Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Erfaring med Cipralex/Escitalopram?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Erfaring med Cipralex/Escitalopram?

feb 28 2015 - 23:51
Har akkurat fått resept av legen på Cipralex som en del av behandlingen for depresjon. Hadde i utgangspunktet ingen dårlige tanker om å starte med dette. Men da jeg skulle hente det på apoteket, spurte farmasøyten om jeg hadde brukt dette før. Hun forklarte at det var veldig vanlig å bli tørr i munnen, hvilket kan føre til at man lettere får hull og skade på tenner/tannkjøttet, og at dette kan bli dyrt.

Nå er det slik at jeg hadde anorexia da jeg var yngre, og det har gitt sine skader på tenner. Etter å fikk høre om denne bivirkningen, mistet jeg helt lysten til å prøve. Min største frykt må være å miste tennene...

Noen som har lignende erfaring med dette?
Avatar

Re: Erfaring med Cipralex/Escitalopram?

mars 1 2015 - 00:05
Hei! Selv om en del får det betyr det ikke at alle får det. Jeg fikk det selv veldig av zoloft og litt når jeg brukte cipralex. Bare vær flink å pusse tennene dine og bruk fluorskyll, så går det nok bra. Du vil nok merke det om tungen din henger fast i ganen om morgenen :P
Det er også slik at dersom medisinene er årsak til hull i tenner kan du få dekket noe av utgiftene til tannlege.
Avatar

Re: Erfaring med Cipralex (Escitalopram)

mars 1 2015 - 11:52
Hei, spurven93!
Jeg har lest innlegget ditt, hvor du spør om våre erfaringer mht Cipralex/escitalopram, og at du fikk info om dette med mulig munntørrhet osv.

Jeg har selv gått på denne medisinen en stund - riktignok har jeg hatt et lengre opphold en periode, men har nå måttet begynne med det igjen - og opplevde i en lengre periode at jeg fikk flere hull mens jeg brukte medisinen, enn hva som var tilfelle da jeg IKKE brukte den. Da jeg kom til tannlegetime, ble det gjennomført en vanlig undersøkelse, og før jeg rakk å ta opp denne problemstillingen med tannlegen, spurte han meg midtveis om jeg brukte bestemte medisiner, eksempelvis Cipralex/Escitalopram. Jeg svarte bekreftende, hvorpå jeg ville vite hvorfor han spurte. Jeg var på den tiden nemlig helt ukjent med at denne medisinen KAN skade tenner og tannkjøtt fordi den gjør munnen tørr.

Så jeg spurte han hva jeg burde gjøre, siden jeg var nødt til å bruke medisinen. Jeg fikk til svar at det beste jeg kunne gjøre, var å bruke sugetabletter og eventuelt også tyggegummi. Fikk noen andre råd også vet jeg, men husker kun disse to.

Etter dette tok jeg et lengre opphold med medisinen, dette av ulike grunner. Jeg merket imidlertid fort at det i mitt tilfelle ikke var lurt, fordi panikkanfallene mine kommer med ujevne mellomrom, avhengig av hva som skjer rundt meg der og da. Men jeg var skeptisk til å begynne med medisinen igjen, det innrømmer jeg ærlig.

Så jeg har altså begynt med medisinen igjen, og har fått beskjed fra min tannlege om at jeg kan ta kontakt med ham utenom de vanlige kontrolltimene hvis jeg har behov for tettere oppfølging som følge av at jeg bruker denne medisinen.

Men jeg fikk også høre at det varierer fra person til person hvordan det gir seg utslag mht tennene. Så det er vanskelig å gi et nøyaktig fasitsvar på dette.

Ønsker deg lykke til! :)
Avatar

Re

mars 1 2015 - 16:03
Takk for svarene!

