Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Hvordan reise seg igjen?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Hvordan reise seg igjen?

jan 2 2022 - 20:32
Hei

Hvilke erfaringer har dere med å reise dere etter store nedturer? Altså
skikkelig store nedturer?

Jula ble en gigantisk nedtur. Jeg klappet voldsomt sammen rett før jul. Sånn skikkelig. Som en ballong som sprakk. Lillejulaften var jeg nær å avslutte. Så intens har ikke tankene vært før. Jeg følte jeg grafset overalt for å få hjelp. Jeg var desperat. Men ingenting hjalp.

Etter det har det bare jeg bare vært tom og kraftløs. Ungene har ikke fått gaver hos meg enda. Fikk ikke pakket dem inn. Jeg har ikke åpna noe. Er ikke interessert. Juletreet kom ikke opp. Fikk ikke handlet. Har ikke truffet noen. Ikke sendt god jul melding. Ikke pratet med noen. Har ikke tatt telefonen når familie har ringt. Har ikke hatt energi til å late som at jeg har det bra. En jeg er veldig nær gjorde noe som jeg føler er utilgivelig. Hun kontaktet legevakta. Selv om jeg tryglet henne om å la være. Jeg opplevde det som veldig ydmykende og stressende.

Jeg føler at jeg ikke kan stole på noen lenger. Føler at jeg kun er en så stor belastning for alle at det hadde vært bra hvis jeg hadde blitt borte. Jeg føler meg helt låst og ser ikke håp. Samtidig føler jeg at jeg ikke har valg heller. Jeg må leve videre. Av hensyn til andre.

Skammen over å ikke mestre livet er så intens og kvelende, tapper meg for all energi.

Enkle hverdagsrutiner er overveldende slitsomt. Personlig hygiene er overveldende slitsomt.

Så hvor skal man begynne? Hvordan skal man reise seg igjen? Alt føles slitsomt. Og jeg føler ikke at jeg kan søke støtte hos noen heller.

Dette er heller ikke min første nedtur. De har vært flere. Men jeg opplever at nedturene blir verre for hver gang, og det blir vanskeligere å reise seg.

Håper å få svar. Jeg er desperat. Har skrevet og visket ut mange ganger. Redd for at det blir for langt. For rotete. Og jeg skammer meg enda mer når jeg leser hva jeg har skrevet. At jeg klager.

Avatar

Begynn i det små

jan 2 2022 - 20:54
Begynn i det små, og vær fornøyd med det i første omgang.

Start med: Re opp senga di hver dag.
Ikke at det er så viktig å ha oppredd seng, men det betyr at du har stått opp.

Når senga er redd opp så er dagens mål nådd.

Hvis du orker noe mer, så er det bonus - som du skal klappe deg selv på skuldra for!

Det du evt gjør som bonus håper jeg er for deg selv - ikke for andre.
Ref. som andre har sagt før her inne - du må ta på deg oksygenmaska selv først - før du kan hjelpe andre.

Egenomsorg. Gi deg selv pauser/fristed. Prøv å få nok hvile/søvn og mat/næring.

Hvis du orker å dusje - så nyt følelsen av at du er ren etterpå.

Hvis du orker å gå ut døra for å få frisk luft - så vær fornøyd - selv om du ikke kom lenger enn ut døra før du snudde. Du orka å kle på deg og gå ut - det er flere steg videre enn å ikke orke noe,

Etter hvert: Se om du kan snu tankegangen og sette pris på at noen brydde seg så mye om deg at de kontakta legevakta.

Ta kontakt med fastlegen og si du trenger hjelp. Hvis du ikke blir hørt eller forstått - si fra om det. Vær tydelig.

Og: Vær så snill og ikke skam deg over at du er et menneske og helt menneskelig.
Avatar

Vær så konkret som mulig…

jan 2 2022 - 22:37
….og forsøk å fokuser bare på det som skjer her og nå.

Spiser du et kokt egg, så fokuser bare på smak/egg, salt/pepper osv…og gled deg over bare det. Ikke fokuser på andre ting.

Gjør slike fokuseringsøvelser ofte, det bruker å endre tankerekker.

Ellers mye bra innspill av Landing1.

Vær konkret: det er mitt klareste råd basert på egne erfaringer.
Avatar

Vær god mot deg selv !

jan 3 2022 - 00:25
Mye bra forslag her, men det kommer jo helt og holdent opp til deg selv hva som høres greit ut og ikke.
Av egen erfaring så fikk jeg enorme krefter og overskudd med å hjelpe andre. Ble på en måte hjelp til selvhjelp om du fatter?
Byttet yrke og havnet i helse sektoren, gjorde underverker for min egen psyke og trivsel. Sier ikke at du skal det men prøv alt det du klarer og finne noe aldri så lite som GIR deg noe. Og please ikke tro at du syter for mye! det er jo nettop dette denne siden skal være for ! Ett forsøk på at folk kan få hjelp hvertfall.

Heier på deg. Har desverre ingen magisk løsning eller fasit svar. Men skriver gjerne med deg om du ønsker (:
Stå på !
- Noe av det fineste du kan gi er litt glede til noen andre, og jeg håper du får oppleve det!
Avatar

Du kan ikke klare det alene

jan 3 2022 - 00:57
Tror det første du må innse er at du ikke skal klare det alene. Ingen er så sterke at de klarer og komme seg opp av avgrunnen helt av seg selv. Alle må ha en eller annen form for ventilering eller støtte hvor de kan slippe opp og være seg selv så langt det er mulig. Selvsagt må dette være en person du stoler på og en person du føler deg trygg sammen med.

Bare noe så enkelt som en spasertur eller kjøretur sammen kan gjøre det å snakke om det som føles vanskelig lettere siden dere ikke ser direkte på hverandre (er et triks jeg lærte en gang som faktisk fungerer).

Det finnes kanskje noen der ute som du kan prøve og kontakte? Vær ærlig og si du trenger noen og prate med, om det ikke passer når du tar kontakt vil jeg tro de stiller opp for deg senere, og ikke minst har du tatt steget og bedt om hjelp. Og kanskje kan den du kontakter også ha litt behov for støtte og prat om sin situasjon relatert til forslaget fra UkjentLeo? Det er mye lærdom og støtte i det og bistå andre, på den måten bygger man seg selv sterkere.

Jul og alle høytider gjør jo ikke slike saker lettere heller, da blir alle slike nedturer på en måte forsterket og treffer ennå hardere.
Avatar

Hei

jan 3 2022 - 01:43
Kjære Alberta du bør ikke skamme deg over noe du ikke kan noe for og det at en nær kontaktet legevakta er fordi personen er glad i deg.Du kan ikke noe fordi du har det slik for det er ikke selvvalgt.Her kommer det mange gode råd fra Ukjentleo og glad og trist.Det er viktig å ha noen å snakke med.Hva med å prate med fastlege slik at du får hjelp enten med samtaler hos fastlege el at fastlegen henviser til Dps.Det er viktig å ha noen å prate med om vanskelige ting du trenger ikke å gå gjennom dette alene.Tenker på deg.Du har ingenting å skamme deg over.
Til forsiden