Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Friluftsliv - gode naturopplevelser.

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Friluftsliv - gode naturopplevelser.

april 2 2022 - 20:40
Det handler om å trives ute – gode sanseopplevelser – sanse naturen – samarbeide med naturen - kroppen i bruk og hvile – være tilstede i kropp og sinn.

Det handler ikke om å prestere – det handler ikke om å være flink – det handler ikke om å konkurrere – det handler ikke om å leve opp til krav og forventninger fra seg selv eller andre. Du kan søke å føle deg fri i friluftslivet.

Du behøver ikke kostbart speialutstyr.
Først og fremst trenger du klær og sko så du kan holde deg tørr og varm når ferdes, og når du er i ro ute, samt en god sekk.
Sko og sekk - som passer deg, prøv grundig før du kjøpet - er av vesentlig betydning for at du skal ha det godt og trives.
Du ta det forsiktig og kjøpe utstyr litt er litt, ettersom du føler for det.
Noen har mer fokus på utstyret enn det å være tilstede ute - og mange behersker ikke det kostbare utstyret ordentlig - så da er det egentlig unødvendig - annet enn for status.

Du behøver ikke være flink.
Ikke alltid det er nødvendig å kunne kjøre slalåm, kjøre telemarksski, klatre i fjell eller isvegger.

Du behøver ikke ha tilegnet deg spesialkunnskap.
Ikke alltid det er nødvendig med kunnskap om hvordan overleve under ekstreme forhold.

Du beøver ikke være veltrent eller i ekstremt god form.
Ikke alltid det er nødvendig med forflytning med tung sekk en uke på vinteren.

Faremomenter finnes definitivt noen steder ja - som vann, is, snø, kulde, skrenter og stup –
men en tur i marka eller langs stranden i lag med noen du kjenner – det kan være en god friluftslivsopplevelse.

Jeg har ferdes mye i naturen til alle årstider.
Jeg har undervist om friluftsliv, har erfaring med å ta med grupper ut på tur og ha anvar for dem.
Fokus på å trives ute – føle seg trygg og komfortabel. Holde seg tørr og varm – mat og drikke. HMS Helse Miljø Sikkerhet.
Lære å klare seg selv - ved å prøve seg frem i trygge rammer i en trygg setting - finne sin måte å gjøre ting på – finne det utstyret som ønsker å bruke.

Etterhvert vil du gjennom erfaring gradvis tilegne deg mer ferdigheter, og velge ditt personlige utstyr.

Ønsker deg friluftsliv med gode naturopplevelser!
Avatar

Hei Carpe diem!:)

april 3 2022 - 21:11
Så hyggelig at du titter innom her igjen og takk for mange nye lærerike og inspirerende poster den siste uken.:) Både om friluftsliv, picnic, foto, filosofi, spiritualitet osv. Mange gode praktiske råd og tips også.:) Tusen takk!:)

Ønsker deg en fin, ny uke etter hvert!:)

Avatar

Andromeda – Tusen takk.

april 5 2022 - 19:58
Tusen takk for gode ord – og for at du takker. Balsam for sjelen - takk!
«Opplev Markas eventyrskoger» - Naturvernforbundet.
Tusen takk for at du siterte, anbefalte og gjorde meg nysgjerrig.

Så bra at du har bestemt deg for å være ute på miniturer med overnatting, at du ser frem til gode opplevelser og har funnet eventyrlige vakre steder.
Så godt å ha noe fint å glede seg til. Det å glede seg til noe fint - det å mimre over noe fint - beriker livet - setter varige gode spor, som kan hente frem når vil eller trenger det.
Det beste i livet er gratis!

Så bra at du søker og våger gode opplevelser også på egenhånd. Aå bra ikke å gå og vente på at alt skal bli det du kanskje tror er optimalt og blir ultimate opplevelser. Denne innstillingen har vært og er svært viktig i livet mitt.

Kan være fint å ha noen å dele opplevelser med, men kan også bli mye snakking, noe som noen ganger kan være både godt og nødvendig. Settingen er god, naturlig og befriende, åpner opp. Godt også å være stille sammen - med blikket eller få ord gjøre den andre oppmerksom på ting i naturen.
Min erfaring er at på egenhånd, jeg er ikke alene i naturen, så er jeg ofte mer åpen for det rundt meg, og for at jeg er en del av det. Mer der og da tilstede - mer sansevar - mer mentalt – mer fornemmelser. Ferdes i ytre og i indre verden – resonerer - av ordet resonans.

