Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Trenger råd: Oslo eller Kristiansand?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Trenger råd: Oslo eller Kristiansand?

jan 25 2018 - 18:39
Hei!
Jeg skriver her fordi om få måneder må jeg har gjort et valg som vil flytte på meg fra en kant av landet, til en annen, og jeg ville bli svært takknemlig for andres innsikt i saken. Har ingen motsetninger mot å flytte generelt - per dags dato bor jeg i Stavanger og føler at jeg fått det jeg kan ut av byen med tanke på studier og jobb. Nesten alle jeg kjenner har flyttet herfra, og de få som er igjen lever svært opptatte liv. Jeg ser de som regel med måneders mellomrom.
Jeg er snart 27 år gammel, snill, imøtekommende og trivelig, men introvert som bare rakkern og ikke den som lettest leder samtaler, så jeg har aldri vært den som har lettest for å få nye venner, og det tok meg et par år i byen før jeg hadde en solid sosial sirkel gående. Desverre så varte det ikke lenge, og de fleste jeg kjenner i byen har valg å flytte andre steder for å forfølge nye karriere og studiemuligheter, så nå sitte jeg ganske alene igjen her.
Det er ingen ny følelse...snarer tvert i mot. Husker at helt i begynnelsen av tyveårene så gjorde denne kvelende følelsen av ensomhet meg svært deprimert - sliter ikke med depresjon i dag, men finner det ærlig talt litt trist at jeg har blitt såpass vant til å føle meg ensom og isolert at det ikke lenger plager meg like mye som det gjorde før. Jeg frykter derimot at det vil plage meg i lengden.

.. jeg beklager at dette blir fryktelig langt... men det er viktig at dere vet bakgrunnshistorien til hvorfor disse to valgene er så vanskelige. Nå nærmer jeg meg 27 år med stormskritt, og jeg har valgt å starte opp en ny bachelorgrad til høsten. Egentlig er jeg mer eller mindre ferdig utdannet til lærer og kjenner meg litt trøtt ved tanken på å skulle starte på nytt igjen, men lærer var aldri et karrierevalg jeg omfavnet 100%, men jeg ble aldri introdusert for noe annet og med familiens støtte jeg følte jeg at når jeg først hadde begynt så fikk jeg fullføre.. men jeg vet at jeg vil mistrives med å jobbe så tett på folk. Det ville slite meg ut. Etter nesten 10 år i butikk har jeg folk litt opp i halsen, og nesten alle jeg møter som jobber som, eller har jobbet som lærere, er utbrente/er i ferd med å bytter yrke.
Men halvveis inn i mastergraden ble jeg for første gang introduser for muligheten til å jobbe som oversetter - og jeg kjenner på det, slik jeg *aldri* har kjent på det å skulle bli lærer, at det vil passe meg perfekt!
Opprinnelig så trodde jeg at jeg da bare hadde én studiemulighet i Norge: bachelor i lingvistikk i Oslo. Oslo er ikke en by jeg finner spesielt tiltalende, men jeg fant det oppløftende at jeg kjenner veldig mange i Oslo (flere som flyttet fra Stavanger endte opp der, bl.a.) og i nærområdet som kunne lære meg byen å kjenne, og det ville vært en veldig kort togtur hjem for å besøke familie i helgene, om jeg skulle ønske det. I stedet for nærmere 12 t med tog som det er nå i dag. Studiet har høyt snittkrav, og jeg har meldt meg opp som privatist for å forbedre fagene mine og sørge for at jeg i det minste har en sjanse på å komme inn. Begynte faktisk å glede meg.

Jeg kikket også på lingvistikk i Storbritannia, men de skal naturligvis ha en halv million og din førstefødte for en bachelorgrad..

Men så... oppdaget jeg at Universitetet i Kristiansand har bachelor i oversetting (og interkulturel kommunikasjon). En liten titt på oppbyggingen av studiet forteller meg at det er alt jeg trenger for å kunne jobbe som oversetter! Det er til og med lagt opp til, og heftig oppmuntret, til å ta andre året i et engelskspråklig land og med muligheten til å få studieavgiften dekket.. lenge var utveksling en drøm, men av varierende årsaker var det aldri en mulighet under de andre studiene. Men i Kristiansand vil jeg starte på bar bakke sosialt. Jeg vil ikke kjenne en sjel. Turen hjem vil fremdeles være på nesten 9 timer.

