Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Kor skal ein legge inn all energien?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 17:23
Skriv dette innlegget av egoistiske årsaker eigentleg.
(Nettroll får berre prøve seg. Skal prøve å takle dei uansett.. )

Ja, eg har slitt masse i 20- og 30 åra, og sannheita er at eg er i 40 åra no, og kvinne. Men sjøl om eg slit til ein viss grad no og, har eg og veldig mykje friskt i meg.
Eg har energi, tenker klart, er i god form, snakkar og skriv godt, køyrer bil, er ansvarsfull og relativt empatisk.
Eg likar faktisk å snakke i forsamlingar. Eg veit kven eg er på godt og vondt.
Pga. alle vanskelegheitene tidlegare har eg dårleg sosialt nettverk og står utan jobb, har gitt opp mann og barn (og eg kjem frå ein dysfunksjonell familie).
Så no når eg har oppsøkt eit lavterskeltilbud, føler eg meg malplassert.

Eg treng fortsatt ein plass å møte folk, veiledning og eg treng å få bruke ressursane mine.

Og, eg veit ikkje heilt kven eg er og kva eg skal.

Det følest som uansett kva eg skal begynne med, så vil det ikkje bli bra. Det er så mykje som ikkje er på plass.
Når folk snakkar om at eg bør begynne hos psykolog, blir eg litt fortvila i og med at eg i 11 år gjekk til psykolog.

Ein gang var det ein venn av meg som sa at eg måtte enten jobbe for meg sjøl eller å vere sjef. Det er muleg det ligg noko i det.

Uansett.. Kva gjer ein no? Ein står der på eigenhand, på eit vis midt mellom lavterskeltilbud og jobb, og ein ser ingen plass ein høyrer til..

Legen bekrefta ein gong det samme, Ho sa også ein gong at eg ikkje passar verken i lavterskeltilbud eller i jobb. Men kor skal ein gjere av seg då..?

Eg tenkte å ringe nav til veka. Men tålmodigheit og håp begynner å bli tynnslitt no.
I artikkelen "Kenth var 15 år i rusmiljøet" frå Dagsavisen kjenner eg meg igjen. Eg er jo der han var då han kom ut av fengsel, sjøl om eg verken har rusa meg eller dreve med kriminalitet.

Det er ikkje "One size fits all", og eg trur eg føler meg uggen av lavterskeltilbud først og fremst fordi eg er frisk.

Eg ser rett og slett ingen veg framover..
Avatar

trist lesning

jan 29 2023 - 18:10
ja føler med deg
for å liksom ikke passe inn
noen fuckings steder
er alt annet enn godt
hvilket lavterskeltilbud snakker vi om?
jeg benytter et psykiatrisk dagsenter
der er det folk i alle kategorier
det er viktig å føle en slags tilhørighet
og det å ha et sted å gå til
huff håper ting ordner seg for deg altså
virkelig virkelig vennen
Avatar

trist lesning 2

jan 29 2023 - 18:14
jeg kom til å tenke på
hva om du liksom gikk
ned et hakk på en måte
ved det lavterskeltilbudet
pratet med de ansatte der
kanskje du kunne fått noen oppgaver
kommet deg i gang liksom
med tanke på en dag
å kunne fungere i en jobb
bare noen tanker da
Avatar

Sin eigen sjef!

jan 29 2023 - 19:24
Hjerteleg takk for svar!

Høyrest heilt merkeleg ut å skrive hjerteleg, men det var jo det eg no følte for å skrive. Eg er ingen person som verken pleier å dele ut hjerter eller anna sånt tull som tøffe folk held seg for god for :P..

Greia er den at eg nettopp no hadde tenkt å slette dette innlegget ettersom eg har sletta dei siste tre innlegga eg har skreve då eg har tenkt på det som for dumt.

Kven er det liksom som er over 40 og ikkje klarar å fikse livet sitt liksom, når andre her innpå har mykje større problemer, kan ein jo tenke (viss ein er i det sjøldestruktive hjørnet)..

Men då eg sjekka no, så hadde eg altså fått to svar ;)

Aliengang72 igjen, tusen takk for råd, og du.. StilleIDøren, takk for lang lang melding. Eg tenker berre det er snakk om at du her brukar di eiga erfaring for å prøve å hjelpe andre, og her meg. Det set eg stor pris på!

Så skal eg prøve å svare..
Ja på lavterskeltilbudet har eg fått ei oppgåve frå øverste sjef, akkurat som du aliengang foreslo. Dette for å bryte med å liksom skli inn i opplegget.
Likevel må eg sei at det ikkje har heilt fungert for meg dette heller. Eg har ikkje fått begynt med det, og føler fortsatt at eg vil ut av tilbudet, så eg vurderar å gå til sjefen og sei at det ikkje er noko for meg, eller eventuelt prøve meg litt på denne oppgåva.

