Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Hva er rettferdighet?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Hva er rettferdighet?

des 18 2021 - 00:17
En illusjon?
Avatar

Hei!

des 18 2021 - 01:41
Rettferdighet er et ideal for mange, en verdi som mange har i større eller mindre grad. Evolusjonen har sikkert belønnet mennesker som er rettferdige, flere overlever ved samarbeid og da er det viktig å gi og ta, være nogen lunde rettferdig. Hvis noen gir deg en jobb og lar være å betale deg en rettferdig lønn, så...hvis man da har et valg ved en senere anledning. Den urettferdige vil også bli sladret om slik at andre ikke lar seg lure.
Avatar

ja da

des 18 2021 - 01:57
rettferdighet
er en illusjon ja
verden
forblir urettferdig
tenk bare
den sterkestes rett
hele skaperverket
er jo fordømt urettferdig
og noen lever et godt liv
mens andre lever tragiske liv
Avatar

Alien og Heidia

des 18 2021 - 07:46
Jeg ser jo helt ditt dyptgripende filosofiske perspektiv, Alien. At det ikke finnes noen rettferdighet utdelt av selve naturen.

Det du ser ut til å snakke om Heidia, er det vi opplever som "rettferdig" oppførsel. Lik lønn for samme jobb, og sånt.

Jeg prøver å ta innover meg at det finnes forskjellige "nivåer" av begrepet.

Avatar

Lik lønn

des 18 2021 - 10:27
Hadde vi fått lik lønn for samme strev, så hadde jeg blitt mer overbevist
Avatar

Hei!

des 18 2021 - 11:58
Ja, lovfestede rettigheter og gode avtaler mennesker i mellom, det er vel det man kan ha forhåpninger om når det gjelder rettferdighet? Menneskers natur er vel også, i varierende grad, opptatt av å være rettferdige med hverandre, behandle hverandre på en måte som man selv ønsker å bli behandlet?
Avatar

Re: Hva er rettferdighet?

des 18 2021 - 13:46
"lovfestede rettigheter og gode avtaler mennesker i mellom, det er vel det man kan ha forhåpninger om når det gjelder rettferdighet?"

Ja, det er nok det.

En del mennesker er nok opptatt av å "behandle andre..." Men dette er er ingen rettferdighet som går i dybden, som i at livet kan bli noenlunde rettferdig. Ikke engang i Norge. Så langt ifra

Med "dybden", så mener jeg det som Alien var inne på
Avatar

Re: Hva er rettferdighet?

des 18 2021 - 18:29
Ok. Et mer åpent spørsmål igjen. Er det vanlig å tro at livet behandler oss rettferdig? Eller er de fleste inneforstått med at en sånn rettferdighet er utopi?
Avatar

Rettferdighet = arv, miljø og oppvekst.

des 18 2021 - 22:15
Tenker jeg .

Du kan ikke velge i hvilket land du blir født i , hvilke gener du har eller hvem som er er foreldrene dine er.

Men vil si at en har en del fordeler å være oppvokst i Norge/ Norden vs et mindre utviklet land.

Det eneste som en kan endre sin egen situasjon er en selv.
Være sin egen lykkes smed m.a.o
Avatar

Rogajente

des 18 2021 - 23:07
Den eneste som kan endre sin situasjon er en selv, basert på helt ulike forutsetninger da. Som vil si at "lykke" ikke nødvendigvis er i smedens hender.Avatar

Hmm

des 19 2021 - 01:10
Vi lever alle i en urettferdig verden uansett hvor man lever.Det fins heldigvis fortsatt rettferdige mennesker.Rogajente seriøst å være sin egen lykkessmed den har gått ut.Vi lever i en urettferdig verden overalt og det er mye lidelse og for noen i verden mer enn andre spørs hvordan ens liv er.Det som heldigvis er bra er at det fortsatt fins rettferdige mennesker.Jorda er helvete i seg selv.
Avatar

Lykkes smed

des 19 2021 - 01:31
Verden er full av sjanser som ikke gripes; så selvsagt er man sin egen lykkes smed. Uansett ståsted så kan man gripe muligheter og komme seg steder.

Lide og gripe etter mer lidelse for bekreftelser kan også velges. Som er irrasjonelt men trygt.
Avatar

Nidelven

des 19 2021 - 08:39
Og verden er full av sjanser som ikke kan gripes. Jeg satte spørsmålstegn ikke ved å være sin egen "smed" men om å smi "lykke". Du mener altså at alle kan oppnå lykke, og hvis de ikke gjør det så griper de ikke sjansene?


