Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Kan noen forklare meg selvtillit?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 4 2021 - 11:16
Jeg føler at denne tingen "selvtillit" er helt sentral for livet. Du er helt ut i denne verden hvis du ikke har den. Jeg har brukt en "fake it" metode for å komme meg opp fra det verste. Det har funket også til en viss grad. Så begynner man å lure på om dette er en metode for livet... Hva er egentlig selvtillit...

Selvtillit blir gjerne sett som evnen til å få til ting der ute mens jeg føler at det å feile og eie det er en mer ekte selvtillit. At man ser sin egenverdi nok til å gi blaffen og fortsette mot det man vil ha. Jeg føler det krevde selvtillit å gi opp jobb for nå, og gå for trygd. Å eie situasjonen fremfor å bryte sammen. Hva tenker dere?
Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 4 2021 - 20:19
Må nok si meg mye enig i det du sir. Selvtillit er ikke å gå inn i en situasjon og tro at man skal mestre det. Selvtillit er når du går inn i en situasjon uten å være redd for å feile.
Avatar

Hei

mars 4 2021 - 21:20
Selvtillit har også med å behandle seg selv fint og være god mot seg selv.Selvtillit har med å ha respekt for seg selv.Stole på seg selv tenker jeg da.
Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 4 2021 - 22:51
Godt å høre, dere. Ja, jeg føler det har mer å gjøre med seg selv enn andre. Jeg føler fokuset på å vise andre hva man er god for bare brøt meg ned. Kanskje til og med å vise seg selv hva man er god for. I betydningen å være god til ditt eller datt. Viser det ikke mer selvtillit å gjøre noe man ikke er god på? Eller snakker vi da om mot og mental styrke (som er andre attraktive egenskaper)?
Avatar

altsååååå

mars 11 2021 - 11:49
asså: SELVTILLIT ER IKKE NOE DU HAR
DET ER NOE DU FÅR! Nils Arne Eggen
så om du spiller hver dag,
forskjellige måter i livet
så må dette repeteres for
å holde selvtillit oppe
for om du ikke "trener"
så mister du selvtilliten
det er bankers asså
så stå på!
Avatar

Selvfølelse/selvtillit

mars 12 2021 - 10:27
Hmmm... Utifra det dere sier her Pancake og Alien må jeg si at det frister å sette selvfølelse over selvtillit. Selvfølelsen kan du ta med deg overalt. Den gjør at du føler deg verdt nok til å få oppnådd noe om du så må fake "selvtillit".

Jeg må også nevne en annen måte som kan brukes med litt bedre selvfølelse. Gi f... metoden. Hvis du i det minste synes du fortjener å oppnå noe, så kan du gi f... i hva omverdenen måtte synes du fortjener eller er, og gå etter det likevel.

Jeg kan med hånda på hjertet si at "fake" og "gi f" måten har gitt konkrete resultater, pancake. Også i form av at selvtilliten faktisk har økt litt fordi du oppnår konkrete resultater... Blunk, blunk.

Det var en våken beskrivelse av selvtillit du har, pancake, som jeg savnet gjennom gruppeterapi og diverse. Kynisk, men våken og reell
Avatar

Pancake

mars 15 2021 - 13:53
Jeg var helt på bølgelengde i det du sa om selvtillit/selvfølelse helt til konklusjonen. Jeg er ikke enig i at man må ha høy selvtillit for å ha høy selvfølelse.

Det er nettopp derfor gi f... metoden kan være effektiv. Hvis selvtilliten måtte være på plass først, hadde det vært en umulig oppgave for meg. Da er de med ødelagt selvtillit dømt til galgen.

Du må huske at en metode som gir bare halvveis resultater er uendelig mye bedre enn en metode som er umulig. Når så først litt reell selvtillit er på plass så har man skapt en god sirkel.

Selvfølelsen trenger ikke å bygges bare på din sosiale verdi. Da er man like langt, hvis man har mislykkes i forhold til arbeid og vanlige ting.

