Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Valg av studier - veien videre?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Valg av studier - veien videre?

mars 1 2018 - 22:17
Hei,
jeg har bodd sammen med samboeren min siden jeg gikk på videregående. Forholdet har gått litt opp og ned, mye kanskje pga. aldersforskjell men og pga. min psyke. Har slitt mye med depresjon og selvbebreidelse pga. oppvekst og familierelasjoner. Dette har jeg ikke greid å bli kvitt til tross for at jeg nå er 25 år.

Han har nok vært som en erstatning for en familie jeg ikke har hatt noe godt forhold til. Dette har blitt mitt hjem og jeg har fullført videregående og en bachelor på universitetet. Nå står jeg her og vet ikke hvem jeg er eller hva jeg vil. Uansett må jeg nok studere videre for enten å bygge videre på det jeg allerede har eller gå videre på noe mer yrkesrettet.

Både barnehagelærer og fotoutdanning er noe jeg har tenkt på. Har kommet inn på fotoskole etter opptaksprøve men er veldig usikker. Føler meg for gammel, føler jeg skulle ha kommet lenger nå. Jeg føler meg helt tom, samtidig har jeg lyst til å finne ut hvem jeg er og hva jeg egentlig ønsker. Til tross for at samboeren har vært en støtte har jeg på en måte ikke tenkt på at jeg skal leve jeg også. Etter endt bachelor har jeg innsett at vi er på forskjellige steder i livet. Kanskje pga. alder men og pga. at vi rett og slett er forskjellig. Han vil her i bygda pga. familie, men jeg føler jeg ikke får puste.

Hva er det beste når man har en "midtlivskrise" før tiden? Skal jeg ta et årsstudium og prøve å være student uten å dra hjem hver helg? Og kanskje kjenne på det at jeg ikke trenger å ha dårlig samvittighet for å ville gjøre ting, møte venner - være meg. Skal jeg flytte nærmere min mor som alltid har bodd langt unna? Jeg trenger luft og avstand fra familie som jeg nå bor alt for nærme. Jeg kommer meg ikke videre slik det er nå.

Så: Årsstudium? Bachelor? Fagskole? Hvor skal jeg begynne? Har nå en bachelor i statsvitenskap (tenkte å bli lærer på vgs. men den planen er lagt på is pga. psyken).

Håper noen kan komme med innspill.
Avatar

Re: Valg av studier - veien videre?

mars 3 2018 - 03:28
Bør ikke ta foto"studiet".
Avatar

Re: Valg av studier - veien videre?

mars 3 2018 - 20:14
Har egentlig ikke foto som valg nr.1, men har det som mulighet. Tenker mer profesjonsrettet egentlig.
Avatar

Re: Valg av studier - veien videre?

mars 3 2018 - 20:54
Lurt det, med tanke på jobbmuligheter. Akademiske (og i alle fall "kreative") utdannelser er mer uforutsigbart med tanke på det, det er feks mange statsvitere som aldri får relevant jobb. Men det kan være lurt å fullføre bacheloren med en master også, da det alltids er lurt å fullføre det man har begynt på. Men arbeidsmengden på master skal visst være mye større enn på bachelor, så bør nok være forberedt på at det krever mye mer arbeid enn barnehagelærer, og der er det også mye praktiske ting og ikke bare tenking. Så hvis du syns det er vanskelig å konsentrere deg / fokusere så kanskje barnehagelærer eller en lignende profesjonsutdannelse er det beste. Utdannelser innen helse og pedagogikk skal visst være smart med tanke på jobbmarkedet i fremtiden. Men det må jo være noe du selv vil også, det er mye vanskeligere å studere noe man ikke liker/trives med enn å jobbe med det, da man har mye større ansvar for det man gjør ved studier, ved en arbeidsplass så har man fast arbeidstid og det er noen som forteller deg hva du skal gjøre. Når det er noe man ikke trives med så går det lettere om man tvinges.
Avatar

Re: Valg av studier - veien videre?

mars 4 2018 - 11:57
Ja, det er jo nettopp statsvitenskap jeg har tatt bachelor i. Tenkte jo å ta ppu liksom som plan B. Men nå skal alle lærere ha master, pluss at jeg sliter med veldig høye krav til meg selv og vet ikke om jeg ville vært komfortabel med det å stå foran en klasse. Tenkte jo at jeg skulle være et annet sted psykisk enn jeg var på vgs. Men tiden leger absolutt ikke alle sår. Har hatt praksisplass og er vikar i barnehage, så vet jeg liker assistentjobben. Får gode tilbakemeldinger fra arbeidsplassen. Men er jo mer ansvar som ped.leder. Men er jo og mulig å være barnehagelærer uten alt pedagogisk ansvar (slik at man får være mer på avdeling kanskje). Fagbrev er uaktuelt da det tar lengre tid enn å få en bachelor siden jeg har gått vanlig "allmenn" på vgs.

Vet ikke hvorfor jeg spurte innpå forumet for jeg vet jo egentlig hva jeg vil. Hadde jeg vært yngre og ikke allerede tatt en utdanning jeg ikke vil gå videre på hadde jeg nok prøvd foto. Men med min psyke og behovet for rutiner og en jobb som gir meg noe er nok barnehagelærer veien å gå.
Avatar

Re: Valg av studier - veien videre?

mars 4 2018 - 20:48
Lykke til videre. Du vet det best selv ja.
Til forsiden