Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Behov for å ha siste ordet

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Behov for å ha siste ordet

jan 8 2022 - 16:29
Fikk plutselig for meg at jeg skulle gjøre et Google-søk og finne ut mer om dette behovet.

Havna på temaet kommunikasjon - og dette, der i hvert fall to av punktene kan brukes om skriftlig kommunikasjon - også på dette forumet:

5 typiske feil vi kan gjøre i dialog med andre personer.

1) Kroppsspråk som tydelig viser at vi er skeptiske eller kritiske til det budskapet vi mottar funger dårlig. Dette fører til dårlig «no-verbal» kommunikasjon og sannsynligheten for misforståelser og irritasjon øker. Pass på å ha et åpent og imøtekommende kroppsspråk, selv om du er uenig i det som blir sagt. Bruk heller ord enn kroppsspråk til å fortelle om hva du er uenig i. Gjennom et åpent kroppsspråk er det lettere for den vi snakker med å akseptere at vi er uenige med dem.

2) Det å avbryte er å be om dårlig kommunikasjon. Lytt ut det den du snakker med har å si, før du svarer på gir utrykk for dine synspunkter. Ingen liker å bli avbrutt, det er rett og slett mangel på respekt hvis vi avbryter andre, og fører kun til dårlig kommunikasjonsklima.

3) Å bruke ord eller fraser som ”nei du tar helt feil”, ”Dette er helt på jordet”, ”du forstår ingen ting”, ”alle vet jo at det du sier er feil”, osv. fører kun til problemer. Ingen liker å blir fortalt slike ting, og faren for at du blir oppfattet som en arrogant bedreviter er tilstede. Ingen liker en arrogant bedreviter, og kommunikasjonen vil forsures. Bruk heller tiden på saklig og godt underbygde argumenter. Da kommer du mye lenger i diskusjonen.

4) Det å ikke se den vi snakker med i øynene, flakke med blikket eller søke blikkkontakt andre steder fungerer dårlig. Den du snakker med vil få en følelse av å bli oversett, og å ikke bli tatt på alvor. Hold fokus på den du snakker med, og vis interesse for det som blir sagt.

5) Det å alltid måtte ha rett, skaper et permanent dårlig kommunikasjonsklima. Mennesker som alltid må ha siste ordet, og alltid ”har” rett, virker irriterende på andre mennesker. Det å være ydmyk og lyttende til andres argumenter, før du gjør opp din endelige mening om saken, er en mye bedre måte å kommunisere på.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 8 2022 - 19:02
Kunnskap om temaet er artig og tøft! Det er tydelig at du har en god intensjon for nettsiden her med innlegget ditt. Det kunne være interessant, spennende og fint om du sa litt mer om det bakenforliggende ønsket ditt med innlegget, altså ønsker fra øverste hylle.
Avatar

Helloo

jan 8 2022 - 20:17
Interresant Landing.veldig interresant du kommer med dette.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 8 2022 - 22:55

Helt på øverste hylle, Stubborn - så er ønsket å få bedre diskusjoner her.

For meg er det diskusjoner jeg kan lære noe av, som kanskje kan gi meg litt innsikt i det jeg kan lite eller ingenting om fra før.

Jeg ønsker å bli møtt med forklaringer.
Hvorfor mine utsagn er feil og dine utsagn er rett, og kanskje til og med en forståelse av hverandre - selv om man har vidt forskjellige meninger.
Hvordan du ser det fra ditt ståsted, og hvorfor du ser det på den måten.

Ofte blir man i stedet halshugd av medskrivere med konklusjoner om hvor jævlig en er - enten det er naiv, begrenset, bedreviter, arrogant osv.

Det har f.eks. vært sagt her at ikke-kronikerne ikke skjønner kronikerne. Punktum.

Hvorfor benytter ikke da kronikerne sjansen de får til å forklare - noe som kunne gitt meg og andre «uvitende» mer forståelse for deres situasjon.
Manglende forståelse av deres situasjon virker å være veldig frustrerende for flere, og de som er best egnet til å dele kunnskap for å øke forståelsen er jo nettopp kronikerne selv.

