Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Behov for å ha siste ordet

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 14:43
Jeg for min del ser forståelse på den måten hele veien. At det er en opplevd forståelse og at du ikke kan vite hvor mye av den forståelsen som er faktisk. Uansett så har den opplevde forståelsen en effekt, og hvis det er det du ser etter så tenker jeg at det blir andre forventninger enn om du ikke ser så hardt etter den.

Ja, det er litt andre toner her for nå, Stubborn;) jeg har fått råd fra nært hold om å droppe sarkasmen litt. Nok krig for nå. Og dere virket mer åpne her
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 15:34
Utfordringen (som jeg kaller "interessekonflikten mellom ulike pasientgrupper") er at noen har bare et behov for å oppleve at de blir forstått, mens andre vil være sikre på at de faktisk blir det uavhengig av om det oppleves slik eller ikke. Så dilemmaet blir da hvilken av disse to interessene som skal være "normalen", altså det man som pasient _ikke_ trenger å presisere ovenfor behandlere. Jeg har prøvd å få svar på dette fra bl.a. Pasientombudet, men det virker ikke som de har noe annet svar enn at de er oppmerksomme på problemstillingen og at god kommunikasjon mellom pasient og behandler er noe helsevesenet stadig prøver å bli bedre på. Jeg har kritisert mine behandlere kraftig for at de ikke har vært tydelige på hvilken kontekst jeg skulle forstå deres spørsmål og uttalelser ut fra. I det ene tilfellet viste det seg bl.a. at de ikke har brukt utredningsverktøyet riktig, da det i instruksjonene tydelig fremgår at de skal gi tilleggsinformasjon dersom pasienten er usikker på hvordan spørsmålene skal forstås.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 15:50
Haha. Jeg tenker behandlerne får litt å bryne seg på med deg som klient, Frikar. Du lar dem få høre det.

Jeg forestiller meg at den som søker sikre svar ofte blir taperen. Sånn funker det for meg i alle fall, når det gjelder bekreftelser på hva folk synes og forstår. For det å føle deg sikker på noe sånt krever også en opplevelse av sikkerhet som du igjen ikke kan være sikker på.

Når jeg satt hos psykologen var det rette for meg å tenke at psykologen ikke skjønte hvordan jeg har det. Og det virket psykologen ganske enig i.
Avatar

Sikker kunnskap

jan 9 2022 - 19:43
Hvorvidt man kan ha sikker kunnskap om noe avhenger jo av hva problemstillingen dreier seg om. Mine utfordringer den gang hadde ingenting med følelser å gjøre, men handlet om hvordan jeg skulle håndtere konkrete situasjoner jeg måtte forholde meg til i hverdagen. Men jeg ble henvist til psykolog på feile premisser i utgangspunktet, og det forklarer nok mye.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 20:13
Tror vi snakket litt forbi hverandre. Du snakker kanskje mer om en kan være sikker på at ens behov blir sett? Som klient? Jeg gikk rett i filosofiland og snakket om det er mulig å forstå hvordan andre har det. Jeg tror ikke psykologen (eller andre) forstår faktisk hvordan klienten har det. Det blir en blanding av realitet og illusjon hvor godt du egentlig er forstått av behandleren. Men de kan vel være gode på å se behov tenker jeg, og der er det mye svakheter innen psykiatri
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 10 2022 - 11:05
Ja, sånn kan det også sies. Det er viktig at behandlere forstår hvilken livssituasjon pasientene befinner seg i, og hvilke konkrete utfordringer den innebærer. F.eks hvis pasienten blir utsatt for "gaslighting" eller andre manipuleringsteknikker fra sine omgivelser er det veldig viktig å skille mellom hva som er faktiske hendelser og ikke.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 10 2022 - 13:38
Der vet jeg ikke helt om jeg er enig, Frikar, hvis det du har ment prioritering virkelig er å etterforske ved "gaslighting". Jeg mener at en psykologs oppgave ved manipuleringsteknikker er å hjelpe personen med å se gjennom spillet en er utsatt for. Men selvfølgelig kan det for personen det gjelder være et ledd i det, å skille hva som faktisk har skjedd eller ikke, men det er jo ikke alltid helt enkelt. Det viktigste er å komme seg ut av den vanskelige situasjonen en er i.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 10 2022 - 14:05
Vet ikke helt om jeg skjønner hva du mener nå. Man kan jo ikke komme seg ut av en situasjon når man ikke vet om den i utgangspunktet. Det er mulig at gaslighting og tilsvarende problemstillinger skal håndteres av andre yrkesgrupper i helsevesenet, men da må det formidles tydeligere ovenfor pasienten hvor man ellers skal henvende seg.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 10 2022 - 14:23
Som oftest vil en ha noen symptomer hvis en er utsatt for sånt, som folk rundt kan gjenkjenne. En selv er vel ganske "på ustøe bein" når en er utsatt for sterk manipulasjon.

System eller ikke, en trenger støtte.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 10 2022 - 14:33
Og i praksis må en sannsynligvis komme seg unna, komme i andre miljø og oppleve hvordan livet egentlig kan være.

Krisesenter kan også være et sted å få hjelp, finnes visstnok både for menn og kvinner etter hvert.
Avatar

Frikar og Srubborn

jan 10 2022 - 16:40
Gaslighting er fæle greier. Jeg tror kanskje mange gjør det på et mikronivå. Noen ganger gaslighter jeg skikkelig på spøk med dama. Det kan være ganske morro når det er lek. For en vaskekte narsissist så er det sikkert en lek det som ødelegger andre.

Jeg tenker dere begge er enig i at løgnene til de rundt en må gjennomskues, både for din egen mentale helse og før du eventuelt kaster noen ut av livet. Se her, jeg er rene diplomaten.
Til forsiden