Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Dårleg selvbilde/ selvfølelse - kva kan ein gjere for å bedre dette?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Dårleg selvbilde/ selvfølelse - kva kan ein gjere for å bedre dette?

mai 4 2012 - 08:22
Hei:) Kvinne som etter mange år med angst og påfølgande depresjon er i ferd med å bli frisk, men likevel har dårleg selvbilde /selvfølelse. Dette til tross for mange timar terapi - medikamentell behandling, kurs i depresjonsmestring mm. Kva kan ein gjere for å auke sin selvfølelse? Det er det store spørsmålet. Vil traumatiske hendelsar i fortiden henge med ein resten av livet uansett hjelp ein får? Dessverre er det kanskje slik. Kva da? Vil ein aldri få det livet ein ønsker, eller? Ein må gjere det beste utav situasjonen er rådet ein får. Er det nok for meg? Eg syns det er vanskeleg at eg ikkje kan slette vond fortid ut av minne og kun sjå framover, men det er ikkje muleg. Vi er mennesker - ikkje maskiner.

Kognitiv terapi dreier seg om at vi skal sjå på her og nå situasjonen og ikkje grave i fortiden. Det er flott, men det er ein kjensgjerning at fortiden likevel er med deg. Men - sant er at den ikkje kan endrast. Så eg er enig i at det er best å jobbe med her og nå situasjon - det er best for meg. Kanskje ikkje for andre.

Eg tenker framover, trenar, et sunt, prøver å vere så sosial eg kan. No skal eg snart ut i jobb igjen. Korleis skal det gå? Korleis vil andre forholde seg til deg? Skal eg vere open om at eg har vore psykisk sjuk? Vanskelege spørsmål. Psykiske problemer er så tabubelagt.

Eg skulle ønske at selvfølelse og selvbilde var på topp. Muleg den vil bli styrka når eg kjem i jobb igjen. Jobb gir selvtillit. Ein meistrar noko. Men FAN korleis få denne grunnleggande selvfølelsen på plass for å kunne fungere godt i ein jobb. Eg syns det er vanskeleg. Tunge år har tæra på den selvfølelsen eg hadde. No må eg altså bygge den opp igjen sakte men sikkert.

Eg har ikkje fasitsvar og heller ikkje behandlarane. Eg må ta ein dag om gongen, men det er tøft. I natt har eg ikkje sove på grunn av dette. Eg har det veldig bra, men det er noko inni meg som manglar. Venner og familie kan ikkje sjå det, men eg veit det så godt.

Har andre nokre tankar om denne problemstillingen? Kva gjer dere for å styrke selvfølelse / selvbilde?
Avatar

Re: Dårleg selvbilde/ selvfølelse - kva kan ein gjere for å bedre dette?

mai 4 2012 - 10:36
Det største hinderet er jo som du nevner her og nå. Det er et problem for mange at de tror de må være en plass eller være noe eller noen for å kunne bli godtatt.
Rent mentalt så er det mye som påvirker oss. Om en ikke er bevisst på dette vil en aldri kunne frigjøre seg fra følelsen og redselen for å ikke passe inn.

Dette med flokkmentaliteten ligger i raseminnet og det er et hinder å komme over. Der er det mye å hente ved å forstå at en ikke kan være noen andre enn den man er akkurat her, akkurat nå. Så må en i grunn "bare" gjøre det beste med det en har og utvikle seg videre fra der en er. Den eneste som trenger å godta deg 100% er deg selv. Gjør du det vil andre følge etter. Redselen vil hindre en i å føle trygghet, tryggheten vil føre til en reduksjon i redselen. Så det er et bevisst valg man må ta. Når man jobber seg inn mpt mål en setter seg så vil det være heldig å vite at en ikke skal noe spesielt sted med seg selv, men at en skal være seg selv fullt ut hele veien. Da vil det kunne gå seg til.

Setter man seg mål om at en skal komme seg en plass før ting blir bedre vil en bare gå og jage på noe som aldri kommer. Dette er en manupulativ tankegang som blir innpogrammert i det daglige. Det går an å gå i detaljer på dette også, men det er ikke nødvendig for å se hva en trenger for å komme seg videre.Forøvrig er det kongle at du blir bedre og det viser jo at det går. Jeg synes fort det blir en del svartmaling og mye fokus på det negative som igjen forsterker det en strever med. Da vil en fort bare bli stående og stange i veggen.

Håper du får knekt ned de siste hindrene også og at du kan slippe deg mer løs og leve det livet du selv ønsker. Et liv i aksept og harmoni med deg selv.
Avatar

Re: Dårleg selvbilde/ selvfølelse - kva kan ein gjere for å bedre dette?

mai 4 2012 - 12:57
Takk for omtanken:). Enig med deg i at ein må godta seg sjølv for å komme vidare. Det har tatt tid å komme her eg er i dag, men no er eg her og har det veldig bra. Men den siste gnisten manglar, men eg skal klare det. Ein må aldri gi opp håpet om at ting kan bli bedre:).
Avatar

Re: Dårleg selvbilde/ selvfølelse - kva kan ein gjere for å bedre dette?

mai 10 2012 - 17:45
veldig bra svar fra Johnny 81. Det viktigste er å akseptere seg sjøl 100 %. Ofte vil da andre følge etter. (men ikke alltid, kanskje? )Gnisten i livet vil gå opp og ned, men gnisten kommer ofte når man gjør ting man liker/er sammen med noen man liker. Et mål å jobbe mot, kan også føre til at man får en gnist. Men det er utrolig viktig å leve her og nå, kjenne på følelser her og nå. Gjøre noe du liker hver dag, vær snill mot deg selv. Men jeg tror også at av og til er det nyttig/bra å gå tilbake i tid, gi seg selv lov til å gråte over ting som har vært vonde og vanskelige. Ja, jeg tror at det vonde og vanskelige vil følge oss hele livet. Det er en del av det mennesket hver og en av oss er i dag. Men også hvert godt øyeblikk vil følge oss og være en del av oss. Derfor er det viktig å prøve å legge til rette for å gi oss sjøl positive opplevelser. Ta en dag om gangen, noen ganger en time om gangen. Når det er noe du gruer deg til, kan du f.eks. si til deg sjøl: i morgen på denne tida er det over...det er noe jeg bruker, iallfall, som hjelper. En jobb er ofte bra for de aller fleste. Men også her er det viktig å ta en dag om gangen. Og er det noe som ikke går bra, så tilgi deg sjøl hvis det var din feil, og tilgi andre hvis det var deres feil, og gå videre. Lykke til med jobb, og alt annet!!
Til forsiden