Den mørkeste (av sinn, ikke hudfarge) jeg noen gang har snakket med besvarte mine forslag/meninger/tanker med hvorfor det var feil for han - ikke bare AT det var feil, men HVORFOR. Det er sånne samtaler/dialoger/diskusjoner jeg ønsker mer av her inne.
Avatar

Landing

jan 8 2022 - 23:20
En som ikke er kroniker kan aldri forstå en kroniker.Kronikere er pasienter med store behov som har lidet gjennom mange år med psykiske lidelser.det å lide i mange år og gå fra terapeut til terapeut det krever veldig mye.Jo flere år man sliter jo mere sliten blir man.Mens en ikke kroniker trenger hjelp en periode og kommer seg gjennom stort sett i livet og videre.Ikke fordi de kjemper mere for hvis det er noen som kjemper så er det nettopp kronikere.Men fordi psykiske lidelser har grader av hvor alvorlig det er.Som ett eks Alien som har gått på Dps i 16 år.de som er lettere rammet klarer seg stort sett.Jeg selv har flere hjelpere rundt meg for jeg har vært syk i mange år og uten behandling hadde jeg ikke klart meg.Når man er kroniker er det lettere at håploshetsfølelse kommer og man mister troen for man har vært lenge syk at man vil gi opp.Man er sliten av alt.Det krevet sitt å slite i mange år og kjempe kriger i så mange år.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 8 2022 - 23:23
"Hvorfor benytter ikke da kronikerne sjansen de får til å forklare - noe som kunne gitt meg og andre «uvitende» mer forståelse for deres situasjon."

Ja... for det har vi aldri gjort.

"Det har f.eks. vært sagt her at ikke-kronikerne ikke skjønner kronikerne. Punktum."

Og det kommer alltid til å være sant, punktum. Og andre veien. Men mer forståelse er selvfølgelig mulig. Det viktigste skrittet der er nettopp at en ikke forstår. Hvis dere ikke protesterer når en kroniker fks sier at "nei, jeg har det ikke som jeg tar det", eller "nei, jeg blir ikke glad av å gå ut og se på glade mennesker", da går det an å begynne en samtale. Selv om dere selv opplever at en "hardetsom" eller "blirgladav".
Avatar

Landing

jan 8 2022 - 23:30
Man har prøvd å forklare dette for dere men virker at dere ikke forstår.Enig med det Ennydagtruer godt beskrevet.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 8 2022 - 23:35
Du må gjerne si at du ikke blir glad av å se andre glade mennesker, Endt - men jeg må også få lov å si at jeg blir glad av å se andre glade mennesker - uten å bli hånet for det, eller bli betegnet som naiv.

Ang. å forstå kronikere så tror jeg ikke-kronikere blir undervurdert her.
Nei - kan hende kan man ikke forstå 100%, men er det ikke bedre å bidra til å øke forståelsen til mer enn null. Er ikke det godt nok? Er det ikke bedre å møte litt forståelse enn ingen?

Jeg har jevnlig en-til-en dialog med ulike mennesker med ulike utfordringer via frivillig arbeid. Når jeg der blir «beskyldt» for ikke å forstå - så spør jeg om forklaring - og får det. Blir det snakk om diagnoser jeg ikke kjenner til, så spør jeg hva diagnosen vil si for vedkommende - hvordan er det å ha den diagnosen. Har ennå ikke opplevd at noen blir sinte fordi jeg ikke kan alt og vet alt - snarere tvert i mot - de blir glade for at noen er interessert i hvordan de har det.
Avatar

Landing

jan 8 2022 - 23:41
Hvordan kan du forstå mennesker som lider i mange år uten at du er i deres sko.en diagnose er en diagnose den kommer i forskjellige grader og den er ment til å beskrive hvordan ett menneske har det og hva slags behandling man trenger.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 8 2022 - 23:44
Og beklager, Endt og Mrs - men jeg har gått glipp av deres forklaringer.

Det er flere andre her inne som gir innblikk i sin situasjon (bl.a. Alien siden han er nevnt her) som gjør det enklere å forstå hvordan de tenker, hvordan de opplever sin hverdag.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 8 2022 - 23:49
Store norske leksikon:
Empati betyr innlevelse, evne til å identifisere, forstå og anerkjenne gyldigheten av andres følelsesmessige tilstand og reaksjoner.

