Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

En "enkel" løsning på psykiske problemer.

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

En "enkel" løsning på psykiske problemer.

aug 12 2015 - 23:08
Jeg har diagnosen Bipolar 2, og har siste 3.5 årene brukt Citalopram og Fluanxol. Føler ikke dette er noe som har hjulpet meg noe større, da jeg faller tilbake til depresjone, så fort jeg ikke har mulighet til å bruke mye penger, og kjøpe nye ting, noe som har gitt meg en form for lykke. Har i tillegg fått en del ubehagelige bivirkninger av å bruke disse mdisinene. Mye trøtt på dagtid, og sover dårlig om natten. Vektøkning. Nedsatt libido og erketile probelmer. Økt produksjon av svette. Munntørrhet. Ubehagelige drømmer.. Ting som har gjort at jeg for tre uker siden valgte å slutte helt med medisinene mine. Legen min frarådet dette, og mente det var et dumt valg av meg å ta. I tillegg valgte jeg å brå-slutte, noe som også ble frårådet på det sterkeste. Joda, første halvannen uken etter jeg sluttet, var ganske ille. Satt og frøys, samtidig som svetten rant. Fikk stadig "eletriske sjokk" i hodet, armer og ben. Var veldig ustabil psykisk, og tålte ingenting før jeg bel deprimert, og humøret svingte veldig. Kunne begynne å grine av så "ubetydelige" ting som å høre en fin sang. Visste jo at dette var vanlige reaksjoner første tiden som kroppen ikke elnger får de medisinene de har blitt vandt til å få- Men, siste uken, har jeg bare følt meg bedre og bedre. De fysikse plagene er nå helt borte, og psykisk føler jeg meg bedre enn på lang tid. Føler jeg er i stand til å tenke klarere, og mye mer positivt.

Så, spørsmålet mitt er da, er det å bruke medisiner til bekjempelse av psykiske problemer egentlig alltid den beste løsningen, eller er det bare det som for legene er enkleste løsning, og muligens også det som vil være mest økonomisk lønsomt, da legemiddelindustrien jo tjener store beløp på salg av feks SSRI medisiner?
Avatar

Re: En "enkel" løsning på psykiske problemer.

aug 13 2015 - 08:20
Har litt ambivalent forhold til medisiner. Tror nok det er mye legedom i gode relasjoner og samtaler og at endel av de psykiske lidelsene kunne blitt reduser/mildne ved det. Samtidig er min opplevelse at dette ikke er virkeligheten. Har selv fått hjelp av medisiner og sluttet når behovet ikke har vært der. Har hatt negative erfaringer med psykologer/såkalt hjelpere og ikke maktet den måten å bli frisk/bedre på
Har forstått det slik at medisiner ikke virker på alle, kan også bli verre. Medisinbruk bør iallefall evalueres, noe som ikke alltid gjøres.
Tror som deg at det ligger mye penger i dette og at det helt klart ligger samfunnsøkonomi bak. Å være i behandling med og rundt mennesker koster. Mye.
Avatar

Re: En "enkel" løsning på psykiske problemer.

aug 13 2015 - 13:05
Jeg er også Bipolar 2, som skal være den farligste av dem da meget dype daler kan føre til alvorlig selvskading eller det som verre er. Bipolar 2 er kalt "kreativ depressiv". Du blir trolig aldri høy som bipolar 1, men langt nede? Jeg har dessverre flere ille episoder, men det er nå under ganske god kontroll ved hjelp av medisiner (snill type) og terapi. Jeg hadde et voldsomt innadvendt sinne, som det var vanskelig for andre å oppdage da jeg er en meget kontrollert person. Noen ganger mistet jeg kontrollen, som overhodet ikke ble bra. Verken kollegaer, venner eller øvrig familie vet noe om min lidelse. Noen vet at jeg har noen dårlige perioder, men ingenting utover det. Jeg har tatt byrden ved å skjule det da jeg er redd for negativ mottakelse. Jeg er en reflektert og utdannet mann, men redd for at andre skal tenke negativt om meg.

Jeg trener regelmessig som en del av behandlingen og fordi jeg elsker å ta meg ut. Bipolar 2 lidelse kan være betinget av miljø/oppvekst, men også arvelig. Jeg kan ikke nok om bipolare lidelser, men type 1 er helt avhengig av medisiner da hjernen mangler et stoff. Dersom din bipolare lidelse er et resultat av miljø/oppvekst, har jeg hørt at nyere forskning sier noe om at terapi kan redusere eller fjerne behovet for medisiner. Min bipolare lidelse skyldes miljø/oppvekst, men å slutte med medisiner nå er utenkelig.

Neste skritt er å dra på lengre fjellturer uten å miste fatningen, men å kunne nyte naturens mange inntrykk. Det blir spennende, men også litt skremmende.
Avatar

Re: En "enkel" løsning på psykiske problemer.

aug 13 2015 - 13:41
Det stemmer som du sier, Psyklist. Jeg er aldri veldig langt oppe, men har hatt mange perioder hvor jeg har vært langt nede. Også et pat selvmordsforsøk. Begge MENS jeg har brukt medisiner. Om min diagnose er medfødt eller kommer av miljø og oppvekst, er jeg ikke sikker på. Men er interessant det du skriver. Har jo fått høre at jeg har for lavt nivå av serotin, og derfor trenger emdisiner. Men, vet jo også at hjernen selv er stand til å produsere mer serotiner, blandt annet ved å kunne kontrollere underbevistheten på en bedre måte. Dette kan gjøres ved bruk av alternative behandligner. Men koster mye, og er ikke noe en vanlig lege er villig til å dekke.

Og Fjellblomst. Jeg er klar over at mange velger å slutte når de føler seg bra, da de tror de ikke lenger trenger medisiner. Men at de er bra på det tidspunktet, kan vell ofte skyldes at medisinene for dem, faktisk fungerer. For min del har jeg aldri følt at medisinene har gitt meg noen større positiv effekt, og sammen med mye negative bivirkninger, var det dette som fikk meg til å ville prøve å leve uten. Jeg klarte meg jo ganske så fint uten medisiner i 27 år.
Til forsiden