Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Fugler – glede og fascinasjon.

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Fugler – glede og fascinasjon.

april 25 2022 - 20:32
Våren med fuglesang.

Den grønne tråden i denne posten er fugler, en tråd som ikke går rett, men i slynger og snirkler som livet. Intensjonen er å vekke eller gjenoppvekke interesse for fugler, som en god aktivitet for deg, enten du fokuserer, eller bruker observasjonene som distraksjon.
Fuglene er rundt deg i alle miljøer utendørs, i alle biotoper og nisjer, som biologer vil si.
Det er gratis glede. Kanskje en feltkikkert om den tid kommer.

Jeg har undervist om fuglelyder, og her, som ved artsbestemmelse av planter, så gjelder: Fokusere på dem du kan, repetere, lære noen flere etter hvert, ikke være redd for å ta feil av artene, glemme at det er mange du ikke klarer å artsbestemme. Det er ikke om å gjøre å være flink. Intensjonen kan være å lære stadig flere arter av utseende, sang og lyder, hvordan de flyr, samt kanskje hvor og hvordan de lever.

Mange måter å lage lyd på. Hakkespettene kan tromme, enkeltbekkasinens lyd med stjertfjærene, kvinandhannens lyd med vingene når flyr opp. De fleste bruker stemmebåndene som instrument.
Fuglesang. Syng med det nebbet du har. Gjelder menneskene, gjelder fuglene. Det er evner, talenter, som må utforskes og brukes, kultiveres. Jeg synes å ha observert en sammenheng mellom musikalitet og evne til raskt å lære fuglelyder.
En treningssak også for sangerne, plukke opp tema fra andre fugler og ta det inn i sangen, kunne improvisere, kunne variere. Noen er gitt et meget avansert instrument, som det tar tid og trening å beherske til fulle, bli virtuos. Noen har et større repertoar. Noen har en rikere, mer melodiøs stemme enn andre. En gave.

ALLE FUGLER SMÅ DE ER
Alle fugler små de er
Kommer nå tilbake!
Gjøk og sisik, trost og stær
Synger alle dage.
Lerka jubler høyt i sky,
Ringer våren inn på ny.
Frost og snø de måtte fly,
Her er sol og glede!

Hoffmann von Fallersleben (1798–1874) - Alle Vögel sind schon da

Alle fugler små de er, kommer nå tilbake. Nå er ikke alle fugler små, og noen er standfugler, som er her hele året, i stedet for å foreta sesongmessige migrasjoner. Reiser fra noe, reiser til noe, et vindu i tid og rom. Individet trenger passe motstand og utfordringer, innenfor toleransevinduet, slik vinduet er der og da. Migrasjonen er slitsom og farefull. Neste gang du ser linerla, kan tenke på at lille fuglen har fløyet opp fra Nord-Afrika og Sahara. Rødnebbterna pendler mellom Svalbard og Antarktis. Hos noen arter trekker de vokse først, ungene kommer etter senere, og de finner hverandre. Hvordan vet de hvor de skal? Hvordan finner de veien? Naturen er forunderlig og fantastisk.

Fuglene ankommer suksessivt utover våren. Nå er tjelden komen, går i fjæra og plystrer og fryser på fotan. Ea har gått på land. Hørte stæren i dag. Stor glede å ønske fuglene velkommen tilbake.
Gåseplog. Nesten magisk, selv om biologen vet at det handler om aerodynamisk formasjon for å spare krefter. Gjessene på trekk, skravler slik at ofte hører dem før får øye på dem.

