Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Somatisering

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Somatisering

jan 18 2017 - 18:13
Jeg opplever at fysisk og psykisk helse forverrer seg gradvis. Jeg har forsøkt å bli utredet av fastlege, men han er overbevist om at de fysiske symptomene er psykosomatiske(tror han mener innbilte). Har blitt utredet av psykiater som mente jeg hadde en mild depresjon og ingen emosjonell kontakt. Jeg har konstant lav feber, plutselig oppkast, krampeanfall, hoster opp mye farget slim og noen ganger er det blod i slimet, klarer ikke konsentrere meg, det er motstand når jeg svelger og lymfeknutene i nakke og rundt strupe er store og har vært det i årevis+++. Samboeren min har sett det blodige slimet og krampeanfallene og er veldig bekymret, hun mener det er helt latterlig at dette skal være psykosomatisk.

Håper noen kan berolige oss med at dette er normalt når man har en lett depresjon.
Avatar

Re: Somatisering

jan 21 2017 - 01:36
Jeg kan jo ikke si noe om hva som er normalt, siden jeg ikke er lege/psykiater, bare pasient... Hva mener du med lav feber? Det må vel være over 38 for å klassifiseres som feber har jeg lest...
Det som jeg har forstått at kan forekomme ved angst og depresjon (de to går ofte hånd i hånd), er kvalme (også oppkast), klump i halsen og konsentrasjonsproblemer av de tingene du skriver. Hvis jeg var deg ville jeg fått meninger fra en annen lege, evt bytte fastlege og se om de finner ut av det. Vær sikker på at du har fått forklart alle symptomene, kanskje skriv dem ned?

Jeg tror ikke psykosomatisk betyr innbilt nødvendigvis.... Det er jo tross alt snakk om (stress) hormoner som herjer i kroppen, og det kan vel ha mange effekter på kroppen rent fysisk uten at det betyr at det er innbilt?

Jeg er ikke lege som sagt, så kan jo ikke si noe egentlig. Bare hva jeg ville gjort.

Lykke til videre
Avatar

bytt lege!

jan 21 2017 - 22:30
Dette høres ut som kanskje en infeksjon synes jeg. Bytt lege hvis de ikke vil undersøke deg nærmere!
Det er så typisk i dag av legene å tenke psykisk. Jeg vil si at de fleste sykdommer har fysisk opphav, også mange psykiske. Det er altfor lettvint for legene å putte det i psyk-boksen.
Avatar

Re: Somatisering

jan 21 2017 - 23:22
Mashuu87 kjære deg hvem er det som har bestemt at kun leger sitter med all verdens kunnskap om kropp og helse alene? Og hvem er det som har bestemt at uttalelser av privat personer ikke er gyldige? Jeg synes du burde revurdere ditt syn på dette kraftig. Ofte kjenner pasienten seg selv og sine problemer mye bedre enn legen og det finnes også svært mange som har mye kunnskap om helse som ikke bærer en Dr. Tittel i medisinfaget. Mange leger har til og med veldig lite kunnskap om helse, der det eneste de har lært er å undertrykke symptomer ved å dele ut piller og ikke å finne ut årsaken til symptomene og helbrede årsaken slik at symptomene forsvinner av seg selv. Dermed "symptom borte er" ikke lik "frisk" og derfor kan man heller ikke bli frisk av å spise piller, man kan ene og alene undertrykke eller fjerne symptomer.
Rabbitho jeg ville også anbefalt deg å bytte lege. Prøv noe alternativt homøopat, osteopat, Heilpraktiker, akupunktur osv osv. Det finnes mange gode tilbud av behandlinger som spiller på lag med kroppen og disse egner seg best for langvarige plager.
Konvensjonell medisin egner seg best for akutte tilstander som skader av ulykker og fall, behov for alle former for kiugirske inngrep osv osv. Da nytter det lite med det alternative.
Avatar

somatisering

jan 22 2017 - 11:33
Her er jeg ikke enig. Det symptomene du beskriver bør undersøkes av en lege som er interssert og har kompetanse. Er det en seriøs sykdom, trenger man en lege, ikke en homeopat. Det stemmer ikke at alle "piller" fra det konvensjonelle helsevesenet bare er for å undertrykke symptomer.
Men det kan være lurt å velge en lege i det private helsevesen, som f.eks Balderklinikken i Oslo.
Dette du beskriver kan være en kronisk infeksjon. Infeksjoner kan gi psykiske symptomer også. Finn deg en interessert lege som undersøker skikkelig. Håper du har råd til å ta en privat legetime.
Lykke til!
Avatar

Re: Somatisering

jan 23 2017 - 03:34
MeMeleki ok, jeg skulle kanskje sagt det slik at jeg personlig ikke er like kvalifisert til å svare på om det er psykosomatisk som en lege (forhåpentligvis) ville være. Man burde kanskje ikke alltid stole blindt på at de har rett bestandig så klart. Synes jo det høres merkelig ut dersom det ikke har blitt gjort andre undersøkelser med slike symptomer...
Avatar

Re: Somatisering

jan 24 2017 - 21:02
Jeg er svært uenig i oppfordringen fra MeMeleki om å gå for alternativ medisin fremfor konvensjonell medisin. Mesteparten av det som nevnes som eksempler har ingen dokumentert effekt, utover eventuell placebo, og å skulle erstatte fastlegen med dette kan få alvorlige konsekvenser.

Å skrive ned symptomene for å være sikker på at de kommuniserer skikkelig, å insistere på at det tas prøver og eventuelt be om henvisning til spesialist, eller å bytte til en lege som er interessert i å høre på bekymringene dine, høres ut som en langt bedre idé.

Håper du finner ut av det. Lykke til!
Avatar

Re: Somatisering

jan 28 2017 - 03:06
Bare for å oppklare noe av det du skriver: psykosomatisk betyr IKKE innbilt. Lett forklart betyr det at hodet og kroppen henger sammen og påvirker hverandre, og at man kan bli somatisk (kroppslig) syk av å ha en dårlig psyke/psykisk sykdom. Det vil si at de fysiske plagene du kjenner på behøver ikke å bli bedre av behandling, uten at du behandler det du sliter med psykisk. Eksmpel; Anoreksi gir en del fysiske plager, men en anorektiker blir ikke frisk av at du behandler bare de fysiske problemene som oppstår :)
Avatar

Re: Somatisering

feb 16 2017 - 13:52
Om symptomene er psykosomatiske spiller ingen rolle, så lenge de påvirker deg fysisk. At der kan være noe underliggende psykisk er fullt mulig, men om kroppen slutter å fungere så er jo det jo viktig å få bukt med det problemet først. Så kan man jo gradvis jobbe med resten. Legen burde i alle fall gjøre jobben sin. Er lei av "spis, tren og sov riktig".

Merker selv at de gangene jeg er i nedgående humør, så kan jeg fort oppleve både hodepine og kvalme. Hodet kan også bli "varmt" og nesten boble over. Da legger jeg meg nedpå og trekker pusten dypt. Det er jo ikke uten grunn at man får utskrevet medisiner. Jeg er overbevist om at psykisk helse også er fysisk.
Til forsiden