Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Søknad om uføretrygd hos NAV, hvordan fungerer det?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Søknad om uføretrygd hos NAV, hvordan fungerer det?

okt 3 2014 - 12:43
Hei! Jeg vet ikke helt hvem jeg kan spørre for å få et ordentlig og ærlig svar, så jeg prøver meg her.

Jeg har snart gått på AAP i fire år, den økonomiske veien videre er enten å bli uføretrygdet eller ut i jobb. Som formen min har vært hele den voksne alderen min er fulltidsjobb rimelig uaktuelt. Dermed kommer jeg til å måtte søke om å bli ufør når AAP renner ut. Jeg har en del spørsmål angående denne prosessen, så hvis noen av dere har vært eller er i samme situasjon som meg hadde jeg satt veldig pris på erfaringer!

Det jeg vet om prosessen er at jeg må bli henvist av en spesialist til NAV som "anbefaler" at jeg blir uføretrygdet. I mitt tilfelle er denne spesialisten da en psykolog, da jeg sliter med diverse psykiske plager som gjør at jeg ikke fungerer i det daglige liv.
Deretter vil NAV sin egen psykolog evaluere meg.

De spørsmålene jeg har er:
1) Hva må henvisningen fra psykologen inneholde?
2) Har NAV sin egen psykolog én time med meg, eller må jeg ha flere møter med han?
3) Skal min egen psykolog være med på disse møtene med NAV sin psykolog?
4) Må NAV sin psykolog snakke med mine pårørende eller fastlege?
5) Hvis jeg får avslag på søknad om uføretrygd, mister jeg da også AAP?
6) Andre ting i sknad om uføretrygd prosessen som er greit å vite om?

Jeg har dårlig erfaring med byråkratiet i helsevesenet og opplever at psykiatrien nesten ikke har noen kontakt med NAV, derfor er det greit å finne ut av et par ting på egenhånd så jeg kan være litt mer forberedt. Stålsette meg litt rett og slett.

Setter pris på alle svar, men de av dere som har vært gjennom dette etter at det nye systemet med AAP kom inn er nok mest relevant. Hvis dere ikke vil svare her på dette innlegge så legg meg til som venn.

Håper på svar, er rimelig fortvilet og føler meg veldig alene i denne NAV-jungelen!
Avatar

Re: Søknad om uføretrygd hos NAV, hvordan fungerer det?

okt 3 2014 - 14:45
1) Det er nok forsåvidt ingen henvisning fra psykologen, men heller NAV som ber deg kontakte psykolog og de vil at psykologen skal skrive en full rapport om livet og problemene du har hatt opp til dags dato. Selv måtte jeg godta at psykologen gikk gjennom alle papirer som har samlet seg opp gjennom årenes løp på deres systemer, samt ha timesvis med samtaler hos psykologen selvsagt. Slik at psykologen kunne skrive en rapport om hvorfor jeg burde bli ufør på best mulig måte.
2) NAV har ikke en egen psykolog, om du ikke har en psykolog må du først til fastlege for å få en henvisning til en psykolog.
3) Tror ikke det er nødvendig at psykologen din blir med på møter, og det blir ikke noen møter med NAV's psykolog da de ikke har noen (jeg har i hvert fall ikke vært borti det), men det kan hende de spør om det er greit at psykologen din blir med på møter for å gjøre situasjonen mer oversiktlig.
4) Ingen gjennom den prosessen jeg har vært gjennom har trengt å snakke med mine pårørende, men fastlegen min har iblant vært med på møter med NAV, sammen med psykolog og saksbehandler.
5) Du vil fortsatt få AAP til den datoen som var innvilget i AAP-søknaden hvis du ikke blir ufør.
6) Selve prosessen er veldig lang, det kan ta opptil 8 mnd før du får svar på søknaden i seg selv, og før du sender inn en søknad så blir det mange timer og ofte noen mnd hos psykolog for å kartlegge grunnen/rettferdigheten rundt at du skal bli ufør. Det kan være slitsomt, og kan være greit å bruke ekstra god ting på kartleggingen da det å skulle søke på nytt igjen vil ta veldig lang tid om du ikke får søknaden godkjent.

Håper det hjalp :)
Avatar

Takk!

okt 5 2014 - 13:58
Tusen takk for godt og utfyllende svar! :)
Avatar

Hei:)

des 12 2014 - 21:31
Jeg ville bare nevne at jeg har selv fått AAP penger, så jeg har litt erfaring med det.
Når det gjelder å miste eller være i påvente av svar på uføresøknaden, så er neste steg å søke om sosial penger. ( hvis du ikke for forlenget AAP- pengene en ekstra periode da..)
Hilsen caroline33
Avatar

Hei

jan 21 2015 - 21:41
Jeg fikk uføretrygd etter bare 2mnd, den ble kort tid etter omgjort til ung ufør, heldigvis! Bedre utbetalt.
Jeg hadde da vært igjennom alt av tiltak, noen år på medisinsk og rehabilitering penger, deretter 8år på arbeidsavklaring penger, aldri jobbet, klarte ikke det:(
Er 35år, endelig fått en trygg og stabil inntekt.

Dét var NAV som anbefalte jeg å søke ung ufør og få trygden, deretter ble det laget en spesialist erklæring fra min psyk.overlege, anbefaling fra fastlegen og lar konsulent. De er veldig strenge på ihvertfall ung ufør tillegget, da må det være godt dokumentert at du var ufør før fylte 26år. Altså en varig og kronisk fysisk eller psykisk sykdom.
Om du ikke får uføretrygd og ikke kan jobbe er sosial neste:( det er kijpt det, vært noen år på det også.
Eneste du trenger å gjøre er å fylle ut skjema og legge ved alt av relevant dokumenter for din sykdom/lidelse og at noen støtter deg i søknaden er en fordel. NAV har en egen rådgivende lege som går igjennom alle papirene dine og er med på avgjørelsen. Ellers er det ingen kontakt med NAV, det går sin gang og du får svar, AAP får du imellomtiden.
Avatar

Man skal virkelig ha prøvd alt.....

jan 23 2015 - 13:47
Du faar ikke uføre trygd hvis du ikke kan bevise at du har prøvd de alternativer helsevesenet tilbyr.Hvis du har dokumentasjon paa at du kjempet mot sykdom lenge og det regner jeg med du har, saa kommer du til aa faa en godkjent søknad.

Snakk med din behandler,fastlege og ditt lokale Nav kontor.

Vil bare si at aa leve paa uføretrygd er ikke noe kjekt.Saa vit hva du gjør for jeg synes det er forj.......men jeg har ikke hatt noe valg til slutt.Har du kjempet og kjempet saa har du hvertfall en god grunn til aa søke.Og heldigvis er det ikke lenger saann at man blir uføre stemplet for livet.Faar man kan bli frisk eller helbredet.

Ønsker deg lykke til du faar nok ja paa din søknad.Og saa haaper jeg du engang blir frisk.Aa ikke ha helse det er den største fattigdom av alle!
Til forsiden