Assosierer til Kari Bremnes i «Grågåsa». «Æ e mest glad i når grågåsa kjæm». Kari Bremnes er en favorittartist. «Folk i husan», er lett å visualisere. «Hurtigrute», du kan høre nøye på teksten og se det for deg. For meg, som er glad i landet og folket der nord, samt er hurtigruteentusiast, så er det rett til hjertet. Å komme sjøveien er spesielt, «Du skal nærme dæ den langsomt i fra sjøen» i «Sang tel byen.» Kunne blitt en lang avhandling om våren der nord, men den grønne tråden er fugler, så snart tilbake dit. Vil nevne «Å eg veit meg et land» med Bodø Domkor. Elias Blix satt i København og lengtet til Sandhornøya. Vi er mange som drages mot nord om våren, når året flør. «Svalbard Theme med Arctic Philharmonic»

Fugler kan kurtisere hverandre, på mange fine vis, og noen danner livsvarige parforhold. Noen danser synkront, Du skulle sett tranedans. Grasiøst. Noen viser seg for damene på brushanespill og på orreleik. Nesten teatralsk, de går virkelig inni det med liv og lysst. Vakkert og fascinerende å bivåne, men på avstand, under kamuflasje, ankom i god tid før, og vær stille. Noen steder er det bygd fugletårn, for at folk lettere skal kunne observere fuglene, samt ikke forstyrre dem. Rigge deg til med teleskopkikkert, fuglebok, kaffetermos.

Omsorg for småfuglene som er her om vinteren, små kropper som blåser seg opp til fjærballer, som i vinterkulden må spise sin egen vekt hver dag, for ikke å falle død fra nattekvist. Så mye glede å sitte med morgenkaffen og observere de besøkende som frekventerer fuglebrettet utenfor vinduet.
Mange er det vel også som tar med gammelt brød til endene i parken.
Noen henger opp fuglekasser for innlosjering av de flyvende sommergjester.

Vakre fuglene. Så fargerike. Særlig om våren kan noen arter, ofte hannene, stille i ekstravagante praktantrekk, og de vet også å føre seg. Kunne gått rett inn i selskapslivet i de høyere klasser.
Bevegelser. Flyr, glideflyr, stuper. Svømmer, dykker. Rovfuglene, særlig hauker og falker, imponerer meg. De jakter også i byen, jeg har mine største opplevelser med rovfugl fra observasjoner i fjellet.
Anatomisk er det mye spennende med fuglene, de geniale fjærene, vingene, måten lungene virker på når de flyr. De er skapt for å fly.

Fugler kan leve lenge, eks. ravn, og har tid til å opparbeide seg mye erfaring. Fugler kan ha god hukommelse. Imponerende å se adferden, og hvordan de løser utfordringer.
I norrøn mytologi var Hugin og Mugin to ravner som var ute i verden og kom tilbake og berettet for Odin.

Tenk å kunne fly. Jeg skriver poster, sender ut mine fugler. Det heter å la tankene fly. Noen kan fly mentalt, på en fugl, eller som en fugl. Fly til, til et sted eller til mennesker. Fly fra, fra en situasjon og fra mennesker. Dette er omtalt i andre kulturer, sosialantropologi, og også i erfaringsbasert psykologi.
Det mest fascinerende med fugler er at de kan fly. Tenker på en barnebok som gjorde inntrykk, av den svenske forfatteren Selma Lagerlöf: Nils Holgersons underbara resa gjennom Sverige. På ryggen av en tamgås, sammen med en flokk villgjess ledet av gåsen Akka fra Kebnekaise.

Det finnes fuglebøker. Det finnes gratis apper på nettet. Det finnes apper som skal kunne kjenne igjen fuglesang, og artsbestemme fuglen. Det er maskinlæring, så med tid, trening og tilbakemelding, så blir appen mer treffsikker. Feilprosenten forekommer meg stor, som for app som skal artsbestemme plante du tar bilde av, men du får alternativer, og det kan være riktig.
Jeg vil ikke anbefale noe fremfor annet, det er ikke min jobb å vurdere og anbefale. Gjør bare oppmerksom på at kan søke:
BirdID (norsk).
Birder.ai

Ønsker deg glede og fascinasjon over fuglene.
Til forsiden