Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Medisiner

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Medisiner

okt 31 2018 - 13:42
Jeg vet at Mental Helse ikke liker medisiner. Mange "moderne" arbeidere i psykisk helsevern er jo også av den oppfatning av at det er noe tull. Hva er alternativet, flaska? Eller noe fra "gata"? Naivt piss spør du meg.
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 17:46
Det blir feil å avvise medisinsk behandling fullstendig, men jeg kan forstå at enkelte behandlere er i mot at folk tar medisiner først som sist, for å ende opp med å bedøve seg selv i stedet for å bearbeide det underliggende. Dvs at folk har mentalt besvær av ulike grunner, og i noen tilfeller er medisiner bare en overfladisk løsning. Det er aldri feil å ta medisiner, men det er sikkert en idè å vurdere hvor sterkt behovet egentlig er.
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 17:57
Bare tull at man blir friskere uten medisin. At man liksom må gjennom det, og at medisinen hindrer det. Hvor kommer disse ideene fra egentlig? Scientologer?
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 18:00
Et alternativ er å jobbe med det som ligger bak problemene?

Forskning sier for eksempel at antidepressiva har liten effekt på mildt/moderat deprimerte. Hvorfor skal da de som er mildt/moderat deprimerte ta medisiner, med den risikoen det medfølger, som første steg?
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 18:24
Hvorfor kan man ikke det om man bruker medisiner? Katarsis liksom?

Hva menes egentlig med effekt? Hvis man føler det er til hjelp ja da er det som regel det... hvis det gjør hverdagen bedre.

Og forskningen tilsier også effekt i mange av tilfellene der det er indikert... psykoser og bipolaritet først og fremst.

Og det med "bedøve"... syns det blir feil. Det er ikke påviselig effekt av alkohol og andre rusmidler, som man vet "bedøver"

Kanskje man er mer normal som "bedøvet"... er ikke friskt med så ekstreme følelser.

Men, man bestemmer selv såklart, det bør man. Viktig med informasjon og ikke presses til noe.
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 19:12
"Hva menes egentlig med effekt? Hvis man føler det er til hjelp ja da er det som regel det... "

Føler personen at h*n har det bedre, så er det sannsynligvis en effekt som kan måles (f.eks ved å stille spørsmål og analysere svarene).

Det er slik effekt som, såvidt jeg vet, ikke kan dokumenteres om man "bare" har mild/moderat depresjon, og starter på antidepressiva.
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 19:16
"Mange "moderne" arbeidere i psykisk helsevern er jo også av den oppfatning av at det er noe tull"

Hva er grunnen til det, tror du?
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 19:26
Det kan godt være at det generelt har liten effekt på mildt/moderate deprimerte selv om det har god effekt på psykoser og bipolaritet. Mitt inntrykk er at sistnevnte gjerne er i en egen kategori.
Jeg antar at en del ikke oppmuntrer til medisinsk behandling med en gang fordi det kan resultere i at enkelte dropper å bearbeide problemene videre i terapi, når de først opplever at medisinen har en viss effekt. Grunnen til at jeg beskrev det som bedøvelse, er fordi jeg selv har erfaring med å bli helt nummen av antidepressiva. Det var riktig der og da, men helt feil på lang sikt, å ha så lite kontakt med egne følelser.
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 19:26
Forskjell mellom hva som kan måles i en studie av mange, og hvordan et individ responderer... hvis man studerer 10.000 pasienter og ikke finner effekt, det er helt sikkert en del av dem som har hatt god effekt. Og da må (kan) man bare prøve.
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 19:33
"og hvordan et individ responderer"

Selvfølgelig. Men du må jo også tenke på at alle (?) medisiner kommer med bivirkninger, noen som kan være permanente, og noen som kan være verre enn den virkningen medisinene er ment til å ha.

