Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Litt filosofi

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Litt filosofi

okt 1 2016 - 21:17
Tror ikke på noen dommedag. Vi mennesker har ikke noe valg vi blir kasta inn her enten vi vill eller ikke og da kan vi ikke dømmes, og vi har ingen fri vilje, vi kan ikke velge personlighet, alt blir bestemt av arven vår. Hadde vi derimot blitt spurt vil du inn i verden eller ikke da kunne vi blitt dømt.
Avatar

Konsekvenser

okt 1 2016 - 23:02
Vist vi skal følge skriften så er altså livet en stor risk, du kan bli straffa til evig tid for det. Sprøtt
Avatar

Re: Litt filosofi

okt 1 2016 - 23:14
Jeg tror ikke på dommedag slik det virke som du skriver om på slutten av inn legget ditt her i det hele tatt uansett. Jeg kan eventuelt strekke meg til at man er sin egen dommer når livet er over. Det tror jeg på. Jeg tror ikke man skal undervurdere samvittigheten og den makten den har over deg til slutt.

Jeg tror på livet før fødsel og etter døden. Dette er jeg helt overbevist om, men ikke noe jeg snakker om i normale samtaler. Jeg ønsker ikke å preke for andre om hva de skal tro på å ikke tro på. Så lenge folk kan gjøre som de selv vil å tenker er jeg fornøyd. Jeg tror på utviklingen og at så lenge menneskeheten overlever her på jorden så vil vi lære mer og mer om livet, før og etter døden.

Men jeg tror nok at vi bestemmer å bli født, men at vi kanskje ikke helt får med oss hva det innebærer. Jeg tror ånden eller sjelen vår om du vil ikke har begreper om livet slik vi lever det her på jorden i livet. Og at sjelen på gjennomleve dette for å komme seg videre. At det hele dreier seg om å utvikle seg. Jeg tror ikke det er noen straff eller vinning etter døden, annet enn en høyere forståelse av livet og alle de valgene man tar.

Jeg har mange ganger sittet igjen og tenkt at jeg ikke har hatt fri vilje og at ting skjer i livet mitt som jeg ikke har kontroll over. Valg jeg ikke tar selv, men også valg jeg gjør. Som om jeg ikke er i stand til å styre mine egne valg. Det er en vond følelse.. Men jeg tror ikke det spiller noen rolle faktisk. Vi lærer av det og kommer oss videre uansett.

Kanskje er det viktigste man kan lære i livet, tilgivelse og forståelse for ting man ikke ellers ville vist hvordan man skulle forholde seg til..

Men selv om jeg liker å filosofere og drømme mye om at det finnes et liv utenom dette livet vi lever her også, så innser jeg av og til at jeg kanskje tar feil. Det gjør meg trist og lei meg. Fordi jeg da ikke ser å ha utrettet nok av det jeg har ønsket meg i livet.. Jeg ønsker å være et positiv bidrag til verden, og det opplever jeg stadig vekk tanker om at jeg ikke strekker til med. Mye fordi jeg er syk og har ting å slite med. Selv om jeg jo er veldig oppegående har jeg jo mine ting jeg og som de fleste andre her inne, og ellers rundt om kring i verden også..

Dette ble mye.. Men du tente en grist i meg på et filosofisk plan som jeg ønsket å dele ;)
Takk for inspirasjonen til å kunne dele mine egne tanker også :D!
Avatar

Re: Litt filosofi

okt 2 2016 - 12:54
Det der med at Jesus ble korfestet for våre synder og at vi ikke trenger å bekymre oss er for drøyt for meg. En ting er at jeg syntes folk legger for mye i dette med Jesus. De mister ofte seg selv. For meg virker det som folk bruker Jesus som en unnskylding til å ikke tenke rasjonelt. I mange tilfeller i alle fall...

En annen ting jeg syntes blir farlig med Jesus på denne måten er at enkelte, og mange flere enn man kanskje tenker seg, bruker dette med Jesu korsfestelse til å fortsette å gjøre gale ting. Som om man er frigitt fra normal skyldfølelse og rasjonel tenkning..

