Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler meg"

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler meg"

juni 4 2023 - 00:25
Har blitt utredet for flere ting, men "ingenting" samsvarer skikkelig med hvordan jeg har det.
Er humørsyk, men engasjert. Kan bli irritert. Urolig, rastløs. Konsentrasjonen er ikke alltid til stede, den kommer og går litt som den vil. Er impulssiv!
Det høres kanskje ikke ut som noe problem? Det er i hvertfall mange som har fortalt meg at det ikke er noe galt med meg og at jeg er normal. Men jeg opplever det ikke som normalt.
Jeg later som om jeg er noen annen nesten hele tiden, det er det jeg er vant til. Fordi på barneskolen begynte jeg å legge merke til at jeg var annerledes, hadde sterkere og ukontrollerte reaksjoner til ting. Var også veldig følsom og ble fort knyttet til folk, men så mistet jeg flere venner etterhvert (både pga at vi vokste fra hverandre/eller de vokste fra meg og at noen flyttet osv). Det er jo egentlig helt vanlige ting som alle gjennomgår, men det knuste meg så mye at jeg til slutt ikke turte å slippe flere inn på meg.
Er med andre ord veldig følsom. Har også ekstremt mye angst/engstelse. Tørr nesten ikke å stole på meg selv, pga at jeg til tider faktisk opplever at jeg ikke helt har kontrollen.. Men det er kanskje mest over følelsene da, så når jeg skal prøve ting på egenhånd og være selvstendig så blir jeg kjemperedd. Følelser kan jo ødelegge fokus og sånt, og blandet med angst kan jeg bli fjern og klossete.
Er også veldig engstelig ute blandt folk, spesielt de som ikke kjenner meg og som jeg ikke føler meg trygg på. Er jo redd for at de skal se på meg som rar og sånt...
Noen ganger skulle jeg ønske at jeg hadde en slags forklaring til både meg selv og andre.. Så det ville vært fint med et navn på det, liksom. For da kunne jeg kanskje bare sagt at "hvis jeg gjør sånn og sånn, så må du ikke bli skremt eller overrasket, for det er bare fordi at jeg har........"

Jeg kan også bli veldig intens.. og "kjapptenkt" og brå, eller hva jeg skal si. Noen ganger snakker jeg før folk har forklart seg ferdig, noe som blir problematisk feks i undervisning på skolen. Har mye tankekjør og mens jeg feks lytter til hva læreren sier, kan tankene og fokuset hoppe. Jeg liker å lære da! Men feks hvis læreren sier ett ord jeg ikke helt vet hva betyr, så blir jeg opphengt i å finne ut hva det betyr, før jeg liksom lytter videre på hva som blir sagt :-S
Har aldri hørt om noen med samme problem..
Avatar

Hei

juni 4 2023 - 03:10
Hva har du blitt utredet for da? Min første tanke når du skriver dette er adhd.
Avatar

Sv: Frustrert over å ikke finne ut hva som feiler meg

juni 4 2023 - 11:23
Etter å ha lest innlegget ditt, så tenker jeg nevrodivergens som f eks ADHD, Aspergers syndrom, en kombinasjon av disse eller annet. Da er det jo ikke uvanlig at man fremstår som helt vanlig, men at man sliter bak fasaden og føler seg annerledes. Man har jo stereotypiske forestillinger om disse diagnosene, men det kan komme i så mange forskjellige versjoner og mange er flinke til å "maskere"/ skjule vanskene sine.
Avatar

Re: Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler meg"

juni 4 2023 - 11:34
Bipolar, personlighetsforstyrrelser, generalisert angstlidelse.

Og sosial fobi, noe jeg har. Men vil jo si at grunnen for at jeg har utviklet det er pga det jeg beskrev i innlegget da..

