Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Hvor mange løsninger?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 7 2023 - 15:01
Nei, egentlig er det ikke jeg som har et problem. Jeg har bare fått kastet andres problemer over på meg og må håndtere situasjonen ut fra de forutsetningene jeg har, men jeg har i alle fall rett til hjelp fra helsevesenet til den prosessen. Ansvaret for oppfølging ligger hos fastlegen, så vi jobber med saken.
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 7 2023 - 15:02
Giver

Er du sikker på at det dreier seg om at du ikke gjør ditt beste?
Det jeg forsøkte å si er at generelt så er det på ingen måte sånn at alle gjør sitt beste. Det er vanskelig for meg å forstå hvordan du tok det som at det er rettet spesielt mot deg når argumentet er at noen gjør sitt beste, andre gjør ingenting og imellom de ytterpunktene finnes folk som gjør alle varianter.

Også er det allikevel destruktivt for deg å tenke at alle ikke gjør sitt beste. For meg er det realistisk.
Samtidig så er det destruktivt for meg å tenke på alle som ofre. For deg er det realistisk, hvis jeg oppfatter deg rett.

Det eneste jeg forsøker å gjøre er å åpne opp for at det finnes valg og muligheter. Og at det som selekteres har sine forskjellige konsekvenser.
Hvordan oppfatter du det jeg forsøker å si?

Mrs

Alle mennesker har sin historie som preger oss. Det er jeg helt enig med deg i.
Også er jeg ikke enig i at alle gjør sitt beste, eller at alle ønsker å ha det best mulig. På dette punktet sikter jeg til den bredden som er på mennesker og at det er langt ifra sånn at alle ønsker det samme. Dermed kan jeg på ingen måte være enig i premisset om at alle gjør sitt beste for å ha det bra. Det finnes faktisk de som trives med det som andre kan oppfatte som elendighet. Det er rett og slett svært få ting i livet som er enten/eller.
Med det sagt så er det ingenting i det som tilsier at det ikke er mange som jobber alt de kan for å ha det bedre.
Men, hva er det å ha det bra? ....dette er det et veldig variabelt svar på, alt ettersom hvem som svarer.
Det samme gjelder for hva er elendighet? Her er svaret like variabelt.
På det grunnlaget så er det helt umulig for meg å være enig i at et absolutt svar kan gis når utgangspunktet har store variabler.

Er du helt uenig i tankegangen? Forstår du utgangspunktet for synet?

Når det gjelder det du skriver ellers så blir jeg nysgjerrig på om det er en forskjell på skyld og ansvar?
For meg er det ihvertfall en enorm forskjell på disse to begrepene. Jeg kan gi en rekke eksempler som viser forskjellene, men det letteste vil kanskje være å google de to begrepene og se forskjellen i definisjonene av de.
Avatar

Frikar

aug 7 2023 - 15:06
Håper du har en god fastlege for med dine problemer trenger du det.
Avatar

Drømpårøm

aug 7 2023 - 15:10
Det spørs hva man ønsker i livet.Elendighets følelsen kjenner man mest på selv.Det er ens egne opplevelser,det samme gjelder det å ha det bra er ens egen opplevelse.ingen kan fortelle en hva en føler el hvordan man har det.
Avatar

mrsfreak

aug 7 2023 - 15:15
Nå forklarte jeg deg nettopp at det ikke er _mine_ problemer, men _problemer jeg må forholde meg til_. Hvorfor tar du ikke dette inn over deg i ditt tilsvar?

Fastlegen min er jeg veldig fornøyd med. Men han er også et offer i saken, fordi han har blitt feilinformert av sine kolleger i spesialisthelsetjenesten. Og de som gjorde feilen i utgangspunktet jobber ikke der lengre...
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 7 2023 - 15:21
Nettopp. Det hele er veldig subjektivt og variabelt fra ende til annen.
Og derfor sier jeg at det er helt umulig å være enig i at det er en god ting å si at alle gjør sitt beste for å ha det bra.
Spørsmålene bli....hvem er alle? Best for hvem? Hva er bra?
For meg er det rett og slett et altfor bombastisk perspektiv som jeg aldri kan få til å støtte eller være enig i.

Jeg er helt enig med deg i at alle eier sine egne følelser og opplevelser og at det er hvert individ som kan svare for hvordan det er for det individet.
I tillegg er det noen ganger sånn at man har behov for å utvide toleransevinduet og forståelsen av verden rundt seg slik at det blir overkommelig å forholde seg til det som alle mennesker opplever i et liv.
For noen er slike prosesser enklere enn de er for andre.
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 7 2023 - 15:44
Drømpårøm

Det er i alle fall umulig å vite hvor en har noen som bedømmer andre slik. Som at noen gjør sitt beste og andre ikke.