Jeg tenker særlig på en del individer jeg har møtt i psykiatrien. De ser ut til å ha mistet seg selv fulstendig.. Jesus er blitt alt for de og de trenger ikke tenke på konsekvenser lenger. Og disse folkene er nok ikke bare å finne i psykiatrisk behandling.. folk som ikke kan være venner med de som ikke deler "Jesu psykosen" f.eks. for mange er det faktisk snakk om å være i en psykose..

Det er ikke ofte jeg blir sint. Men manges tro på Jesus gjør meg faktisk sint. Særlig innenfor Jehovas Vitner der de fordømmer folk med psykiske problemer. Foreldre som driver barna sine til selvmord osv.. alt i Jesu navn..

Hvis Jesus virkelig fantes og stod for de ting de fleste mener han stod for, er jeg sikker på at han også ville vært sint i dag for hvordan hans ønske om nestekjærlighet misbrukes i hans navn. Jeg mener at det viktigste er å kunne være god og snill mot hverandre, ikke hva man tror på! Nestekjærlighet dreier seg nettopp om å ha kjærlighet for hverandre trass i tro og (religiøse) overbevisninger.

Sorry Sannheten, men jeg tror ikke Jesus er frelsen og sannheten i livet. Dvs jeg kan få det som står i nye testamentet til å stemme overens med det jeg selv tror på. Men jeg ser også at mange andre kan få den samme teksten til å bety at man skal forvise og undertrykke hverandre. Så for meg blir det galt nettopp av den grunnen at man fort setter seg utenfor resten av samfunnet..

Jeg tror på den delen at man skal finne de samme gode verdiene i seg selv. Og at alle og en hver av oss kan ta gode eksempler av det de mener Jesus sa og gjorde. Og bli bedre mennesker.. ta vare på hverandre osv.. men å kalle han vår frelser og eneste tro sønn av Gud blir feil for meg.. vi er alle guds skapninger (hvis man velger å tro på Gud) og kan leve med nestekjærlighet for hverandre. Men ikke ved å opphøye en annen historisk person som frelseren.. Jeg tror vi selv er vår egen frelser. Med ansvar for våre egne gjerninger. Vi må huske å tenke rasjonelt og fornuftig. Noe mange personlig kristne ser ut til å glemme. Jeg snakker her om i ekstreme tilfeller.

Jeg ønsker ikke å skape en krangel her. Og som regel sier jeg ingen ting når folk begynner å snakke om Jesus. Men av og til trenger jeg også å si hva jeg tenker om saken. Selv vil jeg anse meg som religiøs og har mange religiøse tanker om livet. Men jeg tror ikke Gud kan defineres av en enkel religion fremfor en annen.. man kan vel si at for meg er Gud en kraft av kjærlighet som er i alt som finnes. Ikke noe som eskluderer andres tanker og meninger på en måte. Jeg tror f.eks at Gud finnes i vitenskapen også.. det å kalle denne kraften Gud blir egentlig for misvisende for meg, fordi det er ikke noe jeg tilber på lik linje med mange andre religiøse. Det er en kraft jeg anerkjenner at er der og som jeg ikke kan råde over..

Hadde kanskje vært enklere å forklare min tro hvis jeg kalte denne kraften tilfeldighetene. Fordi jeg ikke ønsker å forbindes med andre religiøse og fanatikere.. jeg tror på en måte litt på alt ;)
Avatar

Takk for svar

okt 4 2016 - 16:47
Mange gode svar her. Eg får angst av religion, det er mye snakk om straff og evige pinsler. Syns relegion er ett spennende tema. Er det fantasi eller virkelighet? var det Gud som skapte oss eller motsatt vi skapte Gud?
Avatar

Re: Litt filosofi

okt 4 2016 - 19:06
Noen tror at vi lever inni hverandre også. Som om vi er mikroskopiske partikler i et mye større vesen (menneske) er det mikroskopiske personer inni oss også. Jeg snakker om hvordan enkelte drar sammenheng mellom atomene og solsystemene. Som om et atom er et solsystem og omvendt.. Dette syntes jeg er veldig interessant.. Det gir et slags annerledes perspektiv på alt sammen.. Som om vi er ubetydelige i det større hele, men også inneholder utallige mikroskopiske verdener som er underlagt vår velvære. Dør vi så dør jo alt inni oss også.. Eller hva?

