Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Lurer på om lege kan ha løyet til meg.

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Lurer på om lege kan ha løyet til meg.

jan 10 2020 - 15:41
Hei. Jeg vet at dette høres litt overdrevent mistenksomt ut, men jeg lurer på om legen min kan ha løyet til meg angående noen prøvesvar. Dette er litt en deal breaker for meg og jeg vil bytte om det er det som har hendt. Det er ikke slik at jeg tenker at det sikkert har hendt. Ønsker å høre hva dere tror og eventuelt få råd om hva jeg kan gjøre for å være sikker.

Tingen er at jeg hadde en infeksjon i desember 2019, senere litt vondt i halsen, tenkte kanskje ny infeksjon, men sjekket CRP dagen etterpå hos FURST som var normal, senkning 21 (høyt for meg, men har lest at den kan bruke en måned på å normalisere seg så kan ha også ha vært 'rest' fra forrige infeksjon). Vet ikke om det likevel kan ha vært en infeksjon som var på vei eller om CRP allerede var blitt normal igjen. Senere ikke særlig flere symptomer. Synes at jeg ble bedre i løpet av helgen.

Legen min tok CRP og senkning på mandagen og sa at CRP var 19. Før å sjekke så spurte han meg om jeg tenkte at den var blitt normal nå. Hvorfor skulle han spørre om det? Virker litt som at han ønsket å få meg til å tro at jeg tok feil. Han var tydelig på at han ville ta prøven uansett og ville ikke ha ombestemt seg fordi jeg trodde at den ville være normal. De sender vanligvis prøver til FURST. FURST har ikke motatt noen prøver fra dem.

Jeg vet ikke om legekontoret har et lite eget laboratorium til enkle blodprøver.

Jeg ringte legekontoret for å spørre om blodprøvesvarene. Hun sa kort at de var mye bedre enn sist, 19 og 42 (henholdsvist CRP og senkning), men ønsket ikke å snakke om det og spurte meg om jeg hadde det ok (klarer ikke å gjengi ordrett, men det var tydelig at hun forsøkte å hinte til at jeg ikke skulle spørre mer om prøvesvarene).

Det kan jo selvfølgelig være at jeg hadde en virusinfeksjon uten å merke mye til det selv. Jeg er kronisk syk og har kroniske smerter, ting som legger seg oppå i tillegg til dette er ikke alltid så lett å merke for meg. Vanligvis så har jeg dog kunnet forutsi om CRP var unormal eller ikke, mest i den forstand at hver gang jeg har bedt om sjekk av CRP så har den vært unormal. Som oftest så har den vært normal ellers (altså når jeg ikke har hatt infeksjonstegn).

Forrige gang jeg var hos han så ba han meg ta en urinprøve på ettermiddagen uten å spørre om jeg nylig hadde latet vannet og brukte det at den var negativ for leukocytter for å si at jeg ikke hadde noen aktiv infeksjon. Jeg hadde da sagt ifra om at jeg hadde hatt to lett positive urinstix hjemme for leukocytter (ikke nitritt) og hadde bekkensmerter og diare. Viste seg at jeg hadde en infeksjon.

Uansett så er det slik at en urinprøve tatt når personen har latet vannet innen tre timer før prøven ikke er gyldig som prøve. I tillegg så skal den helst tas om morgenen.

Det virket som at han bare tok prøven fordi han tenkte at jeg ønsket å ta det. Total feilvurdering fra hans side. Jeg ønsker ikke å ta en ikke-representativ prøve hvor resultatet ikke bør brukes til noe i det hele tatt.

Uansett så bidrar dette til inntrykket av at han ikke er 100% ærlig med pasienten, han gjør sine egne vurderinger og tenker ikke at han trenger å være ærlig med pasienten. Enten det eller så visste han ikke hvordan man tar en enkel urinprøve for å se etter urinveisinfeksjon, som jeg synes virker veldig usannsynlig gitt utdannelsen hans.

Hva tror dere angående blodprøvesvaret han ga meg? Hvordan kan jeg forsikre meg om at svarene er riktige? Kommer kanskje til å be om kopi av prøvesvarene, men hva om jeg ikke får de? Noen blir sure hvis man spør. CRP får jeg nok ikke kopi av.

Avatar

Re: Lurer på om lege kan ha løyet til meg.

jan 20 2020 - 17:01
Hvis du har en dårlig følelse, er det mulig å bytte fastlege? Det tror jeg at jeg selv ville ha gjort. Om man tviler på fastlegen sin, så finnes det heldigvis andre leger. Hvis det er akutt, så dra på legevakten for å få tatt prøver der. Om de ikke stemmer overens med de resultatene legen din fikk, så er det jo noe som er feil...
Til forsiden