Våren er en fin tid å overnatte ute. Det begynner å bli varmt – mye lys – mye fuglesang – de første markblomstene – livet våkner til igjen – lite flyvende innsekter som stikker eller biter.
Overnatte ute – kvelden- skumring – natt - morgengry – våkne på samme sted som sovnet inn – er allerede tilstede på stedet - nøre liv i et lite bål - eller fyre opp kokegreiene – morgenkaffe eller morgen te – sette seg stille og ta alt innover seg. Kanskje morgenyoga med solhilsener – kanskje bok – kanskje synge - kanskje spille fløyte. Kanskje skape noe vakkert med hendene – strikking, nålebinding, flette, eller finere søm-arbeid.

På tur med overnatting ute i naturen vil ofte kropp og sinn falle inn i naturens rytme, og tidsaspektet bli et annet. Du har kanskje erfart det, hvis ikke så har du en god erfaring i vente. Det er godt å være så tilstede, noe jeg ofte lengter etter i hverdager med mange inntrykk og mye å forholde seg til. Naturens inntrykk kan være så gode, ekte og rike, for meg føles det på en måte som å komme hjem til seg selv.

Når jeg skal overnatte i telt - så søker jeg en fin og egnet plass - gjerne ved vann eller elv - vurderer om jeg vil ha morgensol eller ikke - setter opp teltet, gjerne med åpningen mot utsikt. Lager god mat -tilbringer kvelden ute - trekker inn i teltet for natten -våkner om morgenen - ligger og kikker ut teltåpningen. Hvis det ikke regner eller blåser for mye selvsagt, da blir det i større grad inneliv, og kokkeleringen foregår ofte i forteltet. Godt å høre regndråpene på teltet. Telt er et fint lite hus – kan tas med overalt - gir deg ly og skjul. Kan sterkt anbefale telt.

Velvalgt utstyr i sekken - det du trenger - samt det du vil ha med deg for ekstra glede og velvære. Jeg velger vakre ting av naturmaterialer eller porselen – ting laget av andre, eller av meg selv - ting som har vært med på mange turer - som er kjente og kjære. Jeg foretrekker klær av naturmateriale, ull og bomull. Har med sysaker, vedlikeholder og reparerer ved behov.
Ut på tur – ut i eventyret. Har med alt som trenger der da – mankerer intet - hvilken velsignet velstand og luxus. Hvilken lykksalig frihet!

Så bra at du har sett deg ut områder med mye vakkert - har funnet urørte områder med stort biologisk mangfold og mange naturelementer. Eventyr – sjel – mystikk – stillhet – fantasi - naturlig - de syv blåner. Hvilke vakre ord, vakkert beskrevet, vakkert tegnet, et svært vakkert bilde. Kan se det for meg, kan reise dit mentalt. Gir meg assosiasjoner til Hamsuns skildringer, særlig til Pan.

Forstår godt at du føler deg tiltrukket, at du har lyst å være der.
Ønsker deg friluftsliv med gode naturopplevelser – og en gledelig vår.
Avatar

Heidia- Tusen takk.

april 5 2022 - 20:03
Tusen takk! Jeg ble glad når jeg leste dine gode ord. De betyr noe for meg. Synes du er så flink å se andre, og å bekrefte andre. Ikke alle er oppmerksom på å bekrefte, heller ikke alle kan den kunsten. En kunst mennesket, som med andre kunster, kan praktisere og la vokse og utvikles. Bli sett, «lyset og skuggen er syskjen på jorda», få bekreftelse uten å be om det, som en gave. Kan være viktig å være oppmerksom på, og tillate seg å sette grenser også her. Speile seg i hverandre. Bli støttet. Bli oppmuntret.

Du er god for mange, mange som er innom forumet og leser, mange flere enn dem som poster innlegg her.
Takk for at du leste mine poster. Takk for du takker. Takk for gode ønsker, tar jeg med meg i dagen min, til beste for meg , og dermed også til beste for dem jeg omgås.

Jeg ønsker deg gode dager – en god ny uke – en god ny vår.
Til forsiden