StilleIDøren: Det virkar kanskje som om vi har litt av det samme her ja.. I alle fall så tenker eg på det å vere ansvarsfull, som er noko som er temmeleg vellutvikla (sist sagt av ein ansatt på samme lavterskeltilbud et par dagar sidan). Og eg tenker at det kanskje er noko eg kan bruke og som eg ikkje har tenkt på at eg kan faktisk; Det å bruke energien på å jobbe for seg sjøl!

Eg skjønnar tanken med ja.. er dette egoistisk? Men eg skjønnar faktisk kva du meinar! I periodar då eg har hatt det veldig bra, har eg og vore bra for omgivelsane fordi eg då har hatt muligheit til å støtte, å lytte, og også energi til å gi andre glede!

Så altså.. Ein kan på eit vis ha seg sjøl som prosjekt, og så kan ein kanskje tenke at ein jobbar som om ein er sin egen ledar. Når lederen seier; gjer det. Så gjer ein det osv.. Så då må ein altså vere ein god ledar for seg sjøl!.

Eg tenker at min eigen ledar (meg altså) skal unne meg å lage nokre kaker eg har lyst på no. Banankake og mandarinkake ;)

Det høyrest kanskje dumt ut, men eg skjønnar faktisk kva du meinar her StilleIDøren, og eg skal prøve å sette dette ut i livet. Håpar det kjem til å gå bra, men det er jammen verdt å prøve!

Og bra du ikkje alltid er stille i døren. I alle fall fint at du skreiv meg då ;)
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 19:25
Siden du bringer inn ideologi allerede i første setning, er jeg usikker på hva du egentlig spør etter her. Er det trøst eller gode råd?
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 19:26
Aleingang72: Ja det er snakk om tilhørighet!!!! Noko av det viktigste!
Det er derfor ein oppsøker og kan bli i ting som ikkje følest heilt bra, for det er liksom det ein har.

Eg meinar det beste er å prøve å lausrive seg, og i alle fall leite etter noko betre! ;)

Ja, det er ikkje greit å ikkje passe inn. Eg hatar det, men vil ikkje gje meg. Ikkje gje deg Aliengang72!
Avatar

aliengang72

jan 29 2023 - 19:27
sånne råd som du gir løfter ikke akkurat opp. Det er sikkert forskjell på sånne lavterskeltilbud. Men det jeg har opplevd er blant annet forslag om at jeg, med enkelte av mine talenter, kunne være en ressursperson for andre på stedet. Hja. Jeg hadde begynt med å kaste ut de kommunalt ansatte.
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 19:28
Frikar: Er ute etter gode råd!
Avatar

One size doesn´t fit all!

jan 29 2023 - 19:44
Mesaho62: Skjønnar det ikkje alltid passar å vere ressursperson på stedet, men eg tar ikkje det aliengang72 seier som noko negativt. Det var eit råd som eg kunne følle eller oversjå, og det er greit. Ho har støtta meg masse.
Skjønnar og det med å kaste ut kommunalt ansatte! ;)

Eg tenker at i mange sammenhengar handlar det om at dei prøver å få alle til å passe i eit tilbud som ikkje er for alle.
"One size doesn´t fit all!"
Avatar

Sindre00

jan 29 2023 - 19:53
Vi tilhører samme befolkningsgruppe (statistisk sett), men vi er lite representert den offentlige debatt. Og jeg tror ikke det er praktisk mulig å designe et "høyterskeltilbud", siden vi "høytfungerende" er så forskjellige. Det beste vi kan gjøre er å skape vårt eget alternativ, men da må vi først være frigjort fra alle _tattforgittheter_ og tillærte forestillinger om hva det vil si å "passe inn" i samfunnet. Ut fra det du skriver virker det ikke som du er helt der enda, stemmer det?
Avatar

Sindre00

jan 29 2023 - 20:01
det var ikke snakk om at det ikke passa. Jeg er uegna til å være lærer. Har ikke rygg , syn eller hørsel til det heller. Men de par gangene jeg har vært innom et psyk akuttmottak (feiltakelse begge ganger) har det endt med at de pælmer meg ut fordi jeg begynner å snakke med folk. Ikke spør, de oppfatter vel at jeg kan forstå dem (stort sett er folk så dopa på sånne plasser at de ikke er mottakeliige). Da skal du ha takk, fra et personell som lever av å kontrollere.

Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 20:07
Frikar: Skjønte ikkje kva du meinte med det du skreiv.

StilleIDøren: Jo selvfølgeleg på eit vis at ein skal prøve å vere ein god venn i staden for ein sjef liksom.
Synest berre det kan vere ei utfordring på eit vis..
Eg trur eg er den som har vore i flinkhetsspiralen og gjort det som var forventa av meg i staden for det eg ville ha gjort som god venn. Er berre det.
Men ein må jo jobbe me sæ sjæl!
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 20:18
Mesaho62: Så kjipt då. Håpar dei gav ei forklaring på det. Dei fleste likar jo å bli snakka med.
Avatar

Sindre00

jan 29 2023 - 20:19
OK, da tolker jeg det som at du ikke er der enda.

Kan vel også føye til at du beskriver et mønster jeg har observert mange ganger hos folk fra dysfunksjonelle familier. Og det er jo ganske logisk, siden vi alle påvirkes av folkene vi har rundt oss. For min egen del har det fungert å være veldig selektiv med hvem jeg omgås.

