Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Skal ikke psykisk helsehjelp være premissløst?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Skal ikke psykisk helsehjelp være premissløst?

des 8 2020 - 21:47
Stadig varende nedstenginger under pandemien har uttrykt bekymringer for befolkningens psykiske helse. Spesielt unge hvis arbeidsmuligheter står i fare og pensjon måtte reduseres av samfunnsmessig, økonomisk støtte. Det har mange politiske partier benyttet som valgkampmateriale. Miljøpartiet de Grønne publiserte forleden en liste over tiltak for å bedre studenters psykiske helse, og deres første punkt inneholdt miljø. Det er ikke helt uventet av dem, da miljøtiltak står høyt i deres politikk, men jeg er redd det gir inntrykk av at miljøbevissthet er et premiss for psykisk helsehjelp. Det virker som de kun bedriver valgkamp, men jeg er redd det er mer skadelig enn annet.

Jeg har selv vært i et aktivt miljø, men, som flere innlegg her muligens antyder, har jeg meldt meg ut. Jeg merker at deres innlegg provoserer meg, fordi aktivistmiljøet bærer preg av det samme. Det legges stadige premisser for verdigheten din, og du må hele tiden strekke deg lengre for å bli sett. Det er et stadig jag etter demonstrasjoner andre er med på, kosthold som er de mest vanlige i din krets, boikott av merker, organisasjoner, bedrifter og arrangement. Så mye at du omsider kanskje havner i stolen hos en psykolog, om du ikke i utgangspunktet gjorde. For blant aktivistene er det mange med et ønske om tilhørighet, og finner det i nevnte. Nevnte handlinger føles ofte som noe som definerer verdien din, og det melker mange.

Etter pandemien har det vært en stor bekymring. At de arrangementene jeg ikke har kunnet delta i, filmer jeg har sett fra et land vi skal boikotte, strømming av en film på Netflix osv har gjort meg mindre verdt. Jeg føler meg mindre verdt for å ta en litt lengre dusj eller trekke ned på do litt oftere. Jeg føler meg mindre verdt når jeg takker ja til restemåltid bestående av kjøtt og ikke lager en full krangel med mamma fordi jeg egentlig ikke spiste det. Og nå skal MDG legge miljøbevissthet som et premiss for at min (unges) psykiske helse betyr noe?

Jeg har også tidligere nevnt egne fysiske utfordringer som barn, og de har ikke gjort alle miljøtiltak like lette. For de som fremdeles er i livssituasjoner hvor de ikke har mulighet til å tenke miljø; skal ikke de heller bety noe? Jeg synes dette er hårreisende signal å sende, men så møtes de med så mye støtte at de kan fnyse av kritikken.
Til forsiden