"Også er det allikevel destruktivt for deg å tenke at alle ikke gjør sitt beste. For meg er det realistisk.
Samtidig så er det destruktivt for meg å tenke på alle som ofre. For deg er det realistisk, hvis jeg oppfatter deg rett."

Du oppfatter rett. Begge disse perspektivene er både realistiske og konstruktive i mitt perspektiv.

Hva skal egentlig hjelpe med å erklære at det finnes forskjellige valg? Alle vet at det finnes valg. Problemet er når de ikke finner noen gode valgAvatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 7 2023 - 16:18
Giver

Du mener altså at det er vanskelig for deg å vite hvor du har noen som forholder seg til å ha en åpenhet om at det finnes en mengde variabler i verden?

Jeg kan ikke forstå hvordan det er konstruktivt på noen som helst måte å anse alle som ofre, eller at det er konstruktivt å mene at alle gjør sitt beste.

Mener du at DU vet at det finnes valg, eller at ALLE vet det?
Her er det en åpenbar og viktig forskjell!

Det med å ikke finne gode valg er en helt ærlig utfordring. Det er i slike tilfeller det ofte er hjelpsomt å spørre om hjelp og høre med andre som har vært i samme situasjon for å se hva de har funnet av løsninger.
Og når det kommer løsningsforslag så kan det være veldig nyttig å være åpen, imøtekommende og takknemlig for de forslagene som kommer.
Hvis noen av forslagene som kommer er veldig utfordrende så kan det være nyttig å si noe om hva som gjør de utfordrende, heller enn å blankt avslå alt. Det kan fort være at det som er utfordrende i forslagene også har vært utfordrende for de som gir forslaget. Fordelen(e) for den som søker løsninger vil da være å se at vedkommende ikke er alene om å ha de utfordringene som den har og at det finnes håp og andre som har fått til å løse det. For den som gir forslag til løsninger så vil det være hjelpsomt å forstå den som søker løsninger, slik at løsningene som foreslås kan tilpasses den det gjelder. På en slik måte vil man med andre ord åpne opp for muligheter og valg.
I første omgang vil det uansett være fordelaktig å anerkjenne at det finnes muligheter og valg og akseptere det er noe hver enkelt kan/ikke kan benytte seg av.
Deretter er det å gå praktisk inn i de valgene og mulighetene som finnes innenfor hver mulighet og hvert valg.

Dette med muligheter og valg er med andre ord ganske komplekst. Og mange vil ha stor nytte av å vurdere fordeler og risikoer før man går til verks.
Det er ihvertfall sånn for mange at det er fordelaktig å vite hva som er sannsynlig at vil skje i forskjellige situasjoner.
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 7 2023 - 17:10
Drøm

Nei. Jeg mener at "Det er i alle fall umulig å vite hvor en har noen som bedømmer andre slik. Som at noen gjør sitt beste og andre ikke."

"Jeg kan ikke forstå hvordan det er konstruktivt på noen som helst måte å anse alle som ofre, eller at det er konstruktivt å mene at alle gjør sitt beste."

Men slik er det altså. Om du vil forstå mer av det er det bare å spørre.

"Mener du at DU vet at det finnes valg, eller at ALLE vet det?
Her er det en åpenbar og viktig forskjell!"

Svar:

"Hva skal egentlig hjelpe med å erklære at det finnes forskjellige valg? Alle vet at det finnes valg. Problemet er når de ikke finner noen gode valg"


Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 7 2023 - 23:17
Finnes det en mulighet for at det ikke er snakk om å dømme i det hele tatt?
At det bare er et utgangspunkt for at sånn er det, uten å gjøre noe som helst annet enn å konstatere det faktumet?

Jeg vet og har erfart at ikke alle vet at det finnes valg og muligheter. Noen fordi de mangler innsikt og kunnskap, andre fordi de har en historie hvor slike faktorer ikke har vært en realitet.
Derfor spurte jeg som jeg gjorde, fordi jeg mener det er ganske så voldsomt å snakke på vegne av alle.

I alle utgangspunkt.....hva har det egentlig å si at verden er på den ene eller andre måten? Uansett hvordan verden er så er det bare en eneste ting man kan påvirke, og det er seg selv. I na så er det en veldig god oppskrift....sinnsro bønnen heter den
"Gud, gi oss sinnsro til å akseptere de ting vi ikke kan forandre, mot til å forandre de ting vi kan. Og visdom til å se forskjellen".

Den delen som dreier seg om visdom til å se forskjellen er et veldig nyttig verktøy når det kommer til hva som er hensiktsmessig å gi oppmerksomhet til.
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 8 2023 - 00:05
Når det faktumet som konstateres ikke er et faktum så blir det i praksis dømming.

Det er uansett de som blir motivert av en bak-sparkende, dømmende tone, selv om den ikke nødvendigvis stemmer med den objektive virkeligheten.

