Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Lurer på om jeg har ADHD

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Lurer på om jeg har ADHD

feb 6 2022 - 21:20
I voksen alder har jeg begynt å fundere på; har jeg ADHD? Jeg har alltid følt meg annerledes gjennom oppveksten, og for så vidt nå også. Og jeg tror dette ikke har blitt fanget opp, for jeg er en tilsynelatende rolig person. Dette plager meg egentlig litt, og derfor ønsker jeg å finne ut av det.

Jeg så en video på Youtube om symptomer man kan ha med diagnosen, og kjente man seg igjen i seks av dem, burde man ta kontakt med legen om man ønsket å få det undersøkt. Jeg kjente meg igjen i åtte av ti punkter. Her er noen av de punktene:

- Jeg har vansker med å få med meg hva folk har å si. Jeg tenker mer på hva jeg skal si og kan avbryte.

- Det føles som at hjernen min jobber døgnet rundt. Det er ofte jeg ikke får sove pga. tankekaos i hodet.

- Jeg har vansker med å konsentrere meg, men når jeg først konsentrerer meg er jeg hyperkonsentrert og tar ikke inn noe andre inntrykk enn det jeg holder på med der og da.

-Jeg har generelt vansker med å begynne på nye prosjekter. Men når jeg først er i gang, er det nesten ingenting som får meg ut av det.

-Jeg har generelt lave tanker om meg selv.

-Jeg har vansker med å skille mellom hva som er viktig og uviktig i enkelte sammenhenger.

-Jeg lar meg lett distrahere. Kan jo ta et så enkelt prosjekt som å rydde et rom. Jeg blir aldri ferdig med en ting før jeg begynner med noe annet. Ser jeg noe som skal gjøres også, gjør jeg det før jeg er ferdig med det andre.

Er det noen som kjenner seg igjen i disse beskrivelsene for ADHD? Og bør jeg ta kontakt med lege for utredning?
Avatar

Re: Lurer på om jeg har ADHD

feb 6 2022 - 22:24
Hei!

Jeg har ikke symptomer på ADHD selv, men kjent/opplevd mange personer som helt eller delvis har en eller flere av de du nevner, både barn og voksne av begge kjønn. Du har en god del av det ser det ut som. Men en slik diagnose tar det tid å stille.

Det finnes flere typer medisiner. Jeg synes du bør skaffe deg kunnskap både om tilstanden din, som er spesiell for nettopp deg, og mulige behandlingsmåter før du kontakter lege. Husk at det finnes ikke noe svar med to streker under.

Så er det slik at symptomene ikke alltid er negative. I en del sammenhenger hender det at symptomene gir fordeler. Jeg hørte om en kar som solgte brukte bildeler: Han hadde tusenvis av deler på lager men ikke noe datasystem for å holde oversikten. Men den hadde han inne i hodet sitt. På spørsmål om hvordan dette var mulig sa han kort og greit: Du skjønner, jeg har ADHD. Så det kan slå ut på mange måter!
Avatar

Samme båt

feb 6 2022 - 23:13
Ikke adhd men add, jeg kjenner meg ikke igjen den hyperaktiviteten. Men har en enormt dårlig konsentrasjon, men er det ting som interesserer meg. Da har jeg alt fokus og kan holde på lenge. Samt konstant tankekjør og en indre uro, detter ut av samtaler og får ikke med meg beskjeder.. Jeg dro til fastlegen, men siden jeg er deprimert, så gjør den i seg selv at man har dårligere konsentrasjon osv. Så jeg gjorde ikke noe mer med det.. Jeg vil absolutt anbefale å dra til legen, om du får det bekreftet eller ei. Som den over skriver her, er det en lang prosess med utredning. Men veldig fint for seg selv å kunne prate med noen om det og få råd og tips videre.
Avatar

Hei

feb 7 2022 - 00:11
Jeg kjenner flere med både ADHD og ADD, siden du er rolig utad, så tror jeg heller at du har ADD. Flere av symptomene de har, er vel noe som alle i en eller annen grad kan kjenne seg igjen i fra tid til annen? Spesielt ved depresjoner? Men for de som har diagnosen, så er det til enhver tid i en slik grad at det går utover den eksekutive fungeringen(unntak for det de synes er spennende og interessant?). Men som for andre nevrodivergente, så er det vel mange som med alderen lærer seg gode strategier slik at de fungerer tilsynelatende normalt og lever et helt vanlig liv.

Men hvis du føler at du har strevd mye i livet og kjenner deg igjen i videoer der folk med diagnosene beskriver hva de strever med(de kjenner det fra "innsiden", som kan være lettere å gjenkjenne enn å tolke diagnosekriterier), så hadde jeg ikke nølt med å få en utredning, hvis du mener at det kan hjelpe deg på en eller annen måte. Kan jo tenke meg at det kan hjelpe deg med å akseptere deg selv og ikke lenger tro at du er lat og ikke anstrenger deg nok eller annet.
Avatar

Hei

feb 7 2022 - 07:35
Kjenner igjen det meste du beskriver

Er 50 år, og fikk nettopp diagnosen adhd uoppmerksom /add.
På skolen var det umulig å holde fokus (såfremt det ikke var veldig interessant), oppmerksomheten gikk i alle retninger, et fly på himmelen, og tankene var i gang om det.
Dette i gang prosjekter er omtrent umulig, og klarer jeg det er det like umulig å fullføre, igjen, dersom det er noe jeg brenner for, er jeg ikke til å stanse.
Har forsøkt å studere (forskjellige studier) flere ganger, og har gått til helvete hver gang.
Sover ekstremt dårlig, da jeg ikke klarer å slå av tankene, hjernen går på høygir hele tiden.

Er i en sorgprosess nå, over at dette ikke ble fanget opp før, og alt jeg ikke har klart på grunn av dette.
Vil uansett anbefale deg å kontakte fastlegen og be om henvisning mtp utredning.

Ønsker deg masse lykke til.
Avatar

Hei kjenner meg igjen i mangen av det du har skrevet

feb 13 2022 - 23:34
Hei har selv ADHD her selv fant jeg ut av det når jeg var 5 men kjenner flere som er lik som i din situasjon som kanskje har funnet ut i voksen og godt voksen alder. Masse av det du skriver om det du opplever er flere tegn på ADHD, men kan også hvere svak autisme. Begge deler har flere likhets tegn/trekk. No skal ikke jeg si noe at du direkte har det, men kan hvere godt mulig. Ville gjerne snakket med en lege evt en psykiatrikker som kunne hjulpet deg og finne det ut. Masse lykketil i hvertfall. Gir deg en klæm.
Til forsiden