Jeg er helt enig i at kunnskapen om selvtillit er alt for dårlig i psykologien. Spesielt den mannlige selvtilliten. Man er overlatt til å nærmest bli en forsker selv, og det er trist.
Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 16 2021 - 19:12
"LITT er utrolig mye mer enn INGENTING..." bra sitat. Så hvis måter å gjøre ting på som bare gir litt resultet er det eneste man har, så er det ikke mye vits å fokusere på måter som gir mye resultater.

"man i utgangspunktet må ha høy selvtillit innenfor visse nøkkel-områder, for å kunne ha høy selvfølelse"

jeg forstår ikke hva jeg misforstår. Den selvfølelsen jeg snakker om kommer fra et grunnleggende menneskesyn jeg har. Det er at vi har en absolutt menneskelig verdi, og fortjener lykke totalt uavhengig prestasjoner. Hva tenker du på med "selvtillit innenfor visse nøkkel-områder" hvis det ikke gjelder typiske ting som jobb, partner, penger osv...?

For å klargjøre gi f... metoden min, så handlet den mest om å drite i mine gamle sperrer i forhold til å gjøre ting. Å handle som man var bra nok til tross for det man føler og har fått høre. Fks å date ei dame som om du var hot, til tross for at du ikke føler det. Eller gå i et jobbintervju som om du var kvalifisert, selv om du vet du har en tynn cv. Det handler ikke for meg om å gå i kamp med følelsene sine. Det handler om å ignorere dem.
Avatar

Hei.

mars 16 2021 - 20:34
Jeg sliter også med selvfølelse.

Jeg vet ikke om jeg klarer å svare sånn du ønsker å høre det, men prøver.

Å ha god selvfølelse handler om å godta seg selv, som den man er med sine svake og sterke sider man har som person, og kunne ha litt selvironi og være også å kanskje være "lite selvhøytidelig"..

(Selv om noen kanskje er lite selvhøytidelig i noen situasjoner, har man kanskje dårlig selvfølelse og har vanskelig for å godta seg selv i andre situasjoner...)

Det handler om å godta eller akseptere hele seg, og være "fornøyd nok". Man tenker jo gjærne at man er bedre eller være enn gjennomsnittet på mange skalaer.. Og jeg tenker at dersom man er en selvstendig person og klarer seg selv, så tror jeg man kanskje i større grad ann mange som ikke klarer det "strever å se seg selv som en av alle andre som også er uperfekte".

Hvis man klarer å leve et gjennomsnittlig med jobb/skole/ venner og klarer å bo for seg selv. Så er man i stor grad som "en av alle andre".

Hvis man grunnleggende strever med å være gjennomsnittlig å få til dette, så skjønner jeg at det med selvfølelse fort er til å føle på...

Jeg er 29 og bor hos foreldrene mine og har uføretrygd. Jeg har mine grunner til det og har ikke så enkelt for å godta hele meg, men det er enklere for meg nå enn før siden jeg fikser det sosiale bedre enn tidligere og det får meg tin å se meg selv mer som en av alle andre.

Men siden jeg heller ikke bor for meg selv. Og har nok gode venner enda, så strever jeg også med selvfølelsen. Vet ikke hvordan det er med deg, men jeg tenker sånne grunnleggende ting har ganske mye å si.


Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 17 2021 - 21:18
Du trenger slett ikke svare sånn som jeg ønsker å høre, Magnus Carlsen. Svar det du ønsker å svare. Der har du et skifte i min tankegang akkuratt der, i retning av selvtillit. Det var ikke sånn jeg tenkte for noen år siden.

Jeg kjenner meg igjen. Bodde hos foreldre i alt for lang tid, og er trygdet etter flere seriøse forsøk på jobb. Ja, det er drepen på selvtillit, og man får høre det også i datinglivet at du ikke duger... Dvs til jeg begynte å skjønne at det også er utstrålingen som tiltrekker. Det har pancakejam sagt mye sant og nyttig om også i en annen tråd. Hvis man fremstår med lav selvtillit, og ikke har normale ting på stell er det ikke mye håp i datinglivet.