Dvs har man en viss grad av empati så har man også en viss mulighet til å forstå andre, selv om man ikke er i deres sko.
Avatar

Hmm

jan 8 2022 - 23:49
Vet du hvor mye det kostet Alien å komme med så detaljerte ting slik han gjorde.Han ble så provosert at han kom med så triste ting.Trenger jeg og Ennydagtruer også komme med dette ut.Jeg har vært over halve livet mitt hos psykologer og psykiatere det sier seg selv hvordan jeg har det og med flere diagnoser og tunge ting med meg.Det er ingenting vanskelig å forstå her men det er trist at Alien ble så provosert at han kom ut med så triste ting.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 8 2022 - 23:50
Landing har et godt poeng her.

For å bruke eksempelet med kronikere og ikke-kronikere. I tråden der det ble diskutert forsøkte jeg å bringe fokus på at saksforholdet er adskillig mer komplekst enn slik trådstarter fremstilte det innledningsvis, men det førte bare til at jeg ble tillagt holdninger jeg ikke har. Jeg har i min kontakt med helsevesenet stått midt i sentrum av det som virker å være en reéll interessekonflikt mellom kronikere og ikke-kronikere, og noe av problemet er at kronikernes lidelser/sykdommer noen ganger _i seg selv_ permanent står i veien for forståelsen av den andre gruppens utfordringer, mens for ikke-kronikerne er den samme manglende forståelsen av den andre gruppens utfordringer bare en forbigående tilstand. I tillegg spiller både kulturelle og sosiale faktorer inn, og alt dette må både helsepersonell, pårørende og medpasienter forholde seg til. For ikke å snakke om de politiske aktivistene som både utnytter og tildels fyrer oppunder konfliktene, men det blir en annen diskusjon.

Det er også en juridisk side av saken og den handler bl.a. om avveiningen mellom individets rett til å ta ukloke valg (ved å f.eks. nekte å ta imot hjelp) kontra samfunnets plikt til å beskytte de syke mot seg selv.

Jeg skulle ønske det var mulig for meg å forstå hva det er som gjør at enkelte mennesker velger å gjøre det motsatte av det de opplagt vet er bra både for seg selv og sine omgivelser - men frem til nå har jeg enda ikke fått noen god forklaring fra dem det gjelder på slik adferd, og da faller det naturlig for _meg_ å anta at det ligger ideologi bak. (Og når man ser veldig mye av slik kontraproduktiv adferd kan det for noen være lett å ty til forklaringer som at "de har seg selv å takke", "de må bare skjerpe seg", "de spiller syke for å få gratis dop av staten" osv.)

Og bare for å presisere: jeg snakker nå om folk jeg har møtt opp gjennom årene, ikke om andre skribenter på forumet her.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 8 2022 - 23:54
Ser at det har kommet opptil flere poster her i løpet av tiden jeg brukte på innlegget mitt. Det er ment til Landings innlegg kl. 22.55.
Avatar

Interresant

jan 8 2022 - 23:57
Men hvordan kan ikkekronikere sette seg i situasjoner til å forstå mennesker som har vær over 20 år i psykiatri.Som har mange innleggelser og som har hatt så mange behandlere at flere kjenner til en på psykiatrisk og ute.De som har lettere psykiske lidelser går en periode i terapi og kommer seg gjennom.Langvarige psykiske lidelser er veldig komplekse.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 8 2022 - 23:58
Mrs:
Har ikke ønsket meg utlevering fra noen - jeg har ønsket meg forklaring.
En vesentlig forskjell.
Det går an å forklare med eksempler, uten å dele fakta og detaljer fra sitt eget liv.