Mrs;)

Avatar

1dgtruer

des 19 2021 - 08:54
Prosessen med å gripe er i dette forumet viktigere enn utfallet av grepet. Hva er det som hindrer noen her i å f.eks. ta et NKS-kurs ? Alle her kan; i varierende, men utvilsomt mulig - både lese og skrive. Med engasjement også.

————

Smir (=griper/forsøker/lager) man selv - så skaper man uansett noe; lykke nå eller senere. Bare gjør det på nytt.
Avatar

Nidelven

des 19 2021 - 09:24
Når du tror alle bare kan hive seg på et kurs, og skape seg lykke et sted der fremme, så gjør du deg til doms over liv du ikke lever. Du bekrefter mine fordommer om at noen i din ende av samfunnssjiktet ikke har bena planta på jorda

Jeg skjønner betydningen av "smir". Og inne i det hovne svaret så ser det ut som at du mener at alle finner lykke bare de griper mulighetene. Innrømmer du i det minste å være proppfull av fordommer?
Avatar

Godt forsøk

des 19 2021 - 09:34
Jeg er sikker på at både evne og vilje er bedre enn som så. At du ser at NKS-kurs er et eksempel; hva med å snøre på seg sko og gå seg en tur et sted og i omgivelser du/andre ikke synes blir for mye for en dag. Du forfekter og forsterker trassigheten på å forsøke, ved å ikke innse fakta og egenmedisinering. Du må ville det selv, vil fu ikke så blir du sittende her å taste. Samtidig skaper det ingen oppmerksomhet enn til deg selv; rydd i kåken eller gå til du blir svett isteden. Du kan flytte ditt eget fjell, bare du forsøker nok. Går det ikke, forsøk på nytt.
Avatar

Hmm

des 19 2021 - 10:45
Tror du virkelig Nidelven ting dreier seg om vilje.Mange har stor vilje men vi lever i en urettferdig verden.Du kan flytte ditt eget fjell bare fu forsøker.Er du vår Dr Phil her eller?Du er nedlatende overfor andre brukere her faktisk som prøver så godt de kan.De fleste gjør faktisk det.prøver så godt man kan.Verden er urettferfeig.Mennesker opplever så mye smerte og lidelse.Det må du respektere at mange tenker slik og at jorda er egentlig helvete.Dine utsagn er som ut av Dr Phil episoder.
Avatar

"Livet behandler folk rettferdig"

des 19 2021 - 11:23
Nei, da er det jo bare å se seg rundt i verden og lese historie. Jeg tror det som er av rettferdighet skyldes at det lønner seg å samarbeide og derfor er det også innebygd i genene til de fleste å ha omtanke for hverandre/ være rettferdige og det samme med å bygge samfunn med lover og regler som regulerer denne rettferdigheten i den grad det går. Andre land har færre midler, kanskje fordi de blir utnyttet av rikere land(urettferdighet) eller at de har mindre naturressurser i landet(urettferdig?), der er det kanskje mindre kontroll og større urettferdighet. Dette temaet kunne man sikkert ha skrevet lange avhandlinger om, man kan jo flette inn spiritualitet, religion og filosofi også. Det kommer også veldig an på hva man inkluderer som urettferdighet/ rettferdighet
Avatar

Hei

des 19 2021 - 11:35
Heidi enig i mye av det du skriver.At dette temaet kunne man skrevet lange avhandlinger helt enig med deg.Det fins heldigvis fortsatt rettferdige mennesker i verden tiltross for en urettferdig verden vi lever i.
Avatar

Re: Hva er rettferdighet?

des 19 2021 - 12:38
Mrs;) det du sier om vilje. Jeg synes faktisk dr Phil virker mer vettug. Har ikke sett så mye

Heidia. Jeg tror du har helt rett angående lønnsomhet i samarbeid. Jeg tror at det er en utvidet selvinteresse. Derfor kan "rettferdighet" miste sin dypere mening fort, når livet i et "godt" samfunn svikter

Nidelven: du sitter på millionberget og tror det du sier om andres utfordringer er fakta. Frekk nok til å antyde at de ikke vil bli bedre.
Det er din boble, og den er vel komfortabel for deg da.


Avatar

Hei

des 19 2021 - 12:46
Nidelven tror han skal belære oss alle hvor mye vi prøver el ikke prøver.Hvor mye vilje andre har uten å kjenne våre kamper og ting vi strever med.
Avatar

Allerede på navnekalling og brukerdebatt?

des 19 2021 - 13:04
Det tok ikke lange tiden.

Er det ikke mulig å diskutere et tema fra to sider før folk fortolker og går på personangrep.

