Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Hygiene: Behøver hjelp til mestringstrategier

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Hygiene: Behøver hjelp til mestringstrategier

des 9 2019 - 01:01
Hei.
Sliter mye med tvangshandlinger som går på renslighet. Problemet er at jeg stadig finner nye ting jeg tenker at jeg burde gjøre også eskalerer det. Bl.a sliter jeg meg slike ting som å vaske meg, dusje, bruke toalettet.

For eksempel dusje: Bruker så lang tid på det, kanskje tre kvarter. Blir stadig usikker på om jeg vasker meg bra nok, for eksempel i skrittet og på føttene. Kjenner an trang til å vaske meg to ganger (dvs. såpe meg inn og skylle av) på de stedene, men etter at jeg har vasket meg i skrittet må jeg jo vaske hendene, først var det to ganger, nå er det blitt tre – fire, før jeg kan vaske meg andre steder. Så begynner jeg å tenke: Når jeg vasker meg i baken så kan det jo være rester av avføring som løses opp av såpen og renner nedover langs føttene mine, da må jeg jo vaske dem til slutt? Når jeg dusjer så renner det litt vann utover gulvet under dørene, og før brydde jeg meg ikke så mye om det, men så tenkte jeg at jeg for sikkerhets skyld burde vaske der etterpå i tilfelle det er skittent vann fra dusjen som har rent utover, så nå har det blitt til at jeg vasker gulvet rundt dusjen på badet etter hver gang jeg har dusjet. Det blir liksom en så stor oppgave ut av det.

Eller toalettet: Når jeg står og tisser så oppdaget jeg at det noen ganger spruter ut av toalettskåla og på gulvet. Så har jeg begynt å få det for meg at jeg burde vaske rundt toalettet hver gang jeg har tisset, for sikkerhetsskyld, enten jeg har merket om det har sprutet noen dråper eller ikke. (Tenker at det gjør det sikkert.)

Hva tenker dere om ovennevnte ting?

Det virker som om jeg hele tiden får for meg slike ting jeg burde gjøre. Jeg behøver noen gode råd om hvordan jeg kan imøtegå slike tanker som plutselig dukker opp når jeg holder på med noe og forsøker å få meg til å vaske enda mer. Hva kan jeg si til meg selv i disse situasjonene, når jeg står der og kjenner tankene komme om at jeg burde vaske mer fordi det sikkert har kommet har kommet noe søl, partikler, noe som er skittent utover?

Har dere slike tanker om at dere kanskje burde vaske bedre og hvordan takler dere dem?
Avatar

Re: Hygiene: Behøver hjelp til mestringstrategier

des 9 2019 - 02:03
Jeg kjenner meg igjen, selv om det ikke er like ekstremt for min del, men jeg kan også havne i tankespiraler om hvor bakteriefylt alt rundt meg er, og tar meg selv i å overdrive hygienen på noen områder.

For å forebygge at det tar helt overhånd, så må jeg minne meg selv på at jeg klarte meg fint i mange år uten å være like renslig som jeg er nå. For min del vet jeg at det grunner i et behov for å føle kontroll, men uansett syns jeg det hjelper å huske at en viss mengde bakterier (særlig våre egne) er sunt for oss, mye sunnere enn å være manisk på renslighet og bruke masse energi på å stresse rundt det.

Det anbefales forresten ikke å vaske skrittet med annet enn vann, evt. en mild intimsåpe/dusjolje, men det vet du kanskje allerede.

Ellers vil jeg anbefale deg å oppsøke profesjonell hjelp om du fortsetter å føle at det styrer hverdagen din i like stor grad.
Avatar

Re: Hygiene: Behøver hjelp til mestringstrategier

des 10 2019 - 20:41
Jeg forsøker å tenke på hvordan jeg greide meg før, men finner liksom hele tiden noe nytt med situasjonen som gjør meg usikker.

Det med å vaske seg i skrittet uten såpe var nytt for meg. Tenkte at der måtte jeg i hvert fall ha den kraftigste såpen. Kan det bli rent bare med vann da? Tenker på rester av avføring og urin, svette, det må vel mer til for å fjerne det?
Avatar

Re: Hygiene: Behøver hjelp til mestringstrategier

des 10 2019 - 21:24
Hvis en har anledning til å finne noe å interessere seg for, aktivisere seg med, så tror jeg det hjelper mot vonde tankemønstre. Blir en oppslukt av noe så fokuserer en på noe som gir en glede i stedet for denne evige kontrollen.

Rent vann egentlig holder lenge til kroppsvask, og slimhinner kan lett bli irritert ved sterke såper og kjemikalier. Litt verre kan det være ved langt hår å klare seg uten shampo et par ganger i uka, men på kort hår klarer det seg sikkert ofte med vann der også.

Urin er i utgangspunktet sterilt, men det lukter jo etter en stund. Hvis menn kan lære seg å sitte på doen så vil toalettskålen gjøre jobben sin bedre, nemlig å samle opp.
Avatar

Re: Hygiene: Behøver hjelp til mestringstrategier

des 11 2019 - 00:02
Hvorfor skulle det være manneforakt, San Francisco? Det er en svært praktisk måte å unngå noe av det optimal7 beskriver.
Til forsiden