Avatar

Sv: Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler" meg

juni 4 2023 - 12:15
Jeg anbefaler deg, spesielt hvis du er en jente, å titte på youtube videoer(på engelsk) av jenter og unge damer på spekteret/ Aspergers syndrom eller med ADHD eller en kombinasjon av disse, som er ganske vanlig.
Avatar

Re: Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler meg"

juni 5 2023 - 15:42
Takk for svar!
Adhd gir mye mening for meg.. men opplever at helsepersonell ikke tar meg på alvår når jeg prøver å forklare. Litt som at de tror at jeg overdriver, når jeg egentlig ikke gjør det..
Men skal prøve å forklare på nytt igjen! Og håpe at de vil høre.. :)
Avatar

Re: Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler meg"

juni 5 2023 - 15:44
Kanskje autisme og siden jeg så lett tror på dem når dem sier "du har ikke adhd eller asperger". Tror jo på alt som blir sagt.
Avatar

Re: Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler meg"

juni 5 2023 - 20:36
Jeg vil ikke anbefale å bruke youtube eller sosiale medier til selvdiagnostisering. Informasjonen man får derfra er ikke kvalitetssikret.
Avatar

Re: Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler meg"

juni 8 2023 - 09:26
Informasjonen man får fra leger er ikke nødvendigvis noe bedre. Det er ikke noe i veien med å utforske ting på egenhånd. Jeg diagnoserte meg selv helt fint mens jeg ventet i 8 måneder på å få det bekreftet av en spesialist.

Til trådstarter, jeg er enig i de ovenfor at det høres ut som det kan være ADHD eller autisme (eller begge).
Vil anbefale deg å gjøre litt research og se om det gir mening for deg.
Avatar

Re: Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler meg"

juni 8 2023 - 13:59
Takk for svar.
Har sett på litt youtube videoer og på tiktok, og kjenner meg igjen i flere ting, både i adhd og autisme.. men så prøver jeg å skrive ned notater til legetimen, men får ikke til å sette ord på det :-S det ville nesten vært lettest å bare vist videoene til legen å sagt "SÅNN har jeg det".

Avatar

Re: Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler meg"

juni 8 2023 - 15:41
Ja, skjønner det godt. Jeg følte også at jeg hadde problemer med å sette ord på ting og var redd for at det bare kom til å bli rot når jeg snakket med fastlegen om det.

Noe som var nyttig for meg:

- prøv veldig kort å beskrive et par ting som kjennetegner deg veldig sterkt feks (for min del): Jeg har alltid følt meg annerledes fra andre mennesker, uten at jeg klarer å forstå hvorfor, og føler at jeg spiller en rolle for å passe inn.

- forklar hvordan det påvirker livet ditt på en negativ måte: Veldig vanskelig å finne venner og passe inn i sosiale sammenhenger (på jobb eller skole), redd for at jeg til slutt skal ende opp uten noen andre.

Hvis fastlegen din mistenker at det kan være ADHD/autisme så kommer hen til å henvise deg til en spesialist.
Avatar

Re: Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler meg"

juni 9 2023 - 21:50
Jeg er også redd for at det bare skal bli rot, eller at jeg glemmer ting. Så bestemte meg for å prøve å skrive ett brev istedenfor, håper at det er innafor.
Tusen takk for at du deler og kommer med tips! :-)
Avatar

Re: Frustrert over å ikke finne ut hva som "feiler meg"

juni 12 2023 - 06:36
Hjernen min tenkte på dette etter å ha lest:

"Typiske kjennetegn (diagnostiske kriterier) er at personen

har vansker med å ta dagligdagse avgjørelser
trenger andre til å ta ansvar for de fleste vesentlige områder av livet
har vansker med å gi uttrykk for uenighet med andre
har vansker med å sette i gang prosjekter på egen hånd
går ekstremt langt for å oppnå hjelp og støtte fra andre
føler seg uvel og hjelpeløs alene
søker fort etter nytt forhold for å få omsorg og støtte når et nært forhold tar slutt
er urealistisk opptatt av frykt for å bli forlatt og måtte ta vare på seg selv"

(avhengig personlighetsforstyrrelse)

Men, det var bare det som poppet opp i hodet mitt når jeg leste, stor sannsynlighet at det er feil.
Til forsiden