Det er liksom vårt ansvar å ta vare på alt som lever inni oss ved å ivareta vår egen helse.
Avatar

Men...

okt 7 2016 - 07:02
Men hvorfor skal det være ett liv etter dette livet når det ikke var noe foran dette livet ? Og hvorfor gikk det 12 milliarder år før mennesket oppsto ( etter big bang ) da kan ikke vi være så betydningsfulle vi var liksom ikke de første som var påtenkt
Avatar

Re: Litt filosofi

okt 8 2016 - 12:39
Jeg tror vi mennesker opplever oss selv som mer betydningsfulle enn vi er. Eller kanskje vi er mer betydningsfulle enn jeg nå begynte å skrive..? Kanskje det har noe med egoet vårt å gjøre.. I så fall, er det en del av evulusjonen vår? Kanskje er det en periode vi må igjennom. Som om menneskeheten er på vei inn i en oppvåkningstid... eller er dette også bare en del av egoet vårt som får oss til å tro?

Ikke vet jeg.. selv jeg er vel en slags skeptiker med visse religiøse tanker og meninger.. Men det er mange som tror på oppvåkningsalderen som en tid menneskeheten er i nå.

Jeg syntes dette er et godt filosofisk tema. Men selv anerkjenner jeg ikke det jeg mener med at vi kanskje lever inni et større vesen som religiøse tanker. Men jeg ser litt hvordan det kan misforstås pga det er tanker vi ikke kan forholde oss til som virkelighet eller ei. Men... det er ikke magiske tanker, slik man egentlig kan definere religion som. Jeg tenker rett og slett helt mekanisk på det. At de fysiske strukturene i universet vårt ligger til rette for det. Men selv om jeg nå prøver å bevise for deg hvordan jeg tenker Sannheten så ikke misforstå meg med at dette er det jeg tror på.. Selv om jeg skriver om det innser jeg at jeg ikke kan bevise det, og derfor ikke kan forholde meg til det som virkelig. Som sagt jeg er ganske mye skeptiker av meg. På en merkelig måte.

Men tilbake til hvorfor det tok mennesket så lang tid å utvikle seg: Kanskje mennesket er en del av utviklingen til jorden på den måten at det er en høyere plan med oss? (Dette blir jo litt mer religiøse tanker da... men moro det og.. men det åpner også for en ego-tripp om at vi har en høyere mening, en mer direkte kontakt til Gud osv.. Men dette igjen kan være så enkelt som en type måte å ruse seg på. Tanken om at vi er lagd i Guds bilde osv. kan jo være så enkelt som en psykisk egotripp for at vi skal føle oss viktigere og større enn våre enkle og kanskje tilogmed kjedelige liv..

Jeg mener at religion kan ogå være en så enkel ting som en måte å bli "høy" på. Mange snakker jo om at Jesus er bedre en dop.. men kanskje er han bare så enkelt som et tanke-dop (ego-tripp). Det sagt, så gjør kirken og mange menigheter mye godt i Jesu navn. Jeg tenker på alle rusavhengige som finner sin frelse i Jesus. Selv om Jesus kanskje bare er et dop, så er han jo et bedre dop enn mye rusmidler. Og mange mennesker lever et bedre liv med seg selv og andre etter at de "fant Jesus". Jeg mener bare at man ikke må miste medmenneskeligheten sin i religionen. Slik mange fanatikere gjør.
Avatar

Re: Litt filosofi

okt 9 2016 - 01:05
Bra svar Sannheten!
Dette likte jeg å lese. ;)
Avatar

Mange gode svar her

okt 9 2016 - 07:47
Det har vært mange gode svar / innlegg her. Prøver meg på litt humor. Det blir ikke plass til menneskene i himmelen for Dinosaurene tar så stor plass ☺
Til forsiden