Nå vet ikke jeg hva du mener Alien har delt av ren provokasjon, og det har for øvrig ingen betydning at jeg ikke vet heller. Jeg har sett Aliens innlegg over lenger tid, og synes han bidrar med mye bra - selv om jeg ikke alltid er enig i det han skriver.
Avatar

mrsfreak

jan 9 2022 - 00:06
På hvilket grunnlag kan DU gjøre antakelser om ikke-kronikeres sykdomshistorier og erfaringer? Er det én ting som er sikkert så er det at ingen historier er like, og antall år i behandling eller hvor mange ulike behandlere man har hatt er ihverfall ikke noe relevant sammenligningsgrunnlag.
Avatar

Frikar

jan 9 2022 - 00:20
Selvfølgelig har antall år og behandlere noe å si.de fleste som har komplekse psykiske lidelser har nettopp vært gjennom mange år og mange behandlere fordi de fleste som sliter i mange har komplekse sykdommer.Man er ikke mange år i systemet hvis man ikke er kroniker for det trenger man ikke.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 00:27
Antall år eller antall behandlere har lite å si i forhold til å forstå andres situasjon - hvis man er totalt blottet for empati - som noen faktisk er.
Avatar

Ok

jan 9 2022 - 00:30
Du vil ha eksempler la oss si man har lett angstlidelser man får hjelp av fastlege og psykolog.Man går 1 årstid hos psykolog og får verktøy og klarer å komme seg videre etter det.

Kronikere med alvorlig angst bipolar depresjon går til psykolog fastlege psykiatrisk sykepleier i over 20 år med flere diagnoser og mange behandlere.mange nye forløp.psykiatriske innleggelser mange bak seg.Både de inne og ute kjenner deg igjen ute på gata og på butikker som har behandlet deg,gitt deg medisiner,prøvd å få deg opp av senga i det mørkeste på psykiatrisk avdeling.

Alle har sin baggasje og sin smerte med i ryggsekken
Avatar

mrsfreak

jan 9 2022 - 00:31
Sjekket nettopp SNL-definisjonen av kroniker og ser at jeg faktisk kan kalle meg det selv mtp. antall år i behandling. Men tidligere var ihvertfall kroniker synonymt med medfødt/uhelbredelig. Uansett betyr ikke min nyervervede status som kroniker at jeg på noen som helst måte er pliktig til å innta et deterministisk eller negativt virkelighetssyn - det er fortsatt mitt eget valg. Og da har jeg ihverfall forstått at denne diskusjonen egentlig handler om noe annet enn kroniske og ikke-kroniske lidelser.
Avatar

Hmm

jan 9 2022 - 00:32
Kronikere har som oftest komplekse psykiske lidelser og flere diagnoser samtidig som gjør det tungt å behandle.
Avatar

Hmm

jan 9 2022 - 00:34
Dette nytter jo ikke da dere ikke har mulighet og evner til å forstå hva det vil si å ha alvorlige psykiske komplekse lidelser.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 00:37
Jeg er innenfor definisjonen av kroniker for faen! Jeg kan jo dette!
Avatar

Frikar

jan 9 2022 - 00:39
Du prater om valg og her ligger det nettopp.Det dreier seg ikke om valg alltid.Ingen velger å lide
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 00:39
Digger å være "innenfor kravene". ;P
Avatar

mrsfreak

jan 9 2022 - 00:41
Er vi plutsellig enige (nå som jeg oppdaget at jeg også er kroniker) om at denne diskusjonen egentlig handler om noe annet, eller feiltolker jeg deg?
Avatar

Hei

jan 9 2022 - 00:42
Da burde ihvertfall du forstå hva det dreier seg om når det gjelder kronikere når du selv er det.Man føler seg ikke akkurat på det beste når man møter på overlever og sykepleiere som tok vare på en på psykiatrisk avdeling ute på matbutikken.
Avatar

Hei

jan 9 2022 - 00:43
Frikar da burde du forså oss når du selv er det
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 00:44
Jeg har ingen problemer med å møte mine behandlere i andre settinger, burde jeg ha det? I så fall: hvorfor?
Avatar

Haha

jan 9 2022 - 00:45
Ikke jeg heller behandlere jeg går til men det er litt rarere de fra døgnavdeling
Avatar

Frikar

jan 9 2022 - 00:46
Du bør ikke ha det selvfølgelig.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 00:47
Takk til hvem det nå var som brakte inn Basil Bernstein - referansen forresten. Har storkost meg med den!
Avatar

Fun fact

jan 9 2022 - 00:49
I en periode fikk jeg mer mening ut av småpraten med resepsjonsdamene enn de 45 minuttene jeg satt hos psykologen.
Avatar

Haha

jan 9 2022 - 00:52
Da var ikke kjemien med psykologen på sitt beste når du fikk mer ut av å småprate med resepsonsdame.
Avatar

Kjemi

jan 9 2022 - 00:52
Den har så mye å si altså.
Avatar

Ikke kjemi

jan 9 2022 - 01:03
Nei, problemet var at jeg aldri skulle vært der i utgangspunktet. Og det skjønte de heldigvis til slutt.

