Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Er det voldtekt?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Er det voldtekt?

mai 5 2018 - 23:11
Hei
Jeg hadde begravet det i 30 år skammer og kan ikke glemme det. Vetteren dopte meg ned med narkotika. Så hadde jeg ingen mulighet å tenke klart. Hadde angst å vare gravid og selfølgelig var det min skyld. Det sa stemora til meg. En annen gang ble jeg tvunget fra en fremmed mann å jobbe med sin del. Da jeg var 25 år ble jeg tvunget fra en hvor jeg tenkte vi er gode venner. Jeg måtte gjøre en spesiell jobb. Hvordan kaller man det er det også en voldtekt eller overgrep?
Jeg hvet ikke om jeg kan ha en normal sexliv.
Det er på tide å si det høyt. Nei!
Avatar

Re: Er det voldtekt?

mai 21 2018 - 11:27
Om noe er voldtekt er egentlig veldig enkelt å finne ut (for de som faktisk var tilstede under handlingen):

Voldtekt er hvis en person er ordentlig tvunget til seksuell aktivitet (hvor personen altså uttrykker seriøs og utvetydig motstand, enten verbalt eller kroppslig, og hvor personen tvinges til seksuell aktivitet til tross for denne motstanden); eller hvis en person er ordentlig bevisstløs eller svært nær bevisstløs (hvor personen altså mentalt er helt ute av stand til å kunne kommunisere klart nok), og blir påført seksuell aktivitet.

Hvis ikke en av disse to kriteriene er innfridd, så er det ikke voldtekt.Dermed:

- Enhver person har et eget ansvar for å kommunisere sin eventuelle motvilje til en annen person, på en seriøs og utvetydig måte, så sant man er tilregnelig nok/ved bevissthet nok til å kunne gjøre det.

- Hvis en person kommuniserer motvilje på en useriøs/tvetydig måte (som altså kan mistolkes), så er det ikke voldtekt. (Se punktet ovenfor.)

- Fravær av verbalt samtykke betyr ikke at noe er voldtekt. For samtykke kan kommuniseres både verbalt og non-verbalt.

- Fravær av både verbal og kroppslig motstand tilsvarer samtykke (så sant vedkommende er tilregnelig nok/ved bevissthet nok til å kunne oppfatte hva som foregår).

- Fyllesex er ikke voldtekt (så sant vedkommende er tilregnelig nok/ved bevissthet nok til å kommunisere relativt klart, og vedkommende tillater/lar sexen skje).

- Utpressing er ikke voldtekt. (Så sant vedkommende ikke utpresses fysisk med vold eller våpen - med da vil det i så fall uansett defineres som tvang siden ens fysiske liv/helse er truet, som medfører at man ikke har noe reellt valg, som dermed utgjør tvang.)

- Bare det at en person føler seg voldtatt, betyr ikke at noe faktisk var voldtekt.

Osv.
Avatar

Re: Er det voldtekt?

mai 23 2018 - 18:59
Når jeg sir nei er det voltekt. Jeg hadde fortrengt det. Jeg sa jo nei og stopp da jeg var nedopet. Tusen takk for svaret ditt gummybear.
Avatar

Re: Er det voldtekt?

mai 23 2018 - 21:49
"Når jeg sir nei er det voltekt."

"Jeg sa jo nei og stopp"

Det at du sa "Nei" og "Stopp" betyr ikke i seg selv at noe var voldtekt. Det kommer som sagt an på om du kommuniserte motviljen din på en seriøs og utvetydig måte (altså at du brukte en genuint alvorlig eller redd stemme, og at du samtidig ikke gav motstridende, kroppslige signaler), slik at du faktisk ble TVUNGET til å ha sex; eller om du var altfor neddopet til å kunne uttrykke motviljen din på en seriøs og utvetydig måte.

Voldtekt er ikke svart/hvitt - fordi sex ikke er svart/hvitt. "Nei" betyr ikke nødvendigvis "Nei"; det betyr ofte bare "Vent litt" eller "Ja" (særlig hos jenter).
Alt handler om sosial intelligens (f.eks. å forstå/gjenkjenne forskjellen på et overfladisk "Nei" og et seriøst "Nei") og tydelig kommunikasjon. Hvis man kommuniserer på en klar og tydelig måte at man virkelig ikke vil ha sex (så sant man ikke er neddopet, rusa eller sover selvfølgelig), så har man tatt sin del av ansvaret (som er obligatorisk).

Mange av de falske beskyldningene om "voldtekt" er egentlig bare misforståelser hvor ei jente ikke har vært tydelig nok på at hun ikke ville ha sex - og hvor mannen ikke hadde noen intensjon om å voldta noen. (Resten av de falske beskyldningene om "voldtekt" er reine løgner som jenter finner på, bare fordi det passet deres egen agenda best.)