Det har du urettferdighet i et nøtteskall på nettforum.
;-)
Avatar

Re: Hva er rettferdighet?

des 19 2021 - 13:10
Jeg følger Egil Skaun på facebook. Han er bl.a. gjesteskribent i Mental Helses medlemsblad.

Blant de siste innleggene hans på facebook er «Om å ville noe» og «Ut av offerrollen» - anbefaler å bruke noen minutter på å lese disse.
Avatar

Det er ikke mer synd på deg enn andre.

des 19 2021 - 13:23
Også en veldig bra bok :)
Avatar

Fakta svir

des 19 2021 - 13:25
Sakte innsvøping i eget narrativ om hvor satans håpløst alt er et fengsel. Nøkkelen og viljen hat man selv. Evnen også (til de fleste).

(Mange evner ikke å holde seg til sak; spesielt når noe treffer;…..ellers også barn og Martin Schanke. Men igjen finner noen styrke i kollektiv mobbing….gjerne de som selv har opplevd mobbing. Undring over at disse ikke evner å se seg selv fra utsiden).
Avatar

Interresant

des 19 2021 - 13:34
Kanskje på tida at enkelte kommer ut av offerrollen selv.Ser ut at dere ikke evner å se andres lidelse enn å skryte hvordan dere ser på verden og hvor stor vilje dere har til å klare dere.Jeg er på ingen måter i noen offerrollen.Når jeg skriver så tenker jeg faktisk på mange andre og hva slags liv dr har og kamper vi alle går gjennom.Jeg dømmer ingen fordi de ikke har klart ting slik de skulle ønske.Alle mennesker gjør sitt beste for å kjempe her i verden.Jeg legger merke også her at det er 3 mot 1.
Avatar

Provosert

des 19 2021 - 13:48
Se bare hvor mange barn som lider både i Norge og i andre land.Fattige land.Barn som ikke har mat på bordet.Se bare på hva Corona har gjort og hvor mange som ikke lever.Se bare på hvor mange mennesker som har sykdom og dere skriver man er sin egen lykkessmed og hva som har med vilje å gjøre.Jeg er absolutt ingen offer.Det provoserer meg når jeg ser all elendighet i denne verden og høre slike ting slik dere prater.Alle prøver så godt de kan utifra sine forutsetninger.Vi lever i en urettferdig verden men det fins heldigvis rettferdige mennesker.Jeg kunne ha kommet med en hel liste over hvor mye urettferdighet som fins men lar det være med dette.
Avatar

Re: Hva er rettferdighet?

des 19 2021 - 14:03
"Du kan flytte ditt eget fjell, bare du forsøker nok. Går det ikke, forsøk på nytt"

Det er jeg så uenig i

Du kan ikke gjøre som du vil bestandig. Jeg kan ikke bli toppidrettsutøver, jeg har ikke fysikken og jeg er for gammel. Jeg kan ikke flytte det fjellet. Men det gjør ikke noe, jeg blir ikke satt utenfor samfunnet av den grunn. Jeg kan ikke bli arbeidstaker, tro meg jeg har prøvd i over 20 år. Jeg kan ikke flytte det fjellet og denne gangen blir jeg satt utenfor samfunnet. Det er ikke alltid man kan bestemme selv og sykdom kan man ikke noe for. Det holder ikke bestandig at man bare vil det nok. Det handler om å se realiteten og se sitt eget, og hva som I det hele tatt er mulig å oppnå. Og noen har mye dårligere ståsted enn andre og kan ofte ikke gjøre noe med det. I stedet for å Stange hodet i veggen(fjellet) når du prøver å flytte den, kan du bruke den energien på å akseptere. Akseptere at noe må bare bli som det er fordi livet er urettferdig. Man kan ikke flytte kronisk sykdom.
Avatar

Re: Hva er rettferdighet?

des 19 2021 - 15:02
Sterkt og tydelig, Lillebau;) du har levd det du sier. Man skulle tro at det var sterke bevis

Og ja, mrs;) de som kritiserer offerrollen her høres selv ut som de lever offerrollen.

Egentlig tenker jeg litt på dette begrepet "offer" også. I mine øyne er vi alle "offer" for omstendigheter vi ikke styrer. Og noen som har opplevd mer av manglende kontroll, vil sikkert føle mer på å være det offeret vi faktisk er. Om man klarer å tenke "jeg styrer livet mitt", jaja. Fint for den det gjelder.