Jeg tror du har et godt poeng om å være lite selvhøytidlig. Jeg prøver nå heller å bare å eie feilene mine og dumskapen min og bare ha det morro med dem. Å ikke tørre å feile er en god oppskrift på å ikke komme noen vei
Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 21 2021 - 17:59
Bra. Da ser det ut som jeg oppfyller din vitenskapelige analyse med mitt menneskesyn. Det jeg liker med å ha et sånt menneskesyn er at du kan øke din sosiale verdi uten å ha noe sosial verdi. Det kaller jeg en lifehack.

Selvfølelsen min er "uforbeholden menneskelig verdi" og selvtilliten min er "å greie gi f..." med andre ord.

Takk for komplimentet. "Fryktløs" Det er meg. (kan jeg late som)

Fint å få så mange konstruktive tilbakemeldinger her. Du kan være vel komplisert, pancake, men har nyttige og troverdige forklaringer når man klarer å nøste det opp.Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 22 2021 - 11:44
Paranteset ditt er absolutt relevant. Spesielt "du er bra nok som du er", var en frase jeg hørte mye og den var helt tom som du sier. Jeg var åpenbart ikke bra nok for 90% av de damene jeg datet. Uten jobb, uten selvtillit, uten normal helse.

Nå tar jeg meg i å lure på hvorfor det menneskesynet mitt plutselig funket. For det hadde jeg hele tiden. Jeg tror svaret er tiden kombinert med ingen andre utveier.

Du har gått knust i årevis. Desperat i årevis. Tør ikke knerte deg selv. Til slutt sier du f... heller. Hvorfor er det bedre at jeg dør innvendig enn at jeg trår over noen lik. Altså "lik". Er ingen seriemorder, og oppfordrer ikke til slikt

Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 22 2021 - 13:58
Til Tardetsomanhardet:

SITAT:
"Paranteset ditt er absolutt relevant. Spesielt "du er bra nok som du er", var en frase jeg hørte mye og den var helt tom som du sier. Jeg var åpenbart ikke bra nok for 90% av de damene jeg datet. Uten jobb, uten selvtillit, uten normal helse."

SVAR:
Haha, den er klassisk, ja - i likhet med frasen, "Bare vær deg selv.".

Problemet er at slike fraser er kodede. De er altså både riktige og feil, avhengig av hvordan de tolkes. Og hvordan de tolkes, avhenger av hvordan kunnskap man har om temaet.

_ _ _ _ _ _


SITAT:
"Nå tar jeg meg i å lure på hvorfor det menneskesynet mitt plutselig funket. For det hadde jeg hele tiden. Jeg tror svaret er tiden kombinert med ingen andre utveier.

Du har gått knust i årevis. Desperat i årevis. Tør ikke knerte deg selv. Til slutt sier du f... heller. Hvorfor er det bedre at jeg dør innvendig enn at jeg trår over noen lik."

SVAR:
Mm, er enig i konklusjonen din der. Jeg har opplevd lignende selv også.

_ _ _ _ _ _


SITAT:
"Altså 'lik'. Er ingen seriemorder, og oppfordrer ikke til slikt"

SVAR:
Haha, don't worry - ingen ville ha tolket det du skrev som at du faktisk var en morder, eller som at du faktisk oppfordret til mord.

Men selv hvis du faktisk hadde vært en morder på ordentlig, så hadde det vært greit det også - selv om det ikke hadde vært ønskelig, så klart.

De aller fleste mennesker er morderiske vesener på et fundamentalt nivå; det er rett og slett en helt naturlig del av menneskets grunnleggende overlevelses-strategi. Og en av de viktigste elementene for et godt liv, er selvaksept - som inkluderer aksepten over å være menneske, med alle de gode og onde aspektene som det å være menneske faktisk innebærer.