Men ikke misforstå, jeg tror på at du ble voldtatt og at du prøvde å uttrykke motvilje på en seriøs og utvetydig måte (i den grad det var mulig for deg, i og med at du ble neddopet som du sier). Det er bare viktig å påpeke alle faktorene som spiller inn under en EKTE voldtekt (EKTE seksuell tvang), for alle andre som eventuelt leser denne tråden.
Avatar

Re: Er det voldtekt?

mai 26 2018 - 22:37
Utsagn din beskriver det veldig godt. Tusen takk. Jeg husker meg at jeg sa jeg vil ikke. Jeg er redd på å huske alt tror jeg. Kroppen min vet det bedre. Selfølgelig er det viktig å vare tydlig nok.
Avatar

Hvor tydelig skal man være?

okt 10 2018 - 02:23
Hvis man sier "nei" eller "stopp" burde ikke partneren stoppe da og sjekke om det faktisk er greit? Er ikke det det mest respektable å gjøre? Det å si at "Mange av de falske beskyldningene om "voldtekt" er egentlig bare misforståelser hvor ei jente ikke har vært tydelig nok på at hun ikke ville ha sex - og hvor mannen ikke hadde noen intensjon om å voldta noen" er for så vidt riktig men likevel. Jeg er helt enig i at intensjonen om å voldta noen skjeldnere er der, men det burde være et større press for å forsikre seg om at dette er det partneren din vil.

Selv så er jeg en ganske liten jente som ble med en fyr hjem fra byen en gang. Jeg ville sove, han ville ikke sove. Han la seg oppå meg og jeg forsøkte å dytte han av helt til kroppen min stivnet til, jeg var i sjokk. Jeg skulle ønske han hadde spurt om jeg ville, men i stedet lå jeg der helt frozen med en tre ganger så stor fyr oppå meg som kysset noen som ikke kysset han tilbake.

Så i mitt tilfelle vil jeg si at denne "misforståelsen" kunne lett ha blitt unngått hvis han bare hadde spurt, for nei betyr nei og mangel på svar betyr nei også.
Avatar

pssssst

mai 15 2020 - 22:50
intet svar er også et svar
den som tier samtykker
disse har alle hørt
asså et nei bør sies
det må kunne forlanges
og da også respekteres
det må også forlanges
så enkelt er det egentlig
så hør på hverandre
respekter hverandre ;)
Avatar

Re: Er det voldtekt?

okt 24 2020 - 04:35
Svar til gummybear.det er visstnok ganske vanlig at folk fryser til i panikk når de blir voldtatt av noen, det er kanskje noe de bebreider seg selv for at de gjør, men det kan de ikke noe for, ganske vanlig å bli passiv og handlingslammet uker en voldtekt som kommer brått på. Og hvor du ikke forventer at det kommer til å skje, kanskje fordi man deler seng fordi man overnatter et sted, kanskje er man traumstisert fordi det er en sutortitsfigur, eller en sjef som tar hensynløet for seg. Tror drevne voldtektsmenn skjønner seg på sånne reaksjoner, men de later som den som tier samtykker. Men allikevel er det jo ikke riktig å voldta noen.
Avatar

Re: Er det voldtekt?

okt 25 2020 - 22:26
Reagerer litt på noen av svarene her. Her en en grei video fra YouTube som blir brukt i undervisning til russen bland annet fra politet https://www.youtube.com/watch?v=pZwvrxVavnQ. Voldtekt som ut i fra politet sine egne sider ( er ikke ordrett) sier at dersom noen er bevisstløs, sover, eller ikke er i stand til å ytre at de ikke ønsker å ha sex regnes som voldtekt. De som har brukt makt eller andre midler for å tving eller presse noen til å ha "sex" er voldtekt. Når du ha dop i kroppen, for mye alkohol eller andre medikamenter som påvirker dømmekraft kan man ikke man ikke alltid ytre seg om man ikke ønsker å ha sex. Det er derfor 100% feil å si at man MÅ tydelig gi beskjed for at det skal regne som voldtekt. Samtykke er viktig å gi, og fraværende samtykke eller stillhet eller manglende motsigelse betyr ikke automatisk at det ikke regnes som voldtekt. Det virker som meg som at dette er noe du føler at du ikke hadde hatt ønske om å gjøre. Jeg tenker at du kan ta kontakt med gratis hjelpetjenesten SMISO som står for støttetjeneste mot incest og seksuelle overgrep. her er link https://www.smiso-hordaland.no , https://sentermotincest.no skal være i hver kommune eller fylke. Det er aldri for sent å snakke med noen om det, uansett om du er usikker på om du vil kalle det voldtekt eller ikke. Folk kommer der ung og gamle, damer og menn og av ulike seksualiteter, etnisk bakgrunn. Alle kan bli utsatt for uønskede seksuelle opplevelser, og om det er 30 år siden eller 2 mnd har ikke noe å si. Alle fortjener å snakke om sine opplevelser og kanskje finner du et fellesskap, frihet og mulighet til å jobbe med disse vonde opplevelsene. Det handler ikke nødvendigvis om hvilken relasjon du har eller hadde til disse personen, om disse personen er god eller dårlige mennesker, om hva de tenker er definisjon på voldtekt eller ikke, handler ikke om hvor lenge siden det er siden, det handler om at dette er noe som sitter i deg som du har rett til å snakke ut om og bearbeide i ditt tempo. Jeg ønsker deg alt godt og håper du tar kontakt med denne hjelpe tjenesten, og få snakket med noen som jobber med dette hver dag og har mye erfaring og kunnskap om teamet.
Til forsiden