Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Følelse av uvirkelighet når jeg er alene

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Følelse av uvirkelighet når jeg er alene

mai 25 2020 - 23:36
Jeg har strevd med dette fenomenet i mange år, men det er mer markant nå i denne korona-tiden ettersom jeg er mer alene. Jeg strever med at jeg blir ekstremt passiv når jeg er alene. Jeg må feks ta meg kraftig sammen for å få laget meg mat selv om jeg er sulten. Det kan gå altfor mange timer, av og til dager før jeg får smurt meg et par tørre knekkebrød. Det samme gjelder med dusjing, husarbeid, handling, gå en tur. alt egentlig. For noen år siden strevde jeg også med å få gjort lystbetonte ting som å lese en bok eller se nettflix. Det siste har jeg fått mer orden på de siste årene - og det er et fremskritt, hvor rart det enn kan høres, å ligge i sengen med laptop på fanget og se en film eller binge serier.

Grunnen til at jeg kvier meg så fælt for aktiviteter når jeg er alene, er at det gir meg en svært ubehagelig følelse av uvirkelighet, meningsløshet og distanse til meg selv. Det begynner å suse i ørene og jeg føler meg både ekstremt selvbevisst og samtidig uten kontakt med meg selv på en rar måte. Det høres kanskje ut som en selvmotsigelse, men det er sånn det føles. Jeg føler meg tilgjort og som en tullete klovn..

Det forvirrer meg. Jeg får ikke tak i hvorfor jeg får så ubehagelige følelser av å lage meg mat, handle eller hva som helst når jeg er alene.

Er det noen som kan kjenne seg igjen i det?

Jeg er veldig vant til å være alene og jeg skulle ønske jeg kunne komme til et sted der jeg får gjort ting, er effektiv, kompetent og kan hygge meg..

Er jeg så uselvstendig? Trenger jeg andres blikk eller andres anerkjennelse som motivasjon for den minste handling? Eller, har det ikke verdi når jeg ikke kan si at jeg gjør det for noen andre? Er det selvlaget mitt og selvsabotasjen min som forteller meg st jeg ikke er verdt det? Jeg vet ikke.. Det forvirrer meg.. og gjør meg redd og fortvilet og ganske oppgitt.

Håper på innspill!
Avatar

Re: Følelse av uvirkelighet når jeg er alene

mai 26 2020 - 08:16
Det høres ut på meg ut som du blir deaktivert. Jeg kan bli slik selv, både at jeg kan bli helt passiv, samtidig som det føles ut som det er vanskelig å gjøre noe som helst, at det føles vanskelig å forholde seg til følelsene som kommer opp da, og det da kan føles bedre å bare holde seg i ro og ikke gjøre noe. Men en føler seg jo ikke så bra av det heller.

Det er da ikke rart hvis du savner å være med folk nå, det betyr ikke at du er uselvstendig for det. Folk er sosiale "dyr".

Hvis du ser på deg selv med medfølelse, som en som ikke har det så bra nå, hva ser du da? Får du noen følelse av hva du trenger nå?

Det finnes måter å "reaktivere" seg selv igjen, slike ting som å danse til musikk og sånn, men det er enkle råd å gi, men det føles ikke alltid like lett å følge det. Og vanskelig for meg å si hva som vil hjelpe deg.

For meg har det hjulpet å sette meg lave mål, at jeg i løpet av dagen er én eller et par ting som jeg skal gjøre, og at jeg ellers kan bare gjøre ingenting hvis jeg vil. At det hjelper meg hvis jeg greier å la være å fokusere på det jeg ikke gjør, og heller gjøre det jeg greier eller føler for akkurat da. Uansett hva. Jeg merker jeg blir mer sliten og passiv hvis jeg for eksempel tenker på at jeg vil gå eller skulle gått ut, men så ikke gjør og bare blir sittende og tenke på det i stedet. Nå greier jeg ofte å tenke at jeg kan velge å gjøre det med en gang, eller godta at jeg ikke får gjort det akkurat da, uansett hva det er - gå ut, lage meg mat og spise, dusje, og heller bare se om jeg får gjort det senere. Jeg vet jo jeg før eller senere får gjort det igjen.

Jeg håper noe av dette kan være til hjelp for deg.
Avatar

Re: Følelse av uvirkelighet når jeg er alene

mai 26 2020 - 09:30
ja føle å menings løs het
Avatar

Hei

juni 24 2020 - 19:44
Eg vil anbefale boka mindfulness og medfølelse: en vei til vekst etter traumer, dei skriver om det du beskriver, å føle seg passiv eller underaktivert, nokke som hjalp for meg var å kjøpe en plante, da fikk eg nokke å rette oppmerksomhet til og nokke å ta vare på som ikkje var meg. Det går ofte bra om man tar små steg, det kan eg love, eg heier på deg :)
Til forsiden