Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Erfaringer med universiteter og høyere utdanning?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Erfaringer med universiteter og høyere utdanning?

mai 28 2018 - 22:54
Hvordan er det å studere ved et universitet? Tenker å ta noe utdanning om en stund.
Avatar

Hei

mai 29 2018 - 21:01
Det kommer veldig an på hva du studerer (det er for eks. en stor forskjell mellom det å studere ved humanistiske fakultet, kontra ved psykologiske fakultet), men generelt sett er det en spennende og utfordrende periode i livet. I forhold til vgs. får man ekstremt mye frihet og ansvar; man er selv ansvarlig for å lese pensum og gå til forelesninger. (Lekser og obligatoriske aktiviteter er svært begrenset.) Det kan være en utfordring for noen, men en kilde til selvutvikling for andre.

Samtidig synes jeg det er gøy og givende å studere: Man får virkelig fordype seg i et vitenskaplig område som man brenner for, og gjøre seg selv kvalifisert til arbeidsmarkedet. Man møter mange nye mennesker og stifter livslange vennskap og forhold. Det er vanlig å feste mye i studietiden. Det finnes mange muligheter til å engasjere seg i en klubb/forening - som gjør studietiden mer innholdsrik.

Spør meg gjerne om du lurer på noe annet.
Avatar

Re: Erfaringer med universiteter og høyere utdanning?

juli 31 2018 - 13:16
Som det blir sagt over her, spiller det en rolle hvor og hva du studerer. Om man sliter psykisk, kan det for eksempel være lurt å studere i hjembyen, hvor man kanskje har et nettverk og et støtteapparat. Jeg vil også anbefale å jobbe for å få noen venner på studiet. Det trenger ikke å være supernære venner, men noen å sette seg med på forelesning, øve til eksamen med og snakke ut om stress og bekymringer knyttet til studiene med. Man blir ofte overlatt mer til seg selv på universitetet, men de fleste studiestedene har helsetilbud, billig trening, kanskje helsesøster, helsestasjon og psykitri/psykologtilbud. Det kan være lurt å benytte seg av det! Jeg vet at NTNU også har mestringsgrupper for ulike ting, for eksempel eksamensangst, depresjon og ADHD.

Da jeg lyktes som student, var det fordi jeg:
Dro på skolen hver dag, så på det som en arbeidsdag. Jeg gikk ikke hjem bare fordi forelesningen var ferdig, men tok en kaffe med studiekamerater før jeg satte meg på bibliotek eller lesesal for å lese. Da klokken ble 16, gikk jeg hjem for å slappe av og gjøre andre ting. Siden jeg leste jevnt gjennom hele halvåret, ble eksamenstida ikke så stressende for meg.

Vær på forelesning selv om de ikke er obligatoriske, og selv om de ikke skulle være så gode. På forelesning møter du dine medstudenter og du får informasjon du ikke ville fått ellers i mange tilfeller. Du vil på denne måten føle mer tilhørighet enn om du bare leser selv. Planlegg dagene dine.

Festing: På studiet vil du både møte de som elsker å feste, de som tar en fest i blant, og de som aldri fester. Det kan være lurt å bli kjent med dem som er mest lik deg. Hvis du sliter med psyken, vil jeg anbefale å være litt forsiktig med alkohol, men delta gjerne på fest og moro hvis det gir deg glede. Hvis fest ikke er noe for deg, finn ut av hvem som er den litt mer rolige typen og avtal kafebesøk, spillkvelder og fellesmiddager med dem.

Trening: Å ta seg en lett eller tung økt med fysisk aktivitet er absolutt å anbefale, særlig i stressa perioder. Finn en aktivitet du liker.

Mat: Bdusjett er lurt. Følg med på tilbud. Prøv å få i deg variert kost. Matpakke er viktig på lange dager!
Avatar

Hei

mai 17 2021 - 11:51
Hei. Jeg er ikke sterk i økonomiske spørsmål, men er bare på utkikk etter å skrive materiale. Jeg er tekstforfatter fra https://writingmetier.com/ Writing Metier. Vil du være i stand til å hjelpe meg i dette forumet? Jeg har ingen spørsmål, så det tar ikke mye tid.
Til forsiden