Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Søvn paralyse - Fortell din opplevelse

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Søvn paralyse - Fortell din opplevelse

okt 29 2016 - 04:26
Jeg har sett mye snakk om søvn paralyse, og det er mange som opplever det. Jeg har lest mye om det, og det viser seg at det er depresjon og angst relatert, eller man opplever det bare om man er sliten etter en hard dag. Hvem som helst kan oppleve det.

Jeg kan jo begynne å fortelle litt om mine egne opplevelse ang dette temaet;
Det er ikke lenge siden jeg fikk min første opplevelse med dette fenomenet. Jeg var på vei til å legge meg, hadde hatt en stressende dag, og var veldig klar for en god natts søvn. Jeg la meg i den stillingen jeg sovner best i, og plutselig så kjenner jeg et voldsomt trykk i rommet, som at rommet ble helt mørkt og jeg kjente at kroppen min ble bly tung. Det begynte å prikke oppover beina og armene, jeg klarte ikke bevege meg. Jeg åpnet øynene og så mot veggen jeg lå mot. Det var som om flere skikkelser danset over veggen, som at de danset bak ryggen min. Jeg hørte plutselig noe musikk spille fra stuen, bare i en kort periode. Jeg prøvde å rope, men klarte det ikke. Så hørte jeg en hvese lyd i øret, som et knurr eller "Arrrg". Jeg ble helt satt ut, redd, og forvirret. Jeg tenkte hard og lenge på at nå må det slutte, jeg må klare å bevege meg. Det føltes som 5 minutter, og trykket lettet og jeg klarte å rykke til, og kroppen våknet. Jeg satt lenge å tenkte på hva i huleste var dette for noe? Alle apparatene jeg hadde var på lydløs eller av. Ingen har tilgang på rommet mitt heller. Ble en ganske søvnløs natt på meg den natten...

Har opplevd en episode til, der kroppen ble helt nummen, som at noen satt seg oppå meg og klemte meg ned i madrassen. Jeg lå på ryggen denne gangen og kunne nå se utover rommet mitt. En stor mannsskikkelse stod foran sengen min å stirret på meg, jeg så ikke hvem det var, men den var veldig truende. Jeg lukket øynene så godt jeg kunne og ønsket at dette ikke skjedde, etter en liten stund så våknet kroppen igjen.

Det var en lang pause mellom disse episodene, det har vært noen netter når jeg kjenner prikkingen og num heten komme over kroppen, så har jeg lært å bare rykke til med foten og prøve å rope. Har hjelpt meg hver gang slik at jeg ikke går inn i en paralyse igjen. Angsten min klarer det bare ikke, det er skikkelig ekkelt.

Nå håper jeg dere har noen gode historier å dele med oss her, hadde vært fint å fått en innsikt i hvordan den opplevelsen er.
Takk på forhånd.
Avatar

Hei

jan 20 2017 - 13:00
Har lang "erfaring" med søvnparalyse.. 16 år siden jeg startet å få det.. Og det har gått litt i perioder. Har vært skikkelig ille i fler av disse periodene, en stund fikk jeg 7 stk om natta, fler netter på rad, og ble så utmattet at jeg ble sykemeldt.
Ble jo faktisk redd for å sove.
Har skjønt det er litt som det motsatte av å gå i søvne. Normalt skal nervesystemet skrues av når man er i REM fase, sånn at man ikke går i søvne. Med søvnparalyse skjer dette når man fortsatt er våken.
Grunnen til at man ser disse tinga, er fordi en del av hjernen hallusinerer og drømmer.

Så har opplevd dette, at hele kroppen prikker, og jeg har forsøkt å gjøre som du sier, men det er faktisk helt umulig for meg, forsøker alt det jeg kan å bevege på en eller annen kropsdel, og forsøker febrilsk og skrike. Det virker så virkelig når man er våken, tross alt, og hører lyder utenifra, fuglene mine som skravler i stua osv, samtidig som den lille mørke mannen som oppleves som ond, kommer inn i rommet og går mot meg, og får følelsen av at han skal sette seg på brystet å trykke det ned så man får en kvelende følelse. Blir jo helt stiv av skrekk.

Er mange som sier, at man kan jo bare tenke at det er søvnparalyse, og at det snart går over. Har ikke opplevd det som tilfelle, for skjønner det ikke mens det holder på, er først når jeg får bevegd på meg og kviknet til, at jeg skjønner at, det var bare søvnparalyse.

En gang jeg ble så skremt, gikk jeg og gjemte meg i oppvaskmaskinen (?) fordi den onde skikkelsen kom mot meg i sakte skummel fart. Hørte til og med de samme dagligdagse lydene rundt om, og alt var så naturlig, helt til jeg kom til meg selv i senga.
Virker som det er vanlig at omtrent alle som har søvnparalyse ser denne mørke skikkelsen. Komisk å google sleeping paralysis, og alle bildene som kommer opp, tyder på at mange ser det samme.

En annen ting jeg har lagt merke til, er at mens dette holder på, og man gjerne ligger fryst til senga, og ser ut i rommet. Så er tilfelle det at man ikke ser ut i rommet. Det er fordi vi vet hvordan det ser ut, og det er hjernen som viser det, så man tror man ser, når man egentlig har øya lukket. Vanskelig å se for seg, siden man faktisk hører lyder rundt om, og største del av hjernen er våken.

Ironisk nok, om det er noen som har sett på Åndenes makt, og lignende programmer, så er jeg helt overbevist om at det er mange av disse som har søvnparalyse, for det høres akuratt sånn ut på forklaringene. Rart at de som driver programmet ikke har satt spørsmålstegn ved dette? :P
Avatar

Re: Søvn paralyse - Fortell din opplevelse

april 17 2017 - 16:43
Jeg får det av og til når jeg er i ferd med å våkne. Jeg skjønner at noe er galt med meg, prøver å skrike uten å få ut noe særlig lyd. Det er liksom som å hyle mot ekstremt høyt lufttrykk. Så føler jeg at jeg er i ferd med å dø og at jeg ser en gjeng slags cyber-leger stå og diskutere lavmælt ved fotenden av senga. De ser på noe slags i-pad greier, jeg prøver å snakke uten å få fram et ord før jeg til slutt våkner og lurer på om jeg virkelig har hatt et alvorlig epilepsianfall eller noe slikt og det virkelig har vært leger der, men så skjønner jeg hva som har skjedd. Like creepy hver gang... Heldigvis ikke så ofte jeg får det.
Til forsiden