Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Noen andre som sliter med å stå opp for seg selv?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Noen andre som sliter med å stå opp for seg selv?

april 12 2020 - 14:44
Hei
Grunnet en vanskelig fortid med min far som mishandlet meg mentalt og emosjonellt. Har jeg store vansker med å stå opp for meg selv på alle måter egentlig. Jobb, kjæreste, sosiale møter. Jeg er dårlig på å sette meg selv i respekt når det trengs. Er det noen som har tips til å bli bedre på å stå opp for seg selv å bli respektert av folk rundt seg?
Avatar

Re: Noen andre som sliter med å stå opp for seg selv?

april 23 2020 - 23:16
Hei. Jeg vil først si, veldig trist å høre hva du har blitt utsatt for..
Jeg har også store problemer med å
Stå opp for meg selv, si hva jeg mener, og hva jeg føler. Mye grunnet angst, og mye grunnet til at jeg alltid har blitt snakket over og trykt ned når jeg først har prøvd. Men for meg, så har jeg begynt litt med «jeg føler» bruken. Altså, om du bruker i en situasjon, f.eks. JEG FØLER at det du sier/gjør nå er respektløst mot meg. Da kan ikke motparten si at det er feil, eller at det ikke er sånn. For motparten kan ikke si imot på hva DU FØLER. Jeg har smått begynt å bruke denne, i diverse situasjoner, og det har virkelig hjulpet og smått gitt meg litt og litt mer selvtillit. F.eks kjæreste situasjon, er kjæresten respektløs mot deg, bruk JEG FØLER metoden. Sier noen på jobb noe nedlatende eller gjør noe du ikke syntes er greit eller at de ikke respekterer deg, bruk JEG FØLER metoden. Det kan kanskje gjøre at folk åpner øynene litt mer, og kanskje får dem til å tenke en ekstra gang. Jeg har da fått reaksjoner på at jeg plutselig har vært den som tørr å si meningen min og stå opp for meg selv. Men da har det vært positive tilbakemeldinger og jeg har følt meg mer respektert og mer sett. Jeg vet ikke heeelt om jeg ga deg et ordentlig svar på det du spurte om, men den er knall å ha iallfall :)
Avatar

Re: Noen andre som sliter med å stå opp for seg selv?

april 24 2020 - 19:02
Jeg regner med at du "lider" av det samme som meg, kompleks posttraumatisk stresslidelse, som kommer etter gjentatte traumatiske opplevelser i barndommen, som psykisk mishandling. Det har tatt veldig lang tid å finne ut hva som egentlig gjorde at ting som var vanlige for andre å gjøre, var så vanskelige for meg. Men så fant jeg ei bok på biblioteket "Mindfulness og medfølelse" av Katinka Thorne Salvesen og Malin Wästlund som endelig forklarte hvorfor jeg var slik jeg var, hvor det kom fra og hva som hjelper for å komme meg ut av det. Det var så deilig! Senere fant jeg ei bok til, som var enda mer rettet til folk med kompleks posttraumatisk stresslidelse: "Tilbake til nåtid : en manual for håndtering av traumereaksjoner" av
Traumepoliklinikken Modum Bad i Oslo. De anbefales på det sterkeste.

Jeg fant i ei anna bok om hvordan bedre selvfølelsen, "Å bygge selvtillit gjennom selvmedfølelse" av Mary Welford, følgende lister og tips for å øke selvsikkerheten:

DINE RETTIGHETER:
- Be noen om å deg det du trenger
- Si "nei" uten skyldfølelse
- Ha egne meninger og følelser
- Ta dine egne avgjørelser og ta konsekvensene av disse avgjørelsene
- Velge om du vil engasjere deg i andres problemer eller ikke
- Ikke ha kunnskap om noe og ikke forstå
- Gjøre feil
- Være vellykket
- Endre mening
- Holde noe for deg selv
- Være uavhengig
- Forandre deg

FOR Å ØKE SELVSIKKERHETEN:
- Bestemme deg for hva du vil/ønsker: Dette reflekterer rettighetene dine
- Bestemme deg for hva som er rettferdig: Dette reflekterer andre personers rettigheter
- Be om dette på en klar og tydelig måte
- Være forberedt på at du må ta sjanser
- Være rolig

Jeg håper noe av dette kan være til nytte!
Avatar

Re: Noen andre som sliter med å stå opp for seg selv?

april 25 2020 - 11:03
ja trur det
Avatar

Stå opp for seg selv.

mai 8 2020 - 19:23
Jeg har erfaringer med en far som straffet oss fysisk..og i tillegg hadde både kraftige nevroser og små psykoser. Han kunne være helt nazi(ikke politisk/ideologisk overbevisning altså..). Dette er noe søstera mi og jeg har slitt med i ettertid. Det å stå opp for seg selv er vanskelig, fortsatt i voksen alder.
Til forsiden