Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Kritikk av psykiatrien

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Kritikk av psykiatrien

april 11 2011 - 11:56
Jeg synes det hadde vært på sin plass med en kategori hvor vi kan diskutere kritikk av psykiatrien. Det viktigste med psykiatrien er tross alt hvordan vi kan bli kvitt den. Den har hjernevasket mange til å tro at de trenger "hjelp", at de faktisk får noe ut av å være i kontakt med psykatrien. De finner opp sykdommer som folk tror de har og så selger de medisiner og skravleterapi mot disse og folk tror at de gjøres en tjeneste.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 11 2011 - 15:06
Kvitte oss med psykiatrien??
Skal vi kvitte oss med somatikken også da eller?
Alle har vi en mental helse, og den må vi ta vare på, med eller uten medisiner.
Alt til sin tid.
Noen trenger medisiner andre ikke...alt er individuelt.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 11 2011 - 17:47
Problemet er at psykiatrien låner legitimitet fra den medisinske modellen. Men det finnes ingen bevis for at psykiske "sykdommer" er biologiske sykdommer, selv om psykiatrien er ivrige på å la folk tro at dette er fakta. Vi trenger "mental helse", men psykiatrien motvirker dette, i og med at de fornekter psyken og forholder seg til oss som om vi er bare en kropp og forsøker å "behandle" hjernene våre ved å endre dem kjemisk eller gi dem støt. Vi trenger en profesjon som tar folk på alvor som den de er og hjelper dem å forstå seg selv.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 11 2011 - 18:59
Mye kloke ord her , legemiddelindustrien :)
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 11 2011 - 19:17
Jeg tror ikke det er så svart/hvitt som trådstarter vil ha det til.
Jeg vet at det er mange som får god hjelp av psykiatrien.

Hånd i hånd så tror jeg skolemedisin og alternativ medisin er et godt alternativ til hjelp.


Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 11 2011 - 19:31
Psykiatrien er ikke lik over det hele. Det som er problematisk er vel samlebåndstrukturen og troen på at det finnes fasitsvar på mennesker og deres problemer. Er nok en del som knasker piller unødvendig. Opplever vel ikke å få den beste opplysningen av psykiatrien men mener det er på sin plass at den skal være der. Det trengs dog en omorganisering av helse generelt der man behandler mennesket og ikke symptomet.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 12 2011 - 10:24
Jeg tar jo litt i her da. Vi blir nok ikke kvitt psykiatrien, men det er lov å kreve at den blir mer sannhetsbasert og human. Det er nok mange som føler seg hjulpet av psykiatrien, og det foregår menneskelig kontakt der uavhengig av gale teorier. Men jeg mener vi ikke skal være redde for å snakke om de negative erfaringene med psykiatrien. De snakker om brukermedvirkning og jatter med, men det er en total ubalanse i forholdet mellom behandlere og pasienter. Det er et maktforhold som gjør at man blir redd for å snakke ut.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 12 2011 - 13:14
Ser vel hva du snakker om her men tenker på en litt annerledes måte selv om det er i samme gata.
Mye av problematikken er basert på trender i samfunnet generellt og det er liksom ikke tid til å være meneske lenger. En skal så mye og det som er viktig blir ofte utsatt.
Psykiatrien er vel et resultat av andre krefter og en "løsning" på et symptom. Problemet ligger jo ikke i det at folk kan bli syke eller gå på en smell men at det faktisk ligger en problematikk i systematiseringen i samfunnet generelt som generer sykdom i befolkningen. Hva som er normalt fra et menneske perspektiv i den virkelige verden er det nok ikke mange som kjenner til og dermed blir det en del krøll. Det gjøres lite av styresmakter for å endre denne trenden. Den største utfordringen er opplysning. Når folk ikke vet bedre er det vanskelig å se at det er et problem. Folk i maktposisjoner løser bare problemer som har relevans til deres egen posisjon og det er ingen vilje til å endre dette når ting er som de er.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 12 2011 - 13:57
Psykiatrien sier at hvis et menneske har vanskelig med å tilpasse seg samfunnet er det noe galt med hjernen til individet. Mye eksistensiell uro medisineres vekk, og slik videreføres det disharmoniske samfunnet. Nettopp derfor er psykatrien et onde, ikke et gode. "It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society." (Krishnamurti)
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 12 2011 - 19:27
Det er en fordumming av sjelslivet vårt at man blir lært å automatisk tenke at man må ha en pille og snakke med en psykolog hvis man ikke føler seg helt tilpass. Det er ofte mye mer å hente i å ri ut følelsene, men det hører man ikke om. Man blir lært at man ikke kan navigere ens eget selv.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 12 2011 - 21:07
Tror vi har litt forskjellige erfaringer der. Er innenfor i psykiatrien og opplever det ikke som rent mekanisk egentlig. Ser holdningen til det men det er ikke det som er den generelle regelen til dem som jobber der. Systemet er nok lagt opp som du sier og det er en del av dem som helst vil gi deg en lapp og sende deg på dør.
Leger er på samme måte egentlig. For min del ser det ut som at legekunsten har sneket seg rundt i det hele og det ligger holdninger fra en tid tibake hvor ignoransen var meget stor. Det hjelper nå men det er fortsatt langt igjen. Noen gjør en god jobb på siden av deres arbeidsbeskrivelse så det er håp for forbedring.

Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 21 2011 - 22:38
I den grad det er hyggelige folk i psykiatrien så oppnår man ikke noe mere enn at man trives i rollen som pasient. Man dømmes til å spille rollen som psykisk syk, og så kan disse snille menneskene støtte deg i rollen de tvinger deg inn i.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 21 2011 - 23:10
Det er en felle det er fort gjort å gå i. Også gjort forsøk på dette hvor behandlere har blitt fortalt at den andre er en pasient som tror de er en behandler. Hadde vært moro å se dette in action.

Det jeg selv opplever er en som ikke er opptatt med diagnosen men som heller er fokusert på funksjonelle utfordringer og hvordan man skal vokse som menneske. Hvilket man faktisk kan tjene en del på i det virkelige liv også. Om man bare er opptatt av å spille en enkelt rolle vil man trolig ikke komme like langt.

Poenget ditt er jo ufattelig viktig å få tatt opp siden mange går rett in og gjør som forventet av dem og det hele er mer en tilpasning enn behandling. Legen min er litt der og det er kjipt.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 22 2011 - 00:04
Det er mange gigantiske elefanter i stuen, men få tør å si noe, for en pasient blir uansett bare tolket som syk hvis han er uenig i at psykiatrien gjør ham bra. Mange blir også apatiske etter hvert som de tar sløvende medisiner.

Jeg gjentar det jeg startet tråden med: Jeg synes det bør være en kategori hvor man deler kritikk og negative erfaringer med psykiatrien, eller kan komme med innspill til forbedringer. Det trenger ikke være negativt ladet, bare et sted hvor man tar opp ting man IKKE er fornøyd med. Det er såpass mange kategorier at det er helt på sin plass med en slik. Kan moderator kommentere dette?
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 7 2012 - 15:13
Hei. Jeg er ny her på forumet, og har prøvd forskjellige "lykkepiller" de siste 4 årene. Når det gjelder denne tråden, så må jeg si meg veldig enig med trådstarter. Vi trenger ikke psykiatere. Psykologer kan være greie å ha hvis man ikke har en god venn, eller familie å snakke med. Men psykiatere skriver stort sett ut resepter før du får sukka for deg.
Over 80% av såkalte psykiske diagnoser har en fysisk bakenforliggende årsak. Det kan være matintoleranse, problemer med stoffskiftet, mangel på vitaminer, og mineraler, amalgamfyllinger, osv. osv. Noe det IKKE er, er mangel på dopamin, serotenin, og noradrenalin. Dette er en bløff som psykiatrien har lurt oss med i mange år, og det finnes ingen som helst prøver som kan avdekke dette.Du kan lese mer om dette, og ikke minst se en nesten 3 timer lang film på www.krabben.no Bare klikk på lykkepiller linken.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

april 7 2012 - 23:59
Hei!

Startet en ny tråd for også og veie opp med de positive sidene av psykiatrien: "ros av psykiatrien". Mener ikke at det ikke finnes kritikkverdige forhold i psykiatrien.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

juli 2 2012 - 18:40
Mr Knut: jeg synes det er veldig rart å "mene at det ikke finnes kritikkverdige forhold i psykiatrien", hvordan i alle dager kan du mene at det ikke finnes det, med en slik sikkerhet? Du har din egen erfaring å gå utifra tenker jeg, men nå som du ser at andre skriver at de har følt at psykiatrien har vært en ekstra belastning for dem, så må du vel innse at du ikke har monopol på en mening? Det er vel ganske tydelig at jeg blir litt provosert av dette utsagnet...

Uansett så er jeg veldig for at det blir opprettet en egen mappe for kritikk av psykiatrien, (kan evt legge til Nav,) for psykiatrien har vært til en større ødeleggelse for meg og mitt liv enn de problemene jeg hadde i utgangspunktet da jeg bare var en forvirret 15åring.

Jeg synes at dette er en utrolig god ide, også med tanke på at det da også vil komme opp når man googler psykiatri, slik at f.eks. foreldre som har barn som de vurderer å kaste inn i psykiatrien tenker seg litt om og vet litt om hva de kaster dem inn i.