Jeg har allerede mye karies og syreskade etter tidligere munntørrhet grunnet anorexia for 7-8 år siden, det er derfor jeg ikke er så gira på å starte på medikamenter som kan forverre det. Min mor hadde anorexia da hun var rundt 18 år, og tennene hennes løsnet da hun ble eldre. Hun røyker vel og merke, som nok har sin del av skylden, men med dette i bakhodet er det litt vanskelig å ta en avgjørelse. Jeg tenker det beste er å prøve det ut, ettersom munntørrhet ikke nødvendigvis rammer alle, og så rådføre meg litt hos tannlegen :)
Avatar

re: erfaring med Cipralex

mai 4 2015 - 22:17
Hei! Angående tennene, hvis du får problemer kan du få dette dekket av NAV/staten hvis du sliter med psykiske problemer. Jeg vet ikke helt hvordan søknadsprosessen fungerer, men jeg har blitt anbefalt dette.
Angående Cipralex så er det veldig mange ulike bivirkninger, og det er veldig tilfeldig hvilken av de du kan oppleve å få. Jeg ble veldig redd selv da jeg leste listen, så jeg kjenner meg igjen der. Selv fikk jeg en av de mer sjeldne bivirkningene, nemlig synsforstyrrelser, så jeg hoppet av de. Man skal jo helst bruke de i 2-3 uker før bivirkningene går over, og jeg hadde ingen interesse av å ha synsforstyrrelser i 2-3 uker. Jeg er klar over at dette høres ganske skummelt ut, men som sagt, dette er en sjelden bivirkning :)
Håper at du ikke får noen bivirkninger, og lykke til videre! :)
Avatar

Re: Erfaring med Cipralex/Escitalopram?

mai 4 2015 - 22:33
Hei.
Jeg begynte også på det, i siste uke. Fikk ikke høre noe om bivirkninger i apoteket, bare spørsmålet om jeg ville ha Escitalopram isteden for Cipralex fordi den ville koste 500! kr mindre. Så da måtte jeg jo ta den. Regner med at det er greit. Synes det er vanskelig å se hva som er bivirkninger og hva ikke, har jo nettopp begynt og så skjer det mye nytt i det siste uansett. Er på vei inn i en bedre fase etter en lengre depresjon, har fått angst for noen uker siden som har noen symptomer osv. Men akkurat det med tørr munn kan jeg faktisk bekrefte. Det har jeg fått, sammen med oppstøt av luft. Men siden jeg nettopp begynte skal jeg i hvert fall ta de i tre uker før jeg skal til legen igjen.
Hva er det dere har byttet til som ikke var fornøyd med Cipralex/Escitalopram? Har dere fått noe som ikke har bivirkninger? Er det ikke slik at man alltid må regne med noen bivirkninger liksom?
Avatar

Tannkrem med mye fluor

mai 5 2015 - 20:54
Legene burde i ditt tilfelle skrevet ut en resept på en tannkrem med høyt fluor innhold, det vil ihvertfall hjelpe, samt som andre nevnte sugetabletter etc. som øker spyttproduksjonen.
Avatar

Re: Erfaring med Cipralex/Escitalopram?

mai 9 2015 - 19:33
jeg har gått påCipralex/Escitalopram 20mg i to år. Jeg har ikke opplevd munntørrhet av medisinene. Jeg har dårlige tenner pga dårlig munnhygiene - fordi jeg har motvilje mot å pusse tenner - uten noen grunn !
Avatar

Fra Seroxat til Cipralex - bivirkninger

juni 29 2015 - 00:50
Hei.
Jeg var på apoteket og hentet min første pilleeske med Cipralex for fem dager siden, og den ligger fortsatt uåpnet i skapet. Jeg er såååå redd for å begynne med dem fordi jeg gikk på Seroxat i 8 år og la på meg 40 kilo og IKKE fnugg av sexliv på de 8 årene. Jeg lider av sykdomsangst (etter 11 års feilbehandling/traume i helsevesenet) og uro. Har også alle symptomer på ME, men tør ikke å gå gjennom alle undersøkelsene for å få dette konstantert fordi jeg er livredd for at legene skal finne en eller annen farlig sykdom. Det er 10 år siden jeg sluttet med Seroxat og har klart meg uten medisiner, men nå er nok tiden inne for en ny og forhåpentlig vis kortere periode enn sist. Jeg lurer på om det er noen som har erfaring med begge disse medikameneten og kan gi meg et håp om at jeg IKKE kommer til å legge på og at jeg fortsatt kan ha muligheten for et helsebringende sexliv hvis jeg begynner med Cipralex. Sitter faktisk her og føler en sorg over å eventuelt måtte ta farvel med min seksualitet og selvbilde dersom vekten igjen vil krype opp mot 100 kg. Og dårlige tenne i tillegg??? Please: er det noen som vet noe?
Avatar

