Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

" Jeg er frøken anti-jul , og jeg legger ikke skjul på at jeg hater denne julekarusellen

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

" Jeg er frøken anti-jul , og jeg legger ikke skjul på at jeg hater denne julekarusellen

des 12 2009 - 11:16

Husker dere sangen fra " Jul i skomakergata " ? Denne anti-jule damen som stikker innom skomaker Andersen . Da jeg vokste opp var hun jo rene storforæderen i mine øyne , men så rart det enn er : Nå kjenner jeg meg igjen i hennes følelser omkring jul . Bortsett fra dette at hun jo likte jul fra og med 24. desember , mens jeg helst ville ha droppet hele julemaset . La det være sagt : Jeg er kristen , og feirer gjerne at Gud ble født som menneske , men jeg orker ikke en vanlig norsk jul . Det skyldes jo først og fremst oppveksten min , med alle de vonde minnnene fra juledagene , alt hykleriet . Da jeg var barn , trodde jeg jo at det var slik julen skulle være , men nå vet jeg bedre . Og hvordan var julen ( Jeg er sikker på at mange kjenner seg igjen )? Jo , for det første skullle alt være perfekt på utsiden . Huset vasket , kakene bakt , gavene kjøpt , sylta laget , gardinene hengt opp osv osv . Det var da nærmest ingen ende på all denne ytre stafasjen . Men hva med hjertene og innsiden ? Alle konflikter som til vanlig var med på å gjøre hverdagen til et mini-helvete for oss , skulle gjemmes . Skulle dyttes langt ned , inni sjela , så ALLE ANDRE kunne la seg lure til å tro at alt var i orden . Og kanskje en selv også for noen få timer .... En skulle late så inderlig som at en var venner , var glade i hverandre , var harmoniske . Å , for et skuespill ! For en strålende illusjon ! I min familie var det moren min , som stod for regien i jula . Faren min brøt nok etiketten i tide og utide , men hun brukte enorme krefter på å dekke over . Jeg vet ikke hvem hun gjorde det for . Sikkert for flere . For seg selv , for meg ; barnet sitt , og for tilskuernes øyne . Som forøvrig er ekstra mange når en bor på bygda.
Vel . Det det har resultert i for meg , er at jeg opplever hele jula som et eneste stort " BURDE " . Det er ikke noe frihet , harmoni , glede og kos over det for meg . Bare et evinnelig mas og kjas for å få alt det ytre til å stemme med et glansbilde . Og dessuten skyve alt som heter ekte følelser ned i mørkerommet . Jeg vil ikke leve slik !!!!!!!! Derfor har jeg helt kuttet ut jula . Jeg takler den bare ikke . Jeg går i hi juleaften , og kommer tidligst ut andre juledag . Jeg pynter ikke , vasker ikke , skriver ikke julekort , minimaliserer alt julagavestyr og gleder meg mest over at forhatte desember snart er over . Og at jeg overlevde det i år også .
Du har det lanskje slik som meg ? Da vil jeg bare si : Ta deg fri fra det hele med god samvittighet ! Også i desember er hvordan du selv har det , viktigere enn hva andre mener om deg . Ja , kanskje ekstra viktig ! Hold fast på hva som er godt for deg , og la ingen andre diktere livet ditt ! Så ønsker jeg dere alle andre en god desember , GJERNE kjemisk fri for jul !
Avatar

Re:

des 14 2009 - 22:34
Jeg føler så absolutt mye av det samme. I fjor stakk jeg av med far på ei hytte. Det var i grunn ganske digg. Kan vel egentlig ikke stikke av i år. Skal til min bror. Det er i grunn greit for jeg kan dra når jeg er lei. I mitt hus finnes det i grunn ikke noe som tilsier at det er jul på trappene.

Har vel i grunn mistet hele gløden man tidligere hadde. Vil vel ikke si det har vært så sykt mye greier rundt det hele jeg ser bare ikke poenget lenger. Hele greia er bare en masse styr om pynting og handling. Jeg tror nok mange fortsetter med dette fordi de føler at de MÅ og litt fordi det er slik det alltid har vært. Jeg synes i grunn det hadde vært greit å slippe unna hele greia. Det er greit å ha noen dager med fri for å roe ned litt men man trenger liksom ikke alt det andre.


Er tider da det glimter til med noen gode minner fra tidligere jul men jeg vet at det aldri vil komme i nærheten igjen. Folk blir nok fanget i dette spetakkelet i mange år enda. Noen ganger tenker jeg på å flytte laaaangt vekk bare for å slippe unna slikt. Heldigvis varer det ikke så lenge.
Avatar

Re:

des 15 2009 - 10:35
Selve jula varer heldigvis ikke så lenge , nei . Men jeg har inntrykk av at det har skjedd en forskyvning de siste tjue årene ( Eller ti ? ) . Da jeg vokste opp , for tjue år siden , pyntet vi ikke til jul før den 22.12 . Til gjengjeld var hang pynten oppe til 13.01 . Men med handelsstandens overtagende av jul , varer visst julen fra begynnelsen av november ( julemarsipanen kom i midten av oktober ) til ca. tredje juledag , Da er det ut med jula , salget er igang og det er nyttår for alle penga . Nei , jeg vil ikke være med på den karusellen . Jeg er heldigvis enslig , så jeg har ike forpliktelser ovenfor noen andre . Jeg skulle også gjerrne reist vekk . Har dessverre ikke helse til det . Men jeg drømmer om å dra til et eller annet land er de ikke feirer jul . Et sted hvor en kan sitte under den grønne gren og kose seg i varmen .
Uansett : Lykke til med julen din !!!1
Avatar

Jul

des 3 2022 - 02:24
Det er synd at dere syns at jula er ikke noe og feire, men jula handler om mat feiring og ikke minst barna. Jeg elsker jula jeg pynter og vasker siste datoen i november. Tenk på at det er mange som sitter der ute som ikke har råd til jule mat, gaver eller noen ting, da er spørsmål syns dere det er greit da??
Avatar

Re: " Jeg er frøken anti-jul , og jeg legger ikke skjul på at jeg hater denne julekarusellen

des 25 2022 - 14:06
Jeg elsker starten på denne tråden!!!!!

Takk dryadril!!!!

Slikt trenger vi.

Til siste innlegg elin: Handler ikke om at en ikke bryr seg. Ikke alle har barn heller..
Det er mange som har et traumatisk forhold til jul. Det må være lov å løfte desse opp selv om mange har det knall tøft nå. Er ingen motsetning.
Til forsiden