Hadde egentlig også vært flott å få litt mediadekning om dette livsviktige temaet. Jeg brenner veldig for dette, før har jeg også vært på forsiden av Vårt Land angående min kritikk av Nav, og det er et av mine livs mål å få startet en landsdekkende debatt ang norsk psykiatri, så heng dere gjerne på!!
Jeg vet også at mange fler sitter inne med forferdelige opplevelser fra psykiatrien, så som sagt så er det ganske provoserende at noen kan være så ignorante at de påstår at det ikke finnes kritikkverdige tilstander i psykiatrien, vel muligens så er personen som skrev det innlegget en eller annen slags form for terapaut? haha
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

juli 23 2012 - 01:50
Dette var ganske skremmende lesing. Det virker som at det er mange som har fått ett bilde av at psykiatrien skal forandre på "hjernen" og putte i pasienter piller. Dette var noe annet enn det jeg har opplevd. Nå sitter jo jeg med opplevelse fra 2011-2012 der jeg har blitt tatt godt i mot. Piller var det null toleranse for, og mine terapi timer går til hvordan jeg kan mestre min hverdag på min måte og hvordan jeg kan komme meg ut i arbeid med mine utfordringer. Har aldri vært snakk om hvordan jeg skal tilpasse meg samfunnet, men heller hvordan jeg kan bruke de ulike ressurser der ute til å kunne leve mitt liv slik jeg ønsker. Nå vil jeg jo også si at NAV er inne i bilde å samarbeider både med meg og psykiatrien der de faktisk tar i betrakning mine behov og ønsker. Nå vil jeg jo også si at jeg har hørt andre sine historier å sett at det ikke alltid er en dans på røde roser i forhold til NAV. Men jeg vil påpeke at det faktisk ikke bare finnes mennesker i psykiatrien som vil bli din betalte "venn" og pille overrekker.

Så med dette ønsker jeg å belyse at man ikke må dra hele psykiatrien under en kam. Å for å understreke det enda mer har jeg hatt flere mennesker inne i terapien, deriblandt overlegen som nesten ble sint da jeg nevnte at min fastlege hadde nevnt medisiner. Det sier jo også mye om hvordan han veileder de ansatte under han. Så for all del, ikke ta alle mennesker i en jafs når dere uttaler dere om hvordan det gjøres i psykiatrien. Etter det jeg forstå er det ulik praksis over alt.
Avatar

Re: Kritikk av psykiatrien

juli 23 2012 - 17:11
Hei "slippingbeauty"! Du så ikke hva jeg faktisk skrev: "Mener ikke at det ikke finnes kritikkverdige forhold i psykiatrien". Merk deg IKKE og IKKE. Det jeg sier er at det selvfølgelig også finnes kritikkverdige forhold i psykiatrien.
Avatar

Interressant..

sep 8 2019 - 14:22
Kan være enig i en god del av dette som både "legemiddelindustrien" og "Johnny" skriver....

Man trenger nok psykiatrien, men en del kunne mange ganger sikkert vært bedre...

Er fint å få litt hjelp, MEN er farlig å slutte å tenke selv, og å liksom måtte forandre seg helt kun for å være "bra nok" eller "passe inn"!! Er også ulike løsninger og ikke alt passer til alle...- ingen er like, og derfor kan man heller ikke putte alle i "en bås"!
Avatar

Hei dere

okt 14 2019 - 06:12
Jeg er uenig i trådstarter mening og utifra det han skriver det blir for mye svart.jeg har vært i psykiatrien i over 15 år og jeg hadde ikke klart meg uten psykologen min.han hjelper meg så mye.det er ingen som blir hjernevasket til å tro man trenger hjelp langt ifra det er mange ute som trenger hjelp men ikke får det.det psykiske og det fysiske påvirker hverandre.man kan ha psykiske lidelser og samtidig slite med smerter i kroppen.det ene følger det andre.noen ganger kan medisiner og innleggelser redde liv.når det så er sagt fins jo forskjellige psykologer og psykiatere.viktig at kjemien er der også.det fins alltid ting som kan forbedres i psykiatri akkurat som alt annet.forbedring må det bli men at noen blir hjernevasket at man trenger hjelp mens man ikke trenger det det blir helt feil og stemmer ikke.psykiatri har hjulpet mange mennesker og det fins mange som lider som ikke får hjelp de fortjener.jeg er glad for den hjelpen jeg får av psykologen min og tror mange som er fornøyd kan bli krenket av slike tråder som dette.jeg vet ikke om trådstarter selv har hatt dårlige erfaringer for det virker slik for meg.men ingen blir hjernevasket.kanskje vi istedet skal tenke hvor mye de menneskene gjør nettopp for å hjelpe oss at vi skal få det bedre men når så alt er sagt så kan ting alltid forbedres.jeg hadde ikke klart meg uten min psykolog.
Til forsiden