Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

trenger å rydde opp

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

trenger å rydde opp

okt 18 2017 - 14:04
Er en godt voksen person som trenger å lufte et problem jeg lager selv, og håper at jeg skal komme noe nærmere en løsning ved det. Innlegg fra andre brukere her er sterkt ønsket og velkommen.

Saken er at jeg blir dårligere og dårligere til å rydde og gjøre rent rundt meg. Har altfor mye ting som jeg ikke klarer å kvitte meg med. Så det ser ganske lite hyggelig ut hjemme hos meg og jeg skammer meg over hvordan jeg har det.

Jeg ble uføretrygdet for noen år tilbake på grunn av angst og depresjon. Innser at jeg er blitt et ensomt menneske og jeg lurer på om det er noe av problemet og en vond sirkel.

Hvordan kan jeg få energi til å rydde opp rundt meg?
Avatar

Re: trenger å rydde opp

okt 18 2017 - 14:38
Heisann! Tror jeg vet litt hvordan du har det. Når man er deprimert og ensom, så blir man veldig tappet av energi. Og det første man tenker på er ikke det å rydde og gjøre rent. Derimot så blir ikke ting bedre av å ha det sånn rundt seg. Man blir enda mer tappet av energi når man våkner og bare ser rot og ting som egentlig burde vært tatt tak i. Jeg sliter også veldig med å kvitte meg med ting, fordi jeg ofte tenker at det har jeg bruk for senere, eller så har det en sentimental verdi for meg. Men jeg er også en perfeksjonist som må ha alt organisert og ryddig. Jeg blir så sliten når ting rundt meg ser ut som en svinesti. Og jeg kan tenke meg til at det kanskje er litt sånn for deg også, at du bare får det verre med deg selv når det ser ut som det gjør rundt deg.

Selv om du ikke har energi til å rydde opp, så prøv å tenk hvor mye bedre du kan få det hvis ting rundt deg er på plass. Jeg skal love deg at man får det så mye bedre. For det at det er kaos rundt seg, gjør det ikke så mye bedre med kaoset man ofte har i huet.

Du trenger ikke nødvendigvis å kvitte deg med ting du ikke vil kvitte deg med. Finn et system som gjør at du kan ha mye ting, men samtidig ha det ryddig og fint. Om det er stablebokser i hytt og pine, eller om du har en bod eller et loft du kan oppbevare ting i. Et annet tips er også å rydde/vaske underveis etter at du har fått det fint og flott. For hvis man ikke gjør det, så havner man igjen der man var og det kan føles som om alt var forgjeves. Hvis du ser at det begynner å bli litt rotete igjen, ta det med en gang.

Så gå inn i deg selv, finn energi til å få orden. Prioriter å bruke energi på det i stedet for noe du vanligvis bruker energi på. Tak deg noen dager der du bare fokuserer på å få det fint i hjemmet ditt. Hvis det er alt du orker på en dag, så tillat deg å bare bruke energi på det. Hvis det er såpass mye rot og mye som må vaskes, spør om hjelp. Selv om man er ensom så har man alltid noen rundt seg som er villig til å hjelpe. Det skader ikke å få noen til å hjelpe seg, og det kan være med å motivere seg selv på å få det gjort. Hvis man bare skal gjøre det selv, så finner man ofte på unnskyldninger og ting tar mye lengre tid enn det hadde trengt å ta.

Hvis du liker å høre på musikk, finn en høyttaler og sett på favorittlåtene dine mens du rydder og vasker. Eller sett på en film/serie. Finn noe du liker som kan gjøre oppryddingen til noe positivt mens du holder på, noe som gjør at det ikke trenger å være så kjipt og kjedelig.

Håpe noe av dette var til hjelp, og at du klarer å ta tak i dette. Da skal du se at du også får det litt bedre med deg selv. For det å ha det fint rundt seg er ganske undervurdert, i forhold til hvordan man har det. Selvfølgelig er vi alle forskjellige, men vil tro at vi alle på en eller annen måte har godt av å ha ting i orden.