Ikke cipralex for meg

juli 23 2015 - 06:22
Men en kan ikke sammenligne seg med en annen. Prøv dyktig samtaleterapi.

Jeg stoppet etter en tablett. Det kjentes.som hodet mitt sto i fyr. Stopp sa legen. Noen merker ingenting.

Fins det et forum her for alternative behandlingsformer og metoder?
Avatar

Langtidsbruker

juli 23 2015 - 12:54
Hei
Jeg har nå gått på Escitalopram i to og et halvt år. Før det så har jeg prøvd flere andre typer antidepressiva. (Har vært kronisk deprimert i 21 år)

Min erfaring av den medisinen er at den er "mildere" enn andre typer i forhold til bivirkninger. Hadde mye munntørrhet da jeg gikk på efexor, og fikk da tipset å kjøpe fluortabletter med lite fluor og heller ta flere utover dagen. Tabletter mot munntørrhet er ganske dyrt så det er et rimeligere alternativ.
Jeg har fri tannlege i og med at jeg får kommunalt psykiatrisk tilbud, så sjekk ut det. På HELFO sine sider kan du søke på "tannlege" og finne regelverket ang munntørrhet. Du må igjennom en test (spytte i et rør) før du får den diagnosen.

En kan bli litt flat av antidepressiva, men hvor mye varierer veldig fra person til person og på hvilken dose de er på.
Min erfaring er at jeg har måttet opp i dose på hver medisinbytte, men har kunnet gå på en lavere dose igjen etter 4-6 mnd. (Har byttet medisiner ca hvert 5. år) Så jeg har vært daff og flat følelsesmessig i noen mnd om gangen, men om det er medisinen eller en kombinasjon med en oppblomstring av depresjonen, er vanskelig å si.
Likens med vektoppgangen. Ja, en kan gå opp i vekt av medisinen, men en må huske at en blir ganske passiv både av en depresjon og et flatt følelsesliv.
Kjenner ikke noe bivirkning på det seksuelle på Escitalopram, men det er heller bom stopp og ingen kontakt nedentil når jeg har en nedtur.

UANSETT:
Ikke begynn/slutt med en antidepressiva uten tett oppfølging av lege. Gjerne planlegg en legetime i uka de første 4 ukene, og gjerne også annen oppfølging. Det er nesten uungåelig å ikke ha bivirkninger/abstinenser til å begynne med. Men med oppfølging og hjelp til å takle det, så blir det bedre etter hvert.

Avatar

Re: Erfaring med Cipralex/Escitalopram?

juli 25 2015 - 01:47
Min erfaring er ganske dårlig. Jeg er en person som lett fåt de mest uvanlige bivirkningene, Cipralex var ikke unntak. For det første ble jeg ekstremt likegyldig og kronisk deppa. Men jeg fikk indre blødninger av dem - så da det ble oppdaget måtte jeg slutte på dagen uten nedtrapping. Men når det er sagt, så vet jeg av de som har god effekt med Cipralex og ikke har bivirkninger. Så det man må gjøre er å prøve seg fram, skulle ikke denne virke så finnes det flere alternativer på markedet :)
Avatar

Re: Erfaring med Cipralex/Escitalopram?

nov 21 2022 - 15:56
Reseptfri antidepressiva - https://tonzes.com/deprno.htm
Jeg har brukt Restilen i mange år. Tar de for angst og depresjon. For meg så er Restilen helt fantastisk. Restilen sørger for at jeg klarer å holde hodet over vannet og at verken angsten eller depresjonen blir for overveldende for meg og tar fullstendig over hverdagen.​​​​​​​
Til forsiden