Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Hekta på tulle ting har kostet meg dyrt og sliter fortsatt med det...

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Hekta på tulle ting har kostet meg dyrt og sliter fortsatt med det...

okt 19 2020 - 17:08
Hei!

Var meget usikker på hvor denne tråden skulle bli postet men valgte å poste den i Generell så vis noen moderatorer vill flytte tråden over til riktig plass går det helt fint!

Jeg har et problem, jeg er veldig veldig flink på å svi av penger. Jeg har ikke fortalt noen om dette, føler meg mer komfortabel om å snakke om det her framfor med en person på ekte eller lignende.

Fra Mai-Sept var jeg arbeidsløs, søkte på nye jobber hver eneste dag uten noe napp, vær gang det dukket opp en ny jobb-annonse på finn eller Nav var jeg en av de første til å søke. Jeg fikk aldri noe napp på de jobbsøknadene jeg skrev.

Jeg bor for øyeblikket med mine foreldre men har planer om å flytte i starten av Januar, jeg fikk meg nemlig en jobb i September, på en Kiwi butikk med en 80% stilling. Sendte en melding til sjefen der å ble innkalt på interjvu og fikk jobben, lærte alt veldig raskt og nå stortrives jeg i jobben min!

Det var litt bakgrunns historie før det jeg skal fortelle nå.

Jeg er både snusavhengig og energidrikk`s avhengig, vis jeg ikke får drikke energi drikk på 1 dag får jeg syke lyster dagen etterpå, jeg må liksom ha en energidrikk for å tilfredsstille mine behov, samme med snus, bruker ca 2 dager på en boks, før var det verre, før kunne jeg fort bruke en boks på en dag. Da lurer dere sikkert på, hvordan fikk du deg penger til dette? Jo, nemlig det er da vi kommer til problemet.

Jeg har en del venner, det begynte ganske smått med at jeg begynte å låne penger av en venn, typiske summer jeg lånte var 200kr som tilsvarte en snusboks og et par energidrikker. Jeg begynte å låne det beløpet av en annen venn og en til venn der igjen så altså totalt 3 venner.

Dette har pågått svært lenge, nå er jeg såpass velsignet å heldig at vennene jeg har lånt av ikke stresser med tilbakebetaling selvom jeg uansett prioriterer det sterkt. Han ene vennen som jeg skylder mest skylder jeg i underkant av 9000-, han andre skylder jeg rundt 5000 og han siste har jeg et lite lån hos på 1500 som jeg får betalt nå snart. Pengene har bare gått til tull, energidrikk, fastfood, snus, mye tull rett og slett.... og jeg klarer ikke å stoppe, jeg sier hele tida til meg selv, du klarer å vente til lønn så går det 1 dag også har jeg syke lyster på en energidrikk eller snus og må ha penger til det.

I dag er det den 19. jeg har 17 kr på konto og det er 10 dager til lønna kommer... Jeg kjenner jeg ikke klarer det, det er veldig tøft for meg, jeg var i militæret til å med og jeg syns at og holde seg unna disse lystene er vanskeligere en militæret.... Jeg får nok utbetalt i underkant av 19000 når jeg får lønn, men så har jeg avtalt med pappa som jeg bor med at han skal ha 10000 av de på en konto hver månde fram til januar så jeg har råd til å flytte ut, da sitter jeg med 9000 igjen, så skal jeg betale telenor regning på rundt 1000, så sitter jeg med 8000. Jeg vet ikke hvordan jeg skal fordele det resterende jeg har eller hvordan jeg skal stoppe med disse lystene som er så sterke hos meg........

Har dere noen tips?
Avatar

Re: Hekta på tulle ting har kostet meg dyrt og sliter fortsatt med det...

okt 19 2020 - 17:28
Du har ingen faste utgifter utenom mobilregning, eller betaler du mat og husleie?

Høres ut som at du er avhengig av snus og energidrikk. Du er ikke alene om det.

Eneste rådet jeg har å komme med er å gi YNAB et forsøk. Det er et "money management" program. I mine øyne det desidert beste på markedet. 34 dagers prøveperiode, deretter koster det en halv snusboks i måneden.

DET er det verdt. Trust me.

Da vil du forhåpentligvis se hva du går glipp av ved å kaste bort 8000 kr i måneden på snus/energidrikk. Du får aldri brukt penger mer enn en gang (med mindre det investeres i noe), så det lønner seg å bruke dem fornuftig.

Jeg hadde utvilsomt prioritert å betale ned gjelden til kompisene dine hvis du ikke har andre utgifter enn mobilregningen. Du flytter om tre måneder. Klarer du å betale dem 5000 kr/mnd så er du gjeldsfri når du flytter.

Et siste råd. IKKE skaff deg kredittkort. Jeg tror du i så fall kommer til å brenne deg på sikt. Se luksusfellen.

Du kommer til å få langt flere utgifter når du flytter for deg selv, og en del uforutsette utgifter. Om du klarer å snu skuta på de neste tre månedene kommer du til å være takknemlig for det i fremtiden. Garantert.

God økonomi åpner dører. Dårlig økonomi gjør at du får døra slengt i trynet.


Edit: Et alternativ til YNAB er et fysisk "envelope budgeting system". Masse info på google, og det er relativt lett for en person i din situasjon å benytte seg av det. Med YNAB har jeg en haug av "digitale konvolutter", alt fra tannlege (langsiktig, og sjelden utgift), til bompenger (månedlig utgift).
Avatar

Penger

okt 19 2020 - 18:49
Når det gjelder snus og energidrikker: Du bør kutte ned disse utgiftene. Ikke bare er det dyrt, men dårlig for helsen din. Prøv heller å drikk kaffe istedenfor energidrikk; det gir den samme mengden koffein som energidrikker, slik at du slipper å bli skjelven og få hodeverk. Når det gjelder snus så kan du å over til et merke som du i utgangspunktet hater. Forbruket blir på denne måten redusert. Eventuelt kan du kjøpe en mye sterkere snus enn det du er vant med. For eksempel en thunder snus.

Du bør absolutt prioritere disse 9000 kronene på å tilbakebetale gjelden din. Vennskap er uvurderlig. Men du kan jo åpenbart ikke betale alt tilbake med en gang. Du kan vel kanskje avtale med vennene dine om å betale gjelden tilbake gradvis? For eksempel betale 4000 kr. hver måned?
Til forsiden