Så hvorfor vil du utsette mennesker for den risikoen, om det ikke er absolutt nødvendig?
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 19:40
Skjønner ikke helt hvordan du definerer "absolutt nødvendig"... nødvendig for hva da?
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 20:33
Det er jo ikke helt ukjent at noen leger kan være litt for raske med å skrive ut antidepressiva til pasienter som kanskje har bedre av å lære seg gode metoder for mestring av tanker og følelser gjennom terapi, først og fremst. Det er jo ikke sånn at alle som har en psykisk ubalanse på gang, absolutt må medisineres. Og det er jo et relevant poeng ang potensielle bivirkninger. Det er nok ytterst sjeldent det skjer, men jeg har lest om folk som beskriver opplevelsen av varig, negativ endring av følelseslivet, eller i forbindelse med libido, lenge etter at de har slutta på medisinen, som kan tyde på at det er permanent.
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 20:49
Samtalekapasiteten er vel til enhver tid sprengt... medisiner har vi "olja" for

Men ja det er sikkert noe dritt, og fælt.
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 20:51
Må nevne at jeg i hovedsak snakker om medisinering mot depresjon. Jeg tror ikke at depresjon vanligvis skyldes "en kjemisk ubalanse i hjernen", som har vært et stort selling point for antidepressiva.

Har dessverre lite kjennskap til bipolar lidelse osv, men det ville overrasket meg stort om helsepersonell/leger/psykiatere i slike tilfeller mener medisinering er "tull".

Er det ikke noen "grunn" til at man er deprimert, for all del, forsøk antidepressiva eller andre typer medisiner. Er man derimot deprimert pga jobb, lite/ugivende sosialt liv, hva med å jobbe med det først?


Hvilke lidelser er det du egentlig snakker om, @ett fett?
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 21:01
Jeg tenkte generelt. Men det blir vel mye...

Ja man bør prøve å gjøre noe med det... uansett medisiner eller ikke.
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 21:09
Det er iallfall ikke alle behandlere som er gode behandlere mtp hva pasienten har størst behov for, og det er jo et problem.
Avatar

Re: Medisiner

okt 31 2018 - 21:31
Det finnes gode og dårlige frisører, "gode" frisører med misfornøyde kunder, og "dårlige" frisører med fornøyde kunder.

Må være få yrker hvor "kjemi" mellom pasient og behandler er viktigere?

Anbefaler folk å ikke være trofaste til sin behandler om man ikke har en god grunn til å være det! Er det ingen fremgang over tid, bør man vurdere å bytte!
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 11:34
All den tid det er tilnærmet gratis å gå til behandling/samtaler så vil det være mange som ikke får et godt nok tilbud, eller tilbud i det hele tatt. Det samme hadde skjedd om det var egenandelstak på frisørtimer, for å bruke ditt eksempel. Så det blir ikke det samme. Mange får bare medisiner fra fastlegen. Men det gjør kanskje ikke noe...
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 14:09
Kjemi er viktig, ja, men jeg tenkte ikke utelukkende på terapeuter, også leger. Noen er dårlige i den forstand at de ikke tar pasientene sine på alvor, og det er alltid uheldig for den som allerede befinner seg i en sårbar posisjon.