Lykke til videre, og håper du får til å snu mønsteret ditt til det bedre!!
Avatar

Re: trenger å rydde opp

okt 18 2017 - 14:50
Kanskje du kan begynne med å lage en liste over konkrete ting som skal ryddes opp/ordnes? Du kan jo poste den her hvis du vil og finner det motiverende :) Også kan du krysse av for hver lille ting du gjør og tenke at du er på god vei. Jeg blir i alle fall veldig demotivert av å tenke på å gjøre store ting, som å rydde ut av gjesterommet (har hatt det som en oppgave lenge.) Hva om du bryter det ned i supersmå oppgaver og gir deg selv en klapp på skulderen eller en annen belønning hver gang du har krysset av en oppgave. F.eks.
- fjerne rot på kjøkkenbordet
- rydde ut av en eske
- kaste matvarer som har gått ut på dato i kjøkkenskap 1,2,3 osv

Eller enda mindre oppgaver enn det.

Lykke til!
Avatar

Re: trenger å rydde opp

okt 18 2017 - 17:32
Takk for svarene så langt, det er hyggelig at folk tar seg tid til å skrive innlegg. Det hjelper litt å snakke åpent om det.

Er det flere som har det slik her så vil jeg gjerne høre om det og hva de tenker.
Avatar

trenger å rydde opp

okt 20 2017 - 10:22
Jeg er også en godt voksen dame. Som sliter innimellom med depresjon. Når jeg er nede i en slik dårlig periode, orker jeg ikke å gjøre noe i huset og det forfaller. Jeg har nok med meg selv, for å side på en annen måte. For så å «våkne opp igjen» og ser hvor rotete jeg har det og jeg blir skamfull og flau. Hvor skal man så begynne? Alt som ikke er rent søppel, stapper jeg inn i skuffer og skap. Jeg slenger klær og lignende inn i et skap og lukker igjen (her er det ikke snakk om å sortere og henge pent opp). Ting og tang blir bare satt der det plass. Om en lysestake får plass ved siden av mel og sukker, blåser jeg i, for poenget mitt er, å få alt bak en skapdør eller ned i en skuff. Ute av øyet ute av sinn. Jeg lar hjemmet mitt bli, minimalistisk for en periode. Det gir en god følelse å kunne sett seg ned i en stol, uten å se ting som flyter overalt og lysten på å vaske og polere kommer tilbake. Jeg stresser ikke, men tar den tid jeg trenger. Når alt det ytre har blitt rent og pent er det på tide å begynne med det bortgjemte rotet. Begynn i det små, start med noen skuffer.
Jeg har også problem med å kvitte meg med ting. Sist jeg våknet opp fra en slik «down periode» laget jeg meg et, ting og tang skap. For det er ikke nødvendig å ha alle lysestaker, vaser og annet pynt stående fremme. Nå bytter jeg ut, etter årstid og humør. Klær er et annet problem for meg. Så lenge det ikke er utslitt, i filler, bla, bla, bla, så kan det jo være jeg kommer til å bruke plagget en dag. Jeg tok rett og slett en søppelsekk og puttet alt jeg ikke brukte, opp i den sekken. Rører jeg ikke det som er i sekken i løpet av ett år går det til gjenvinning. Vel, dette er noen av mine triks. Husk du er ikke alene, vi er mange som sliter innimellom. Lykke til og ikke glem å være litt snill mot deg selv. For dette er ikke noe å skamme seg over.
Avatar

Re: trenger å rydde opp

okt 26 2017 - 18:02
Jeg er glad for at dere deler om dette, jeg leser flere ganger det som dere har skrevet.

Er det noen som har sittet virkelig langt nede i slikt så vil jeg gjerne høre om det også.
Avatar

Sitter i dritten!

des 27 2017 - 21:15
Ja, noen dager orker jeg bare ikke. Fjordland plasten blir liggende på kjøkken benken, klær ligger strødd, ting, blader papirer ligger der jeg brukte de. All energi brukes for og holde meg flytende:på jobb, med venner og for og holde maska. Men selvfølelsen og tilliten er på bunn. Liker jo og ha det ryddig og det gjør meg godt, men det funker ikke bare altid.
Avatar

Re: trenger å rydde opp

des 28 2017 - 05:40
Tidligere var alt ett ork for meg men jeg tror den viktigste endringen jeg gjorde som har hatt størst positiv effekt på mitt liv er det å begynne å trene. Mer energi, vekttap, sterkere, bedre selvtillitt og ting som må gjøres er ikke ett like stort tiltak lengre slik det gjerne var før.
Til forsiden