For en rar erfaring, at ikke alle vet at de har valg. Alle vet vel at de kan gå til venstre eller høyre? Det de ofte ikke vet er om høyre eller venstre er det beste valget. Eller å bare stå stille

Sinnsrobønnen er fin den
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 8 2023 - 01:35
Som sagt så har jeg sett og truffet mennesker hvor realiteten er på den måten. Og da er det med andre ord et faktum.
Du vet at så lenge bare ett eneste menneske avviker fra det svart/hvitt perspektivet du tar til orde for, så imploderer hele perspektivets gyldighet?

At det hele ikke stemmer overens med din objektive virkelighet får bare være som det er. Jeg velger å forholde meg til at virkeligheten ser ut på utallig mange flere måter enn det mine erfaringer tilsier. Og utifra det velger jeg å forholde meg til en realitet som går utover mine egne erfaringer.

Tja, du har kanskje aldri møtt noen som har levd under vold og isolasjon i mange år? Slike som f.eks blir komplett satt ut hvis du legger frem at det er helt lov å velge å gå både til høyre og til venstre, eller først gå halvveis til venstre og så ombestemte seg og velge høyre i stedet.
Jeg kan fortelle deg at det finnes flere slike skjebner enn du tror. Og mange mennesker som har opplevelser og erfaringer som er så langt ifra hva man kan forestille seg at det er vanskelig å forstå at det som blir sagt faktisk blir sagt om de erfaringene de har.
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 8 2023 - 12:30
Du har erfart at mennesker ikke har gjort sitt beste for sitt eget beste? Nei, du har møtt folk som du har mistolket dithen at de ikke gjør sitt beste. Kanskje var de av den narsissistiske typen med skjult agenda. Kanskje ikke. Så hvem vet om den mistolkningen trykker ned noen nedtrykte enda mer

Jeg tviler på at de folka ikke vet at de kan gå til venstre eller høyre. De vet eventuelt at hvis de går til høyre så får de seg en høyre. Da er det bra de har noen som gjør dem trygge med tid og stund på at høyre-gåing ikke straffer seg. Du har sikkert støttet folk på den måten, og det er bra.
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 8 2023 - 12:41
... og det har du også gjort, Giverofnoshit; støttet folk på den måten. Etter at jeg har vært gjennom innesperring og mishandling så har du vært den trygge. Før turte jeg ikke gå turer, fordi det alltid straffet seg de gangene jeg tok meg turer, noe som ledet til det ovennevnte.

I lang tid etter det forholdet så var det å gå turer veldig skummelt.

Nå tør jeg igjen.

Du blir misforstått her inne. Men sånn er livet
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 8 2023 - 12:41
Har du virkelig så vondt for det?
Jeg har selv ikke gjort mitt beste. Jeg har kjent til valgene og mulighetene, men jeg har gitt blanke i de og ikke ønsket mitt eget beste. Jeg har vært med andre som selv har sagt at de ikke har gjort sitt beste. Det handler ikke alltid om mistolkninger eller narsissistiske trekk.
Men, jeg har selvsagt også sett det du sikter til. At det er vond vilje og slike ting hos hjelpere eller annet. Noe som er uheldig og gir veldig uheldige konsekvenser.


Det er litt interessant hvordan du er veldig hardnakket på dine egne syn, men så er det veldig vanskelig å imøtekomme andre syn.
Men, det er greit. Du har helt sikkert rett. Jeg vil allikevel si at noen slike kjenner til valgene. Andre har vært under det lenge nok til at valgene ikke eksisterer lengre.
Det handler litt om å forstå hvordan mennesker bli påvirket av å være i situasjoner over tid.
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 8 2023 - 12:48
Og ja, det var rart, jeg husket liksom ikke at jeg kunne gå turer mange ganger. Hjernen min koblet det ut, fordi det å gå tur var forbundet med dårlige følelser.

Nå har jeg det mye bedre, takk og lov
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 8 2023 - 15:26
Takk, trist. Det varmer å høre at en har gjort en sånn forskjell.

"Jeg har selv ikke gjort mitt beste."

Vel, da tror jeg bedre om deg enn du gjør selv. At du har gjort ditt beste. Likevel så skjønner jeg at et hardere syn på det kan ha vært handlingsmotiverende for deg og andre
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 8 2023 - 18:14
Trur egentlig DrømPåRøm prøver å hjelpe her, fordi han ønsker at folk skal kunne åpne seg for at dei muligens kan ha mulegheiten til eit betre liv. Ikkje noko meir eller mindre enn det..
Avatar

Re: Hvor mange løsninger?

aug 8 2023 - 21:51
Jeg er mest opptatt av hva som faktisk hjelper.

Jeg er løsningsorientert.
Til forsiden