Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

slutt med ufølsomme vitser

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

slutt med ufølsomme vitser

jan 13 2022 - 14:21
Jeg mener vi alle har sagt noe eller sett noen andre si noe ufølsomt. Regner med at de fleste har møtt en person som sier mye galt og hvis du sier de skal slutte så sier de at du ikke skal være så sensitiv.
Ser mye på discord servere sine bioer sånn «hvis du er sensitiv så liker du nok ikke humoren her»
Det er da ikke å være sensitiv! Det kalles å ha respekt for medmenneskene dine.
Det er rett å slett ikke morsomt å lage vitser ut av autisme, ADHD (og andre variasjoner av neurodivergent) samt tulle om at tjukke jenter ikke er velkommene. Ikke minst alle vitsene om raser og nasjonalitet.
Disse folka og mange andre som blir gjort narr av, både direkte og indirekte, har allerede vært gjennom mye dårlig. Det er lite grunn til å lage slike dårlige vitser.
Motstanden er ikke sensitive, det er de som lager tåpelige vitser som er ufølsomme og respektløse.
Avatar

svar til dere

jan 13 2022 - 15:39
Poenget mitt er at det ikke er grunn til å lage vitser som er ufølsomt for de som allerede har problemer de må håndtere.
Jeg sier ikke at vi ikke skal lage vitser, men det er lett å unngå å gjøre narr av gruppen mennesker jeg beskrev. Den gruppen er da de som ikke er akseptert av samfunnet på en eller annen måte, uten at det er deres feil. Altså, neurodivergents, folk som ikke er hvite og de som faller utenfor skjønnhetsstandaren.
Om dere, eller noen, argumenterer for at slike vitser faktisk er greit, så er det lite sannsynlig dere faller innen den type mennesker jeg beskrev, eller så har dere ikke reflektert nok.
Avatar

Re: slutt med ufølsomme vitser

jan 13 2022 - 19:26
SITAT:

"Om dere, eller noen, argumenterer for at slike vitser faktisk er greit, så er det lite sannsynlig dere faller innen den type mennesker jeg beskrev, eller så har dere ikke reflektert nok."

Dette er manipulerende retorikk. Kan du ikke argumentere for saken din uten å ty til slike grep, er det ingen grunn til å ta deg seriøst.
Avatar

Respons til Frikar-1

jan 13 2022 - 20:16
Kanskje du oppfattet det slik, men min mening var at det er få som faktisk forstår hvordan det er, uten å falle innen kategoriene jeg har nevnt. Generelt har mennesker det vanskelig å forstå noe de ikke er vant med eller har opplevd selv. Om det er en person som syntes slike vitser er greit og er innen kategoriene jeg har nevnt, så er det ofte fordi de ikke har reflektert nok.

Dette er ikke en side som er skapt for å argumentere perfekt og objektivt. Jeg uttrykker mitt perspektiv.
Avatar

Oppdatering kan man si

jan 13 2022 - 20:22
Jeg skrev dette innlegget fordi jeg er lei av at folk skal gjøre narr av andre for noe de ikke kan noe for. Det er helt drøyt at disse folka allerede har så mye de må håndtere på grunn av samfunnets motstand, også skal tilstanden deres bli gjort til en vits.

Likevel, får jeg ikke en respons som er enig i hva jeg sier. I stedet for jeg spørsmål og uttrykk som nærmest går i mot ideologien jeg har presentert. Sammen med dette er det null argument som faktisk er for slike vitser. Dere vet at det er galt, så hvorfor «angripe» meg? Det har ikke noe å si om jeg følger ideologien selv eller ikke. Det eneste det legger til er at jeg er hypokritisk. Ideologien står for seg selv.

Da er jo spørsmålet, hvorfor teste meg i stedet for å faktisk gjøre noe for å skape en forskjell?
Avatar

Respons til Enydagtruer

jan 13 2022 - 20:57
Ingen må hjelpe noen eller ikke, og hvis man hjelper noen så skal man ikke forvente noe tilbake. Ja, det ville vært ideelt, men slik er det ikke alltid.

Mitt poeng er at det er mer produktivt å gi noe positivt til saken overfor det som ligner på negativitet.

