikke se at hun er i bølgedal og sier noe eller ikke er enig i alt blåser det stiv kuling.
Hun har mye makt over meg, jeg er vant til at jeg skal høre på mine foreldre. Så det er vannskelig, og gjør vondt, å være huggestabbe.
Det kan være ting som "trigger" henne negativt. En sur kassedame på Meny "hun har ødelagt hele dagen min". Og det merkes. Når mor er sur er hun sur som en sitron.
Jeg ønsker å være nær mor nå som hun begynner å bli gammel, samtidig ønsker jeg noen ganger å bare være langt langt borte.
Noen ganger lurer jeg på om jeg er hårsår - kanskje jeg er vel sensitiv. Det kan være så. Men min opplevelse er uansett virkelig, og jeg sliter.

Dette er småting i forhold til de problemer mange har. Det vet jeg. Men jeg vet ikke hvor jeg skal finne noen å hendvende meg til, og prøver her. Respekt til dere der ute som har det vannskelig!

Er det noen her som har noen råd? Det er altså ganske vanskelig å prøve å si til mor at noe kan være ubalansert ved henne - det er en mur der. Men er det grep jeg kan gjøre? Er det noe jeg kan gjøre selv, med hvordan jeg forholder meg til og kommuniserer med henne?

Takk for at du leste dette.
Avatar

Re: Snill men vanskelig mor

sep 10 2016 - 04:20
Hei:-)

Jeg synes du har skrevet et veldig bra innlegg. Du har belyst problemet ditt på en veldig god måte.

Det er vanskelig å forrandre en person, kanskje spessielt en eldre person. Flere jeg kjenner sier også at foreldrene deres forrandrer seg til det verre med årene. De har kanskje alltid slitt med visse ting (forreldrene altså), men har klart å holde det noenlunde under kontroll, men så blir de gamle og alt synes å rakne.

Det er vondt når folk som betyr noe for en "stikker" en. Sårer en. Og gjør det gang på gang.

Jeg tenker at du må ta vare på deg selv først og fremst. Kanskje kutte litt ned på kontakten med henne, kanskje faktisk si til henne at om hun skal komme med slike kommentarer om/mot deg så trekker du deg ut. Det blir mindre konntakt fordi du ikke orker kritikken og angrepene hennes.

Tror egentlig bare det er handling som hjelper. Handling sammen med disse litt harde ordene, at ting har konsekvenser.

Kanskje hun lærer da, men sjansen er også tilstede for at hun ikke vil forrandre seg.
Da må en kanskje bare tenke at hun er gammel og sliter med ting. Som ikke har noe med deg å gjøre, men det skjønner jeg er vanskelig å tenke.

Så egentlig var det ikke så mye hjelp i innlegget mitt muligens:-). Men kanskje fikk du noe ut av det, og så fikk du et svar. Fra noen.

Ønsker deg lykke til, håper det forrandrer seg i forhold til moren din.
Avatar

hei du vanskelig mor

sep 10 2016 - 14:31
Vet ikke helt hva du kan gjøre men du er ikke alene om og pårørende med makt som kan være sykelig min mor på en måte var med på ødeleggelsen av hele barndommen og ungdom i senere tid har vi hatt god kontakt og hun grede på en måte og manipulere meg. Men jeg går ikke på dette lenger selv om jeg lenge prøvde og tilgi hun har holdninger til meg selv og seg selv som plager meg så innmari hun trer inn i enn rolle som alle skal syntes synd på for at hun har et voksent barn som faktisk er veldig syk fysisk /psykisk og hun står endel får ødeleggelene uten at hun greier og innse det men at var eller er barnet hennes som er problemet hennes pluss at hun må ha ro rundt seg til stadig pga dette og en nakkeskade pluss lignende psykosomatisk! Skulle faktisk ønske at min egen mor leste dette for og forstå selv hva hun/ datter sliter med hilsen jente som nærmer seg stygt 40
Til forsiden