Det er menneskelig å være god, og det er menneskelig å være ond. Så vi bør alle akseptere den sanne naturen vår, istedenfor å fordømme oss selv for det DYRET vi virkelig er under den tilgjorte overflaten vår. (Men vi bør helst forsøke å være gode framfor onde, selvfølgelig - selv om vi aksepterer det dyret vi egentlig er. Så, ikke misforstå.)Desto mer man feier virkeligheten under teppet, desto større blir kulen på teppet, og desto større blir dermed ubehaget når man går på teppet...

Med andre ord: Desto mindre man erkjenner virkeligheten, desto mer overrasket/sjokkert/ukomfortabel blir man når virkeligheten faktisk viser seg, og desto større vanskeligheter vil man dermed ha med å akseptere den...
Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 23 2021 - 10:34
"Desto mer man feier virkeligheten under teppet, desto større blir kulen på teppet, og desto større blir dermed ubehaget når man går på teppet..."

100% sant.

Det du sier om å være morder er kontroversielt og mye sant. Jeg hadde nok ikke sagt det så direkte fordi jeg vil ikke legitimere mord. Det er ikke helt greit om man faktisk trår over lik.

Med mindre man må. Heldigvis trenger man ikke myrde noen i vårt samfunn for å overleve. Hvis man måtte så hadde jeg sagt det jeg sa i bokstavelig forstand, ja. No more mr nice guy
Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 24 2021 - 09:51
Til Tardetsomanhardet:

Jeg ser at det jeg skrev om mord kan misforstås... Så, bare for å klargjøre:

Det jeg mener med at "det er greit å være morder", er ikke at det å myrde andre mennesker liksom bør legaliseres; men det er at menneskets morderiske lyst er forståelig, og at man derfor ikke bør overdrevent fordømme mordere, selv om man eventuelt ikke er enig i det morderiske valget de tok.

Det var dette jeg mente da jeg skrev, "Men selv hvis du faktisk hadde vært en morder på ordentlig, så hadde det vært greit det også - selv om det ikke hadde vært ønskelig, så klart.".

Med andre ord: Det handler om erkjennelsen av at det faktisk lever en "indre morder" i oss alle (og særlig i oss menn) - rett og slett fordi vi er mennesker; vi er fundamentalt sett rovdyr. Derfor er det svært hyklersk av oss å overdrevent fordømme mordere.

Det jeg peker på er altså forskjellen på "RIMELIG/FORNUFTIG fordømmelse av mordere" vs. "URIMELIG/UFORNUFTIG/OVERDREVEN fordømmelse av mordere".

Med andre ord: Jeg kan i mange tilfeller forstå motivasjonen til mordere, og jeg ville i enkelte tilfeller kanskje ha gjort det samme selv, hvis jeg var i deres sko. Men det betyr ikke at det bør være sosialt akseptabelt eller juridisk akseptabelt for folk generelt å myrde andre mennesker.

Det handler altså om forskjellen på "forståelse av en ting" vs. "juridisk og samfunnsmessig aksept av en ting".
Bare fordi man kan "forstå en ting", så betyr ikke det nødvendigvis at "loven og samfunnet i sin helhet bør akseptere den tingen" (selv om det noen ganger betyr det).

Med andre ord: Man kan forstå morderen - men det i seg selv betyr ikke automatisk at loven og samfunnet i sin helhet bør akseptere myrding. Morderen bør altså fortsatt straffes for handlingen sin (med mindre den morderiske handlingen handlet om selvforsvar) - selv om man altså ofte kan forstå motivasjonen for handlingen hans/hennes.

Med andre ord: Jeg mener ikke at det er greit å myrde andre mennesker, med mindre det handler om selvforsvar. Men jeg mener at det er greit å være menneske - som innebærer å kunne føle på morderiske lyster. --> Og dermed er det også på en måte "greit" å være morder, siden vi alle egentlig er mordere på bunnen, samt at det ofte er forståelig hvorfor en person valgte å myrde et annet menneske.