Konklusjon: Selv om det ikke er en by jeg er spesielt glad i, så ville jeg i Oslo endelig få en sosial omgangssirkel igjen, og lettere for å møte nye mennesker. Jeg vil få kort vei hjem til familien, og langt i fra føle meg ensom og isolert. Bacheloren i lingvistikk vil være nyttig for å få jobbe som oversetter, men det følger ingen "yrkestittel" med den. Jeg ville vært lingvist, slik jeg i dag er historier (fullførte mastergraden).
Kristiansand er ikke en by jeg har noe forhold til i det hele tatt, og der står jeg i fare for å bli isolert og ensom igjen - enda mer isolert enn der jeg er i dag til og med, for her har jeg i det minste et par venner igjen (selv om jeg ikke ser dem spesielt ofte) og noen gode kollegaer. Men det er et godt oppbygd studie, de har solide muligheter for utveksling til en engelsk by jeg svært gjerne vil til, og etter 3 år på studiet ville jeg ha en yrkestittel som oversetter.

Jeg kjenner på meg at studiet i Kristiansand er det rette, men samtidig.. for 3 år siden, virket ikke "tre år" så mye.. jeg ville fremdeles være i tyveårene... men nå.. om tre år vil jeg være 30, og jeg føler at jeg da bare har brukt tyveårene på å ha studert og være ensom.. deprimert.. og sliten...
Samtidig så skal jeg til slutt gjøre jobben jeg ender opp med de nesten 35 årene,så da bør det jo være noe jeg trives med.. og tre år blir ikke så mye i det lange løp.. Forsøker jeg å fortelle meg selv.

Hva tror dere?
Avatar

Hjelp meg, vær så snill..

jan 29 2018 - 13:11
Alle jeg kjenner sier at Kristiansand er det åpenbare valget, men ingen av dem vet hvor ensom jeg faktisk har vært...
Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.
Avatar

Re: Trenger råd: Oslo eller Kristiansand?

jan 29 2018 - 13:56
Jeg sier Oslo er det åpenlagte valget!

Selv har jeg flyttet tilbake til Oslo uten noe nettverk å bygge på. Jeg har funnet nye venner og føler meg ganske godt rotet sosialt i Oslo. Noe som gjør at jeg ikke ønsker å studere et annet sted. Må ta vare på de relasjonene jeg har oppbygd meg her de siste 4 årene.

Oslo er en by for alle vil jeg påstå. Den har noe for alle å en hver.. uansett hva for interesser du har.. Og den er ikke for stor..

Men jeg er fullstendig klar over at folk sliter med ensomhet her og. Det er en jobb i seg selv å utvide nettverket sitt/finne nye venner. Dette har faktisk resultert i at jeg og en kamerat har lagd en egen nettside for folk som ønsker å utvide nettverket sitt her i Oslo. Vi har ikke lov til å legge lenker her på forumet, så derfor velger jeg å ikke gjøre det. Men Ja, ensomhet er også et problem her, dog mye mer skjer her og det er lettere å finne noen man har noe til felles med ;).

Oslo har flere møteplasser og arenaer å bli kjent med likesinnede. Så hvis du bare jobber for det, så finner du noen her garantert..
Avatar

Re: Trenger råd: Oslo eller Kristiansand?

jan 29 2018 - 14:51
Tusen takk for svar!
Det er en lettelse å høre fra noen som ser Oslo som et alternativ også.
Selv om ensomhet er et problem på alle kanter, så tror jeg Oslo er en by det er lettere å bli kjent med folk i enn Stavanger, hvor jeg er nå. Oslo er et anerkjent universitet og tiltrekker seg studenter fra over hele landet så jeg vil ikke bli den eneste innflytteren som vil bli kjent med nye mennesker + jeg har noen venner og bekjente i området fra før.
Avatar

Re: Trenger råd: Oslo eller Kristiansand?

feb 1 2018 - 11:10
Hva med å ta kontakt med studieveileder ved de to universitetene og få belyst hvilke muligheter du har til et eventuelt samarbeid mellom de to studiestedene til beste for dine ønsker om innhold og tittel, eventuelt andre ønsker. Finnes vel ikke et universitet i dag som ikke utveksler studenter til utlandet, men det kan jo hende at du må gjøre forhåndsavtale om å bli utvekslet til et sted det aktuelle universitetet ikke har avtale med.

Veldig mye av universitetsstudium er jo selvstendig arbeid og kan utføres der du trives best.

Grensene mellom de enkelte universitet er i dag nesten i ferd med å bli visket ut, i dag er gamle distrikstshøyskolen på Gjøvik en del av NTNU (Trondheim) fordi de har avtalt det seg imellom.

Der ER viktig å få den utdannelsen du vil trives med i 35 år framover, og det ER viktig at du gjør det som du tror du vil trives best med. Så kan det hende at du må prioritere mellom disse to ønskene hvis det viser seg at de kolliderer, men det kan hende at undersøkelsene vil vise at de ikke kolliderer.
Til forsiden