Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

ros av psykiatrien

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

ros av psykiatrien

april 7 2012 - 23:56
Starter denne tråden som en motvekt til "kritikk av psykiatrien". Først litt om min egen erfaring. Var i fjor innlagt to ganger på akuttpost på psykiatrisk og en gang på døgnpost på DPS. Kan aldri huske at jeg har møtt så mye omsorg som da jeg var innlagt. Opplevelsene var nesten udelt positive. Sykepleierne og legene var noen engler. Fikk en god utredning av min lidelse. Ble satt på nye medisiner som gjør det mye lettere å fungere i hverdagen. Miljøterapien på posten gjorde at jeg raskt ble mye bedre. Var veldig dårlig og oppholdet på postene gjorde at jeg raskt ble mye bedre i tillegg til at jeg fikk nye medisiner som gjorde at jeg ble mye bedre i etterkant. Opplevde at psykiateren som intervjuet meg og satt meg på nye medisiner forstod meg godt og lyttet til meg. Har også de siste årene hatt veldig god hjelp og støtte av psykologen min på poliklinikken på DPS.

Opplever ikke at psykiatrien bare er opptatt av det biologiske og å få satt mennesker på medisiner. Når det kommer til antidepressive ("lykkepiller") er jo sånn at ikke alle har effekt av dem. Det var nettopp psykiateren på psykiatrisk som så at jeg hadde lite effekt av dem. Ble satt på stemningsstabiliserende som har gjort at jeg fungerer bedre i hverdagen og har bedre livskvalitet enn på mange år. Når det gjelder legemiddelindustriens aggresive merkedsføring av lykkepiller har dessuten mye av kritikken kommet fra faglig hold. Mange innen fagmiljøene har vært kritisk til at mange med lette depresjoner blir satt på lykkepiller. Studier ser ut til å peke på at det helst er de med moderate til dype depresjoner som har effekt av disse, i liten grad de med lette.

Ofte er det store oppslag i mediene om bivirkninger av disse. Nå er det jo slik at det også er mange bivirkninger av disse. Pakningsvedleggene til de fleste medisiner har lange lister over bivirkninger, enten det er snakk om lykkepiller, smertestillende eller allergimedisiner. Det store spørsmålet er om bivirkningene veier opp for ulempene. Noen har bivirkninger, andre ikke. Mange ganger er det innen legevitenskapen og andre vitenskaper slik at man ikke vet hvordan noe virker, men at det virker. Det gjelder også elektrosjokk (ECT). Som et annet vitenskapelig eksempel vet vi ikke hvorfor fly holder seg i luften, men ingen vil påstå at de ikke gjør det.

Normalt bør ikke medikamenter for psykiske lidelser foreskrives uten at det samtidig benyttes en eller annen samtaleterapi. Når det gjelder psykoser er det som regel slik at det trengs antipsykotiske medikamenter for å kunne komme ut av psykosen og ha nytte av samtaleterapi. Da antipsykotiske medikamenter begynte å komme på 50-60-tallet gjorde det at man sluttet å se på mennesker med shizofreni som uhelbredlige. Mange kunne da fungere ute i samfunnet. Spørsmålet med disse medikamentene er hvor stor dose som må til for at disse menneskene kan fungere.

Jeg har vært veldig syk tidligere. Har bare vært innlagt frivillig. Jo sykere jeg har vært, jo mer overbevist har jeg blitt om at tvang i psykiatrien må til av og til. I de aller fleste tilfeller for å beskytte mennesker mot seg selv. Det store spørsmålet er hvor mye tvang og hvordan. Dersom det ikke finnes noe tvang i psykiatrien yter ikke helsevesenet den omsorgen for invidider som er syke som trengs.

Kom gjerne med komentarer til innlegget mitt.
Avatar

Re: ros av psykiatrien

juni 8 2017 - 23:10
Takk til deg. Slike nyanserte og rosende innlegg gjør dagen min. Jeg har hatt både negative og positive erfaringer med psykiatrien, det er ikke uvanlig om man har vært innenfor systemet en del år. Hvis man er innom ulike behandlingsplasser osv så møter man gjerne noen få som ikke gjør ting lettere. Nettopp derfor er det så viktig å fokusere på alle de nydelige menneskene der ute som behandler oss som vi fortjener.
Du sitter på mange erfaringer og tanker rundt dette systemet og jeg tror at jo mer bevisst man er og åpen for hjelp osv så er man mer mottakelig for å bli bedre. Så good for you Mr. Knut :) Lykke til videre :)
J21
Til forsiden