Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Sosial Distansering redder liv

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Sosial Distansering redder liv

mars 25 2020 - 04:50
Sosiale distanseringstiltak for å redusere spredningen av det nye koronaviruset er på plass over hele verden. Disse retningslinjene er for alle.

Vi forventer alle å redusere kontakten med andre, og dette vil ha innvirkning når det gjelder mental helse og ensomhet, spesielt for eldre og andre utsatte grupper.

Så hvorfor skal vi følge tiltak som virker så ekstreme? Svaret er enkelt. Sosial distansering fungerer. Det reduserer overføring av viruset effektivt og reduserer virkningen på allerede overbelastede helsetjenester.

For å illustrere dette poenget, kan vi vurdere effekten som en sosial distansestrategi kan ha. Uten disse tiltakene kan en person med COVID-19 forventes å smitte rundt tre andre i løpet av infeksjonen.

Én “generasjon” smitte tar omtrent en uke. Så etter en uke vil en smittet person ha blitt fire smittede individer (den opprinnelige infiserte, pluss de tre individene de har smittet).
Folk har fått beskjed om å holde en avstand på 2 meter fra hverandre.
Etter ytterligere en uke kan hver av de tre nye infiserte personene forventes å forårsake tre nye infeksjoner, noe som fører til 13 infeksjoner totalt.

Denne sammensatte effekten fortsetter, slik at det første infiserte individet etter seks uker har startet en overføringskjede som har ført til over tusen infeksjoner.

I motsetning derimot, hvis alle i befolkningen reduserer kontaktene med en tredjedel, vil hver smittet person bare smitte to andre i løpet av infeksjonen. Dette betyr at det etter en uke vil være tre smittede individer totalt.

Dette ligner på det første scenariet. Men etter seks uker, hvis alle reduserer kontaktene med en tredjedel, vil overføringskjeden ha forårsaket 127 infeksjoner. Selv om dette fremdeles er et stort antall smittede individer, er det vesentlig færre enn scenariet med over tusen infeksjoner som oppstår uten sosial distansering.

Utbredte kontrolltiltak har selvfølgelig store effekter på livene våre. En lege i Kina - der antall tall nå har falt dramatisk på grunn av alvorlige inngrep - beskrev hvordan han fikk temperaturen tatt hver gang han kjørte bilen sin på motorveien som en del av en "stikkprøvekontroll", og hvordan han har måtte søke om tillatelse til og med å gå over universitetsområdet sitt.

Tiltak som de kan ikke håndheves på samme måte her i vesten. Men hvis alle vedtar dem, kan sosial distansearbeid her for å redusere overføring fortsatt forventes å ha betydelige effekt. Sosial distansering er spesielt viktig fordi vi ikke vet hvor mye overføring som skjer fra individer som har ingen eller få symptomer.

Som et resultat bør vi ikke prøve å selv bestemme om vi utgjør en infeksjonsrisiko eller ikke. I stedet bør vi alle ta sosial distansering på alvor, og støtte hverandre for å følge disse retningslinjene i løpet av denne utfordrende tiden.

Håndteringen av denne pandemien over hele verden har ikke vært perfekt. Bare for et par uker siden uttalte Donald Trump at COVID-19 ikke er verre enn influensa, til tross for at det har vært klart for eksperter i flere uker at dødsraten er ti ganger høyere enn enten sesonginfluensa eller H1N1 “svineinfluensaen ”Virus som feide verden rundt i 2009.

Men la oss innse det - da dette viruset dukket opp i begynnelsen av januar, kunne ingen av oss ha forestilt oss scenariet vi er i nå. Det beste vi kan gjøre fremover er å legge disse tingene bak oss.

Dette nye koronaviruset vil fortsette å ha innvirkning de neste ukene og månedene, og muligens utover det. Mens vi passer på hverandre, spesielt de i utsatte grupper, bør vi gjøre alt vi kan for å stoppe dette viruset. Sosial distansering er av tydelig folkehelsemessig betydning.
Avatar

Livsviktig! Sosial distansering redder liv!

mars 25 2020 - 12:29
Vennligst les og ta hensyn til sosial distansering !
Avatar

Re: Sosial Distansering redder liv

mars 25 2020 - 13:22
i hare holdte megg una sosialt i over 5 år nå såe ike no probleme her mede dete

åe i kome å til å vere sosialt distansert itter dete viruset

i hare tross alt uføre trygd å 1 mill på konto såe i ere jo trygg

ere fint liv inne på orm å bere se i veggen
menne ingen hare bruk for meg eler vile ha no med mege å gjøre fore i er dum såe dae måe bere vere sånn

i er iallefall rik da
med masse penge
i syndes litte synd på dere andre som kenskje slite øøkonomsik av dette å såe site i her med masse penger 1 millioner
mene dete vae ike plass til meg noen andre plasser i arbeidsliv eller noe så dae måe bere vere sån
Til forsiden