Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

hvordan elske seg selv?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

hvordan elske seg selv?

feb 5 2010 - 11:43
Hei alle der ute!

Jeg vil så gjerne finne tilbake til gnisten min. Denne vinteren har jeg følt at jeg sakte men sikkert slukner....

På jobben trives jeg veldig godt, det er nesten som mitt fristed, der jeg klarer å fokusere på andre ting. Problemet er vel at jeg kanskje tror jeg er viktigere på jobben enn jeg egentlig er.

Vanskelig det der, en venninne mener jeg bør sykemelde meg for å ta tak i meg selv, men det virker umulig, er jeg en arbeidsnarkoman? Føler veldig på ansvaret jeg har som leder for en avdeling.

Det skremmer meg, om noen spør meg hvordan jeg har det, svarer jeg bra, men mye å gjøre på jobben....de driter jo egentlig i jobben, de spør om meg, hvordan jeg har det! Jeg vet at jeg må fokusere på meg og få det bedre med meg selv. Jeg har jo ingen hobbyer som opptar meg lenger, ingen egne meninger, redd for å skille meg ut!! I tillegg har moren min rakket meg veldig ned, har nok mistet den lille selvtilitten jeg hadde ved at hun har såret meg med komentarer som; du vagger, er ikke atraktiv blant menn siden du har blitt så stor (i følge henne er hun bare bekymret for meg)...hva skjedde med å elske sin datter for den hun er??? (og om noen lurte, jeg er ikke stor som en flodhest)

Det er en grusøm følelse og ikke føle at man har kontakt med seg selv, å hate seg selv. Så spørsmålet til dere der ute, hvordan klarer man å elske seg selv når venner og familie er med på å trykke en ned, når man hater å ta opp ting. Det er vanskelig å diskutere når man ikke har egne meninger....det er det samme for meg lissom!!

Avatar

Re: hvordan elske seg selv?

feb 6 2010 - 10:55
Når jeg leser det du skriver , får jeg så lyst til å skrive noe til deg . Men det skyldes ikke at jeg egentlig har noe bra svar å gi . Det er bare det at jeg har jobbet med mye av den samme problematikken i en årrekke nå . Så jeg føler meg litt sånn søsterlig innstilt til deg . Det høres kanskje ut som at du legger mye av din verdi i det du gjør - altså arbeidet - mer enn den du er . Jeg mener ; hvis du skreller bort alt i livet ditt som har med prestasjoner å gjøre , og bare blir stående med deg selv , din innerste kjerne og personlighet , da er du kommet til startpunktet i prosessen med å bli glad i seg selv (tror jeg ) . Der inne er det sikkert ganske nakent og angstfullt og skummelt , det er fellesmennesklig : Vi er redd for denne innerste sårbarheten og svakheten . Det er et lite barn der inne ! Og hun trenger inderlig å elskes bare for den hun er , ikke for det hun gjør . Og ikke bare det : Hun trenger å elskes både med det gode og det vakre hun har , og med det uoppdragne og stygge hun har . Hvis du vil oppleve å være glad i deg selv , må du finne og bli kjent med denne jenta inne i deg . Jeg vet ikke hvordan barndommen din har vært , men det er dessverre sånn at veldig mange aldri har opplevd å bli elsket med det svake og sårbare og vesle . Det er vanskelig å ta det igjen i voksen alder , men det må til om en vil ha et bedre liv . Jeg vil anbefale deg å finne noen som kan veilede deg i denne prosessen,. Det er så individuelt hva som hjelper , jeg har prøvd utrolig mye. Men for å virkelig få kontakt med det indre barnet , er det ingenting som har vært mer til hjelp enn psykodramaterapi for meg . En trenger absolutt ikke å være dramatisk anlagt for å gå igang med det . En dyktig psykodramaterapeut lar deg få det rommet og den tiden du selv trenger . Jeg har i mesteparten av mine komsultasjoner bare samtalt . Men noen timer , etter mitt eget ønske , har vi sitte på gulvet med en masse puter rundt oss eller iscenesatt vanskelige situasjoiner - en scene der moren din kommer med skitne kommentarer ville vært perfekt å iscenesette . Da kunne du i et trygt rom fått reagere åpent på kommentarer og til og med svare henne : hun er da feks en pute , en stol , et sjal , eller en annen rekvisitt . Der kan du virkelig få lov å være litt sint og slem og ubehøvlet , hvis det er det du egentlig trenger .
Vel . Det var bare noen tips . Husk at du er verdt å elske for den du er , med svakheter også . Det samme gjelder hvert eneste menneske på jorden . Nå det koker ned til siste rest , er vi ikke bedre eller større noen av oss . Vi trenger denne uforbeholdne kjærligheten og barmhjertigheten alle . Til slutt et sitat av Karen Blixen : Gud unnte selv den minste skapning å være til som SEG SELV .
Lykke lykke til !
Avatar