Det gjør så klart noe at noen ikke får annet enn medisiner, hvis de har behov for det.
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 14:27
Behov for en ting krever at den tingen er til hjelp... ikke bare at man har et generelt behov for noe som hjelper... er ikke slik at samtaler er noe mer virksomt enn "bare" medisiner...
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 15:54
Høres ut som du misforstår med vilje. Så klart må det være til hjelp. Noen trenger medisin OG terapi, andre greier seg med en av delene. Hva som er til best hjelp er helt individuelt fra person til person.
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 16:26
Var det jeg sa... reagerer på det med "bare" medisiner. Hvorfor er det noe bedre med samtaler?
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 19:05
Jeg tror ikke man blir frisk ved et mirakel, men medisiner kan gjøre at man fungerer bedre. Det er ikke sikkert samtaler gjør det, det behøver ikke virke eller være bedre enn medisiner.
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 19:25
Fordi det er individuelt hva som er til best hjelp for den enkelte, så er det ikke vits å prakke på noen medisiner så lenge samtaleterapi er til god nok hjelp, men hvis det ikke er det, så er det naturlig å supplere med medisin. Og selv om en person blir hjulpet i noen grad av medisiner, betyr jo ikke det automatisk at det er nok for å oppnå så god psykisk helse som mulig, derfor er det et problem de gangene pasienter kun får tilbud om medisin, og det ikke er nok.
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 19:42
Igjen er det dette med "bare" medisin... ofte er medisiner bedre enn samtaler. Og som Vestfold skriver så handler det om egeninnsats, hvorfor er den noe bedre ved samtaler? Det lurer jeg på, siden det er noe man selv gjør, og ikke terapeuten. Virker som dere mener at alle som "bare" har medisiner liksom bare sitter hjemme neddopet...
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 20:12
Du tar jo ikke poenget i det hele tatt. Jeg har IKKE sagt at det er feil å kun holde seg til medisinsk behandling, men det er ikke nok for alle, selv om det kanskje hjelper i noen grad! Det er like feil at noen kun får tilbud om medisiner, som det er at noen kun får tilbud om terapi.

Ang egeninnsats, så er det sikkert en del som trenger en terapeut som kan gi motivasjon og drahjelp til å holde på egeninnsatsen, fordi det ikke er noe alle greier å mestre på egenhånd. Hele poenget med å gå til en terapeut er jo å bli tilbudt andre innfallsvinkler og metoder for å håndtere egne utfordringer, så for mange er det å gå i terapi en egeninnsats i seg selv

Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 20:15
Du må jo forstå at folk har ulik grad av psykiske utfordringer, og for de mindre alvorlige er det ikke vits å gå for medisin med en gang hvis det kan løses gjennom terapi.
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 20:28
Ok, da er vi egentlig enige da. Bortsett fra at jeg kanskje mener medisiner er bedre enn hva du mener.

Men likevel, du sier det er feil om de ikke får tilbud. Men når en får et (tilnærmet) gratis tilbud, så er det fort for at kapasiteten er for liten. Da må man prioritere... får håpe at det er godt vurdert hvem som "bare" får medisin. Det vet ikke jeg noe om, men ideen syns jeg er riktig. Det er egentlig et ressursproblem...
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 20:51
Det er jo ingen av delene som er bedre eller verre enn det andre... Det kommer helt an på fra person til person. Det er ikke noe vits å risikere ulike (og potensielt permanente) bivirkninger av medisin hos personer som ikke har så tungtveiende problemer med psyken. Da er det bedre å prøve terapi først og se an behovet for medisin, underveis.
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 22:34
Ja, men medisiner er ikke bare et slags mindre bidrag. Ofte er det mye viktigere enn samtaler. Trenger vel ikke være så alvorlig selv om det ikke hjelper å prate med noen, men medisiner er til god nytte, kommer an på problematikken.
Avatar

Re: Medisiner

nov 1 2018 - 23:16
Jeg har jo ikke sagt at det bare er et mindre bidrag?! Jeg sier at hvis det psykiske problemet ikke er så kritisk at medisin trengs med en gang, så er det lurt å prøve terapi først og se det an. Jeg skjønner ikke hvordan du greier å tolke det som om jeg sier at medisin er dårligere enn terapi når det eneste jeg poengterer igjen og igjen, er at det er helt individuelt hvilken behandling som er best egnet.
Avatar

Re: Medisiner

nov 2 2018 - 10:04
Andre får gjørr som de vil, jeg har ikke utnytte av annet enn medisiner, og jeg tror ikke jeg blir hjerneskadet av det, og om det hadde skjedd etter 30 års bruk, so what. Gir faen.
Avatar

Re: Medisiner

nov 2 2018 - 18:31
Du tar det åpenbart veldig personlig siden du oppfører deg som om jeg har sagt at du ikke bør bruke medisiner.
Til forsiden