Høres ut som samme orddimensjoner med "offer" som med "rettferdighet". En ting er å være offer for livet, en annen å være offer for andre mennesker. En ting er rettferdig oppførsel og en annen ting er om livet er rettferdig

Avatar

Re: Hva er rettferdighet?

des 19 2021 - 15:06
På tide med ny tråd!
Avatar

Aksept og juster

des 19 2021 - 15:07
Jeg vet alt om det Lillebau , fikk diagnosen MS for noen år siden og det er ikke umulig det blir rullestol på meg etterhvert.
Økonomisk måtte mye endres på, planene vi hadde sammen og for meg selv blir ikke som.jeg hadde tenkt.
Men det må bli adapt- adjust -etc.
Flere blir provosert og sure fordi jeg fremdeles holder meg oppe og prøver å se positivt på livet lell. Spesielt kroniske pessimister.

Du har rett - noen mennesker er mer psykisk robuste .. Det er genetisk.
Rettferdig- urettferdig.

Men det må være rom for at hvis et psykisk helse forum kan brukes til en personlig klagemur, så må det være rom for folk med alle typer bagasje og forutsetninger.
Avatar

Rogajente

des 19 2021 - 15:20
Det er trist om det blir rullestol. For meg understreker dette bare poenget. Hvis du klarer å være positiv og glad selv om du nå har fått dette, så e det berre lekkert.

Til tross for det så "vet du ikke alt" om Lillebau eller andres situasjon. Når noen snakker om hva alle kan få til og at nærmest alle kan bli lykkelige og flytte fjell, om de vil, så gjør de seg til doms over andres kroniske mørke og utfordringer.

Jeg håper du slipper rullestolen;)
Avatar

Right back at ya ;)

des 19 2021 - 15:32
Hvis du/ dere skal lage et skille mellom de som ser på glasset halvfullt / halvtomt så er det heller ikke o.k å sette de som ser på glasset som halvfullt i bås heller.

Du / alle kjenner ikke til hele skjebnen til folk på et forum som dette.( go - to - place forum for psykisk helse)Avatar

Fjellflytting

des 19 2021 - 15:57
For det første: å flytte ditt eget fjell gjør du bare selv, og prosessen er viktigere enn resultatet. Går det ikke så forsøker man på et annet vis. Har man kronisk sykdom, så kan man likevel nyte et halvfullt glass (både livet og drikke; for at ingen igjen skal misforstå/forenkle tekster). Skulle i værste fall Rogajente havne i rullestol, så kan det være at både hun og andre går opp fjell som Birgit Skarstein. Det er lov å forsøke - noe annet enn det hjernen din er brennsikker på at ikke går.

(Usakligheter ignoreres som hele dette året; til dere med kronisk usakligheter og forsøk på styring: kiss my axx. Oppmerksomhet bør skaffes på et faktagrunnlag isteden).
Avatar

Hei

des 19 2021 - 16:35
Så tøff du er og beskriver din egen situasjon Lillebau.Det var modig Lillebau.All respekt for deg.Ennydagtruer enig i mye av det du skriver helt fra starten av.

Rogajente veldig trist om du havner i rullestol.Det er det virkelig.Håper ting blir bedre for deg så du slipper.

Nidelven hvorfor så sint.Du trenger sinnemestrings kurs.
Avatar

Re: Hva er rettferdighet?

des 19 2021 - 16:58
Ja, jeg og andre her skjønner at fjellet må flyttes selv. Hadde ikke tenkt å spørre om din hjelp, Nidelven. Det er nettopp insinuasjonen om at alle selv kan flytte fjell, for å bli relativt lykkelig, som ikke stemmer. Nå høres det mest ut som det er det å flytte "fjellet" som er poenget. Det har jeg gjort hele livet, slik som mine venner på denne tråden;)

At alle kan "nyte" et halvfullt glass, trenger ikke å misforstås. Det er kvalmt nok som det er

Nei, jeg vet ikke alt om dere, men dere vet alt om andre, hvis jeg skulle tro filosofien dere har. Dere lager konklusjoner om hva andre kan/ikke kan utifra hva dere selv har fått til.

Mulig jeg trenger litt sinnemestring også, mrs;)
Avatar

Visste ikke dette var en ekko- kammer tråd ?

des 19 2021 - 17:18
Det er det visst ;)

Ingenting som hindrer deg å slette tråden og starte en ny en ENDT - det er jo DU som.har starten den vettu;)

Å tillegge brukere som har en annet syn på saker enn seg selv meninger og adjektiver er ikke ok debatt- skikk.

Husk å skriv i parentes at du kun ønsker svar fra brukere som har samme livssyn som deg selv .
Så slipper moderatorer å slette krangle- tråder og utenforstående brukere som leser men ikke tør kommentere - tørr å kommentere ;)
Avatar

Re: Hva er rettferdighet?

des 19 2021 - 17:24
Takk Mrs

Livet er ikke rettferdig og vi er alle et offer for livet.