Re: hvordan elske seg selv?

feb 7 2010 - 12:18
Tusen takk for svar, det var flotte ord! Følte du traff meg veldig med det du sa om å legge verdiene i det jeg gjør. Jeg har nå prøvd inni hodet mitt og skrelle bort det som har med prestasjoner å gjøre, ja, da er det ikke mye igjen av meg føles det som. Eller jeg er liten og sårbar. Har du noen teknikker som kan hjelpe meg i hverdagen for å ha kontakt med den lille jenta?

Jeg synes det virker spennende med psykodramaterapi, kan du si litt mere om det? Eventuelt anvefale et sted hvor man finne noen som driver med dette, bor i Oslo.

Takk for at du lyste opp dagen min!
Avatar

Re: hvordan elske seg selv?

feb 9 2010 - 22:03
Det er kanskje viktig å begynne å respektere seg selv...??

Jeg har blitt litt kjent med kognitiv terapi. Det går mye på å finne alternative tanker til de tankene som gjør at man blir nedstemt/ deprimert/ får angst etc.

Du kan antakelig fortsette å være stolt av den jobben du gjør, selv om du begynner å ta med en endring av din opplevelse av deg selv.

I motsetning til å dra seg selv etter håret, og leve etter en overfladisk, "du må tenke positivt", så analyserer man tankene. De tankene man faktisk tenker som ligger i bunn, og de tankene feks andre har av deg, og vurdere hvor sanne de er.

Hvis du setter opp 1 tanke, negativ tanke du har om deg selv som fratar deg verdi, så skal du sette opp en alternativ tanke som ikke er negativ...

Ved å finne ut "sannheten" om disse tankene, gradere dem i prosent når du skriver dem ned, vurdere dem, sette opp ny prosentvurdering på de samme tankene, så har du etter kort tid antakelig fått en lavere prosent på de negative tankene, og høyere på de positive tankene...

Feks.
Egne negative tanker:
Jeg er så feit, ikke rart ingen mann ser på meg
Vurdering/tror på= 100%

Andres/alternative tanker:
Mange store damer er sjarmerende, og menn elsker dem.
Det er sikkert menn som ser på meg også. (alternativ tanke skal ikke inneholde jeg må/skal/bør)
Vurdering: 20%


Ved å se at du faktisk tror på det 20%, så er det rom for å endre de negative tankene ned med 20%, så de ikke lenger FØLES 100%

Og så fortsette å justere tankene....

Bok:som lærer en slikt: Tenk deg glad.
Kurs: Pedagogisk psykologisk tjeneste, Lovisenberg Sykehus, rekvireres/søkes av din lege


Avatar

Re: hvordan elske seg selv?

feb 12 2010 - 01:21
Tilsommeren:

Skal bare komme med et kort svar her :) Har det ganske likt som deg, foreldre som trykker ned istedenfor å bygge opp.

Det er veldig viktig å fokusere på seg selv, istedenfor å føle at en sprer foukset på for mange ting. Det er vanskelig å samle fokus om en har blitt trykka ned over veldig lang tid, men det er det som kan hjelpe deg opp igjen.

Det er også veldig viktig å finne ut av problemene en har med foreldre\nær slekt - finne en grunn til problemstillinga... og deretter finne noen å dele det med (som f.eks her på forumet, virker som et bra forum ^_^)

Bare noen tanker jeg følte kanskje kunne hjelpe litt :)
Til forsiden