Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Levende lys.

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Levende lys.

april 11 2022 - 23:02
Kan du skape lyspunkt for deg selv? Kan du kjøpe en glad gul påskelilje og ta med deg der du bor – kanskje finne frem en fin potteskjuler - en duk med gult - servietter med gult - gule stearinlys - kanskje plukke bjørkekvister og pynte med gule sløyfer.

Om du bor på få kvadratmeter- om boligen er mer et oppbevaringssted enn et hjem - om ikke alt er ryddig og ordentlig - kan du rydde en plass for et godt gult sted – du har lyset i deg – kan du skape deg et fysisk lyspunkt og resonere med - kan du finne en plett å dandere og gjøre ordentlig og fint. Skape – kreativt- et vakkert bilde - et stilleben – «still leben» – stille liv.

Som best du kan her og nå – det handler ikke om å være flink - et godt lite sted som du kan vende deg til. Om du tror, eller bare kan håpe, at du kan glede deg over det - kan du forsøke? Kanskje gjør det deg godt. Du fortjener det!

Levende lys på bordet.
Bål i vedovnen om har glass så kan se flammene, eller om setter ovnsdøren åpen.
Bål i bålpanne - hensyn til det som vokser og gror - «mållaust liv har og e mening, du lyt sjå og tenkje på». Jeg tømmer aldri ut varmt vann på vegetasjonen, kjøler det ned først. Assosierer til Jainisme i India, ikke skade liv. Hvor har jeg det fra?

Bålet oppfyller på så god måte mange basalbehov. Varme, lys, trygghet, lage mat og drikke, tørke klær.
Bålet, verdens eldste «TV- program». I ualminnelige tider har mennesket sett inn i flammene – mens tankene og kroppen falt til ro - som å komme tilbake til en kjerne av mennesket. Balsam for sinnet og balsam for kroppen.
På mine ferder gjør jeg gjerne opp bål. Små bål, så jeg kan sitte nære og holde varmen. Til nytte og for kos. Kan ha med litt tyri eller einerrøtter, for lettere å få liv i bålet, og for lukten. Nærmest som parfyme.

Ved bålet – ved stearinlyset - lys og varme - tidligere tiders solskinn – lagret som kroppen til levende organismer – som energirike bindinger i hydrokarboner – energi som igjen slippes fri, når brenner ved eller stearin. Når du sitter ved bålet – gammelt solskinn som lyser opp, som varmer deg. Fantastisk!

Regler, risikovurderinger, konsekvensvurderinger - at flammene ikke sprer seg, at ikke skader berggrunn eller vegetasjon, at bålet er ordentlig slukket før du forlater det. Det står i loven når og hvor du kan fyre bål. Det er ikke bare å gå ut og båle, om du ikke er helt sikker på hva du driver med, kan føre til skade på liv og eiendom.

ETT ER NØDVENDIG
Ett er nødvendig – her
i denne vår vanskelige verden
av husville og heimløse:

Å ta bolig i seg selv

Gå inn i mørket
og pusse sotet av lampen.

Slik at mennesker på veiene
kan skimte lys
i dine bebodde øyne.

Hans Børli – Vindharpe - Og likevel faller duggen – 1974

Ikke så lett å ta bolig i seg selv – det kan være svært vanskelig – noe av det vanskelige – kan være en kontinuerlig jobb – kan være små glimt av lykke – et mildt streif, en nesten umerkelig berøring. Noen stunder er mer hjemme i seg selv - andre ganger i mindre grad– kanske klarer det ikke - eller vil ikke. Det er som det er – du er som du er – her og nå.

Aller vakrest for meg er lyset i menneskets øyne - og den gode utstrålingen, kan kjennes også med øynene lukket - som nærmest smelter mitt hjerte - gjør hele meg så underlig mjo og god - og svært takknemlig.
Det vakreste på denne jord er helt hengivende, tillitsfull, uforbeholden, betingelsesløs kjærlighet. Fra et barn - fra din inderligste kjære.

Kanskje er du en «late bloomer» - kanskje venter det deg en «indian summer».

Tanker forfattet nå, her i hjemmet jeg har i skogen, som jeg selv har tegnet og bygget. Fly nå min fugl – lynraskt - fra skogen og ut i den ganske verden – og like til deg, der du er i by eller bygd. Fabelaktig!

Håper dette kan være godt for deg – håper du kan skape lyspunkt i tilværelsen din – håper du får den gaven å få lyspunkt.
Husk: Du er uendelig verdifull – også når det ikke kjennes slik - du har lyset inni deg.

HJERTET MITT
Jeg bar alltid hjertet mitt nakent
utapå meg som ei lydende bjelle.
Men hjertet var ikke smidd
av jern og messingbrás
som bjella, derfor
rispet jeg så lett sund det
inni livets snatt og snar.
Barnåler
og måsabøss
og blar av ville drømmer
klisser i det størknete blodet.

Hans Børli – På harmonikk 1991
Til forsiden