Jeg velger å snakke om denne saken, fordi det er noe jeg brenner for. Om din sak er noe jeg syntes er urettferdig eller galt, så vil jeg nok si noe om det på en eller annen måte.

Jeg syntes det er bra at du tenker på det. Jeg syntes det er viktig at mennesker generelt reflekter og funderer på ting, i stedet for å bare akspetere det, «sånn er det bare» mentalitet.
Det er vanskelig å vite hva jeg skal gjøre med informasjonen jeg har om alle slags type samfunnsproblemer, men jeg vet det i hvert fall.

Nei, verden er ikke perfekt, ikke for enkeltmennesket eller felles. Men, jeg tror ikke jeg kan akspetere all urettferden som foregår.
Avatar

«Hva om vi vitser om oss selv»

jan 13 2022 - 21:01
Det har samme effekt som om du vitser om noen andre.
Det skaper en stereotype eller en vrangforestilling av hvordan minioritetsgrupper er.
Det fremmer en negativ ide.
Avatar

Re: slutt med ufølsomme vitser

jan 13 2022 - 21:14
Det er aldri feil å kunne le av seg selv, og å kunne vurdere nyanser og kontekst. Så dette er ikke så svart/hvitt som du prøver å fremstille det.
Avatar

Svar til Frikar-1

jan 13 2022 - 21:18
Det er definitivt ikke noe galt med å le av seg selv. Men, du glemmer nok konteksten av dette innlegget. Akkurat som det ikke er greit å gjøre narr av noen basert på etnisitet, neurodivergent, seksualitet og andre ting som gjør at man vegrer fra hva samfunnet ønsker, er det ikke greit å gjøre narr av seg selv.
Selvfølgelig, er det opp til en selv, for det skader vanligvis ikke andre enn deg selv.
Men, akkurat som man må vise respekt til andre, bør man vise respekt overfor seg selv.

Mener du oppfatter mye av det jeg sier feil, Frikar. Fra mitt perspektiv virker det nesten som om du med vilje vrir ordene mine for å passe din agenda.
Avatar

Re: slutt med ufølsomme vitser

jan 13 2022 - 21:27
Jeg syns bare du trekker opp selvfølgeligheter i hovedinnlegget, fordi vi i vårt samfunn allerede har klare juridiske definisjoner av hva som er kvalifiserte krenkelser og ikke.
Avatar

altså

jan 14 2022 - 11:23
ts det er flott og edelt av deg
dine intensjoner er bare gode
jeg for min del da
bruker ufølsomme vitser
da virkeligheten
blir for hard og tøff
jeg fikser bare ikke
å ta det innover meg
det blir en overlevelsesstrategi
en måte å komme gjennom på
Avatar

Hei!

jan 14 2022 - 11:43
Enig i dette med ufølsomme vitser. Men jeg synes det er noen unntak, og det er hvis flere personer, f eks på en arbeidsplass, er nødt til å forholde seg til en ufølsom person som er krevende og vanskelig å forholde seg til, da kan det være behov for å vitse litt om personen når hen ikke er tilstede, en god måte å ventilere på.

Det er også vanskelig å forholde seg helt avvisende til slik humor, hvis man ønsker å være inkludert i en gruppe. Men man kan jo forsøke å sette noen grenser ved å la være å respondere eller begynne å gjøre pusle med noe annet hvis mulig. Det går jo også an hvis det er veldig slemt å rett og slett si det. Eller spørre de andre hver for seg om hva de egentlig synes om humoren og bestemme seg for å samarbeide om å ikke respondere.
Avatar

altså 2

jan 14 2022 - 17:07
takk for en fin kommentar endt
vet du ikke har sluppet unna selv
du peker på flere kloke ting
og altså du drar feks ikke
en jøde vits til en jøde
altså det er lov å bruke hodet
du drar ikke en pedo vits
til hvem som helst heller
altså det man ikke vet da
har man heller ikke vondt av
det tenker jeg i alle fall ;)
Avatar

Svar til aliengang72

jan 14 2022 - 20:54
Riktig at det man ikke vet får man ikke vondt av. Men, det opprettholder en negativ ide likevel.
Til forsiden