Eksempel:
Personlig har jeg ikke noe problem med å drepe et annet menneske, hvis jeg føler at jeg har god nok grunn til å gjøre det (og hvis jeg er villig til å ta konsekvensen av denne handlingen). Men bare fordi jeg selv eventuelt føler at jeg har god nok grunn til å gjøre det (og jeg er villig til å ta konsekvensen av denne handlingen), så betyr ikke det i seg selv automatisk at loven og samfunnet i sin helhet bør tillate meg å gjøre det.

Så, hvis jeg velger å begå et drap (og drapet altså ikke skjer som et resultat av selvforsvar), så vil det da være helt riktig av loven å straffe meg for denne handlingen, selv om jeg selv føler at handlingen min var riktig.
Avatar

Hei

mars 24 2021 - 09:55
Liker diskusjonen deres.Det er så mye bra skrevet her fra dere.
Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 24 2021 - 15:27
Kan bare stille meg bak det du sier, pannekake. Har alltid tenkt at lovens lange arm kun er en nødvendighet og ikke noe moralsk dommer. Når man forstår at straff er en nødvendighet, fordi visse mennesker ikke har kontroll på disse morderiske tendensene så blir også straffene mest mulig fornuftige.

Takk, mrs F

Avatar

Det har blitt forsket på at de første leveårene er mest avgjørende

mars 24 2021 - 23:19
På hvordan SELVBILDE blir som voksne.
Altså å bli tatt opp når man gråter , bli sett å hørt av den nærmeste omsorgspersonen, å anerkjenne barnets følelser er Det som legger grunnlaget for hvordan et menneske blir i voksen alder.
Det har blitt bevist at sånn type omsorgssvikt ( å bli neglisjert psykisk) kan føre den store skader i hjernen ( rent fysisk)

Har man et bra bilde av seg selv innebygd , så har man en bedre forutsetning å klare seg som voksen når man opplever motgang.

Selvtillit kommer av å mestre en oppgave, å vite man er flink til enkelte ting og får gjentatte bekreftelser på dette.
Det er viktig å skryte/ oppleve mestring men det er også viktig å lære å takle tap/ nederlag. Fordi livet blir ikke alltid som man har tenkt.

Det har fått enkelte forskere til å tenke tanker om " barneoppdragelsen" var bedre før enn i nyere tid. Det er rekord mange unge ( spes menn) som er sliter med angst/ depresjon, lav selv tillit ift for et par tiår tilbake.
I tillegg tror jeg sosial Media og tilgang til perfect family/ liv/ jobb lager et skille mellom hva det vil si å være et vellykket menneske.

Men selvforakt/ dårlig selvtillit kommer i alle ssmfunnsklasser.
Så tror det er mer enn et svar på dette.
Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

mars 25 2021 - 16:53
Høres riktig ut, Rj. Tror på det med menn ja. Tenker det er en negativ spiral, hvis man ikke har godt selvbilde i bunn. Jeg led av dyp selvforakt. Heldigvis hadde jeg vel en selvkjærlighet i bunn fra barneårene. Det kan ha reddet meg

Jeg har sett plenty av film, og husker mange diskusjoner om voldelig påvirkning. Jeg tror en mye mer reell påvirkning er et forvridd virkelighetsbilde og at forventningene til oss selv og partnere er i skyene.

Avatar

Re: Kan noen forklare meg selvtillit?

april 9 2021 - 13:15
Tenker igjen på det med selvtillit. Jeg synes det er en direkte ondskapsfull ting ved tilværelsen at selvtillit skal baseres på oppnådd ytre suksess eller at selvkjærlighet skal avhenge av hvor bra og snill du føler deg på innsiden. Det er det min indre stemme pleide å si. Du har suksessrike folk med "selvtillit" som likevel lider av selvforakt. Noe er feil med hele konseptet selvtillit sånn det blir oppfattet. Hvis vi stilltiende lærer bort at det er den som har vunnet førsteplass i vm som er mest verdt, så er det ikke rart mange sliter. Hvis vi ikke så stilltiende lærer bort at noen fortjener suksess mer enn andre er det heller ikke rart mange sliter.
Til forsiden