Ta for eksempel viktigheten av å ha gode rollemodeller. Det er vanskelig, men ikke umulig, å finne gode rollemodeller i voksen alder. Men man må søke blant de som allerede har frigjort seg fra landsgjennomsnittets måte å tenke på.
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 20:24
Frikar: Det handlar om at ein har behov for å tilhøyre eit slags fellesskap der ein kan vere seg sjøl og trivest med det. Det er det eg snakkar om. Ein plass der ein trengs.
Ja ein tenker ofte på arbeidslivet i slike sammenhengar.

Har til og med følt det har vore vanskeleg å bestemme over si eiga tid og sin eigen timeplan. Derfor tenker eg at det kunne ha vore betre om eg hadde ein jobb å gå til. Dessuten hadde eg fått litt betalt. Ein vinn vinn situasjon har eg tenkt då..
Så ja, eg har hatt ein følelse av at det hadde vore greit å jobba litt nokre dagar i veka, og helst frå mandags morgon. For meg trur eg rutiner og jobbstoltheit hadde vore bra.

Kan ikkje sei kva lavterskeltilbud eg har prøvd med tanke på å vere anonym, men eg trur det beste er å komme seg ut derifrå.
Avatar

Sindre00

jan 29 2023 - 20:33
Jeg la til et avsnitt i min forrige kommentar, som går inn på det du skriver her. Fellesskapet du snakker om, er det ingen garanti for at du finner i arbeidslivet. Det går an å innta en holdning der man skiller mellom jobben og sitt sosiale nettverk.
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 20:38
Det er ikke komfortsonen men _konformsonen_ man skal ut av. (Siden vi er inne på å endre tankesett...)
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 20:38
Her er eit dikt til lavterskeltilbudet eg går på, som eg har tenkt på om eg skal henge opp der..

Huset utan grunnmur

Eg er huset
utan grunnmur
Sommardekk
på speilblank is
Eg er jenta
utan retning
Ønsker framgang
ser ingen håp

Folk er opptatt
ingen ser meg
Vil ha hjelp men
har ingen rom
Likar mørket
sola blendar
er usynleg
utan mål

Kanskje nokon
kan ta hintet
Kanskje saman
stake veg
Passar ikkje
inn på huset
Berre snu deg
den andre veg

Huset er for
stress for meg no
Vil jo vekk
til anna stad
Der kor eg kan
spre ut vinger
Som ein stad
å vekse i
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 20:45
Frikar. Eg har lese det du har skreve sjøl om eg ikkje kommenterar
Avatar

Sindre00

jan 29 2023 - 20:46
En personlig coach er kanskje det du trenger. Men de kommersielle er dyre, og undergrunnsalternativene vanskelige å finne.
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 20:47
Diktet er litt misvisande. Dei to siste strofene er huset som er lavterskeltilbud.
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 20:49
Ein har jo prøvd det meste. Coach og, men det er lenge sidan. Eg tvilar på at det kan hjelpe. Men takk for tipset Frikar. Det er dyrt ja. Men takk uansett.
Avatar

Sindre00

jan 29 2023 - 20:51
Ang. det med å "ikke bli sett": så kan jeg si at det er godt mulig det er noen som ser deg, men av _grunner du ikke kan vite noe om_ velger å ikke gi seg til kjenne.

Jeg måtte forøvrig bli min egen coach, siden jeg ikke hadde råd til noe annet.
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 22:03
Frikar: Det er jo ikkje vits i å bli sett om vedkommande ikkje gir seg til kjenne vel. Ikkje for meg i alle fall..
Avatar

Sindre00

jan 29 2023 - 22:20
Nå skriver jeg på generelt grunnlag og ut fra egen erfaring. Poenget mitt er at det er ikke sikkert du står så alene som du føler deg. Men det er ikke alle som har kapasitet og overskudd til å hjelpe andre, selv om de har kunnskapen.
Avatar

Re: Kor skal ein legge inn all energien?

jan 29 2023 - 23:37
Ja men å finne eit miljø å trivest i er det viktigste! Treng ikkje så mykje hjelp. Treng berre å finne "mitt miljø" og å få drive med noko meiningsfullt. Burde ikkje vere vanskeleg det..
Avatar

huttemeitu

jan 30 2023 - 20:50
sindre
håper alt ordner seg
det fortjener du virkelig
mesaho
"sånne råd som du gir løfter ikke akkurat opp"
hva i huleste mener du med dette?
heldigvis
forstod sindre litt mer
for mine råd
er selvfølgelig bestandig ment å bygge opp ;)
Avatar

nedlatende

feb 2 2023 - 22:32
mesaho
jeg synes du omtaler
psykiatriske akuttmottak
i en lite hyggelig tone
vi alle kan måtte
ta en tur dit ved behov
livet kan fare så hardt
med oss faktisk
og kjære sindre
stå på masse du
dette klarer du nemlig
jeg har troa på deg jeg
Til forsiden