Rogajente: veldig trist å høre om din ms. Jeg håper virkelig du slipper rullestol.

Tror det ofte blir misforstått her det å være "pessimistisk". Jeg ville heller kalle det å være realistisk. Noen mennesker går gjennom veldig vanskelige ting hver dag og da er livet selvfølgelig hardt for mange. Hvorfor skal ikke de få dele sin virkelighet. Det er det samme som du ber om. Tror ikke det er det at du er positiv som får folk til å reagerer her, men det de påpeker at er ditt verktøy ikke passer for alle, fordi vi er så forskjellige. Vi kommer fra ulike ståsteder og har ikke de samme valgene.

Nidelve: Klart det er lov å forsøke på noe som kanskje kan virke umulig. Men det er ikke bestandig det er det lureste og man skal være forsiktig den veien også. Man kan gjøre seg selv mer vondt med å stadig prøve og mislykkes. Jeg ser på meg selv som en positiv realist. Det å se realiteten og ta den innover seg forenkler livet. Noen ganger i livet så burde man faktisk si stopp og kaste inn håndkle.
Avatar

Klagemur vs ønske om inspill/ råd.

des 19 2021 - 17:35
Det er dette som ofte blir misforstått her på SDMO.

Dette forumet er elendig oppbygget og burde vært inndelt i type personlige dagbøker og ønske om tips/ råd / guide.

Skulle tro at dette forumet kunne innse dette snart. For det er tungt og manøvrere og masse unødvendige misforståelser oppstår.
Avatar

Re: Hva er rettferdighet?

des 19 2021 - 17:35
Lillebau;) du bringer frem noe viktig der om "pessimisme". Den andres pessimist, kan være din realist til et positivt mål.

Rogajente. Det er ingen som helst problemer at du eller andre er på tråden. Jeg sier det jeg tenker om det dere sier, og det er det. Jeg vet veldig godt at alle typer stemmer kommer til på en offentlig tråd. Hvilke meninger har jeg tillagt deg? Vi kan gjerne snakke om det
Avatar

Hmm

des 19 2021 - 18:23
Det er ingenting galt med dette forumet her.Det er mennesker med forskjellige oppfatninger slik det skal være.
Avatar

altså

des 19 2021 - 21:38
voltaire sa bla som følger
be ikke om en lett skjebne - be om en sterk rygg
det såkalte frie valg eksisterer ikke
vi mennesker består av div som former oss
og som dermed bestemmer våre valg
genetikk - arv - miljø - oppvekst - påvirkning osv
og når i tillegg dinosaurer som eistein bla sier
sammentreff er kun guds måte å gjøre seg usynlig på
behøver jeg egentlig si noe mer da?
høyere makter er nemlig også kraftig inne i bildet her
Avatar

altså 2

des 19 2021 - 21:48
da jeg hadde bil og førerkort
besøkte jeg ofte min kjære onkel
på kirkegården til haug kirke i hokksund
jeg fyltes med raseri overfor min tante
av at gravstedet ikke ble holdt i orden
når jeg så mistet min mor i 2015
ja da forstod jeg det hele - på alle måter
det var ikke likegyldighet at hun ikke var der
det var det motsatte: det gjorde for vondt!
jeg hadde ikke hatt hennes sko på inntil dette
så: sett deg ikke til doms over et annet menneske
Avatar

Alien

des 19 2021 - 21:56
Fint eksempel om tante og onkel, og jeg liker ditt sterke syn på det frie valg
Avatar

Hei

des 19 2021 - 21:58
Hei Alien.Så sant det Einstein sa.Det er noe å filosofere om kan man trygt si.Trist det med onkelen din men du erfarte dessverre senere hvordan det var for tanta di.Helt enig med deg sett deg ikke til doms over ett annet menneske.Vi vet jo ikke hva mennesker går igjennom i livet.Det letteste er å dømme el fortelle hvordan man skal reagere men man gå i den andres sko for å forstå.Vi mennesker trenger å vise mer toleranse.Jeg ble veldig rørt over det du skrev Alien.Både når det gjelder onkel og din mor.Voltaire var altså veldig smart mann.Be ikke om en lett skjebne be om en sterk rygg.Det viser hvordan vår skjebne på mange måter er forutbestemt slik tenker jeg ofte.Alt vi går gjennom her i livet.Alt det tunge man må gjennom.All urettferdighet her i verden.
Til forsiden