Forøvrig er "kjemi" også et problematisk begrep fordi det har flere betydninger, så jeg unngår konsekvent å bruke det ordet. Det kan brukes både i direkte og overført betydning, og refererer da til litt ulike ting. Men det er jo også en kjent problemstilling i helsevesenet: at pasienter og behandlere ikke snakker samme språk, og/eller som jeg tror er tilfelle her: pasienter snakker ikke samme språk seg imellom en gang.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 01:04
Da benytter jeg sjansen til å spørre - i håp om å øke forståelsen.

Mrs (eller andre med samme opplevelse):
Hvorfor er det verre å møte de fra døgnavdeling på gata enn det er å møte dine behandlere?

Er det fordi de har sett deg i en tilstand du skammer deg over?
I så fall synes jeg det er trist hvis du skammer deg over å være syk.

Jeg ønsker ikke utlevering/detaljer. Ønsker bare å skjønne forskjellen.
Avatar

Hmm

jan 9 2022 - 01:11
Frikar interresant det du skriver at du ikke bruker det ordet.jeg føler at kjemi har mye med å bli forstått av behandler at man ikke prater forskjellige språk.I det ligger tillit og.Har man behandler og det er dårlig kjemi da blir man mer lukket.Det at også pasienter ikke snakker samme språk heller har du rett i.
Avatar

Landing

jan 9 2022 - 01:13
De fra døgnavdeling pleiet en på en måte og så en på sitt sykestue.Mens behandlere som jobber ute jeg vet ikke hvorfor men det er bare lettere å forholde seg til dem ute.Selvfølgelig har det med skam å gjøre.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 01:19
"Du må gjerne si at du ikke blir glad av å se andre glade mennesker, Endt - men jeg må også få lov å si at jeg blir glad av å se andre glade mennesker - uten å bli hånet for det, eller bli betegnet som naiv."

Absolutt. Skal ikke håne deg for det. Et viktig poeng for meg er nettopp at du opplever det motsatte av en del kronikere der.

"Nei - kan hende kan man ikke forstå 100%, men er det ikke bedre å bidra til å øke forståelsen til mer enn null. Er ikke det godt nok? Er det ikke bedre å møte litt forståelse enn ingen?"

Det er nok godt under 100%. Se hvordan vi har helt motsatte opplevelser av mye. Det er bedre med litt forståelse enn ingen. Nok, nei. For min del er det ikke følelsen av forståelse jeg jager etter heller, men et godt liv.

Det er nesten enklest å få noen konkrete spørsmål. Jeg har brent meg mye på å legge ut om livet, så det er ingen god følelse å bare brette ut.

Her er en ting: jeg tipper de fleste har fått med seg mitt øye for kvinner. Jeg gikk gjennom hele ungdommen og tyveårene uten en erfaring. Det alene er drepen for en som meg. Sosial angst, kronisk depresjon, begynnende helseplager og arbeidsløshet setter en stopper for mye hos en ung mann
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 01:28
Jeg har aldri skammet meg over å være syk, men skammet meg over det jeg den gang trodde var grunnen til at jeg ble syk. Og da det senere ble 100% fastslått at det ikke var grunnen likevel, så skammet jeg meg over at jeg lot meg lure til å tro på det i første omgang. Da bestemte jeg meg for at den feilen skal jeg aldri gjøre igjen, og det har jeg heller ikke gjort. Men kjenner følelsen. Her kan jeg også føye til at jeg fortsatte å lete videre på egenhånd etter de egentlige årsakene. Det var i den prosessen jeg oppdaget begrensningene i det offentlige helsevesenet, bl.a. når det gjelder metodebruk. Det er ikke så mange som tenker over det, men ansatte i offentlig helsevesene er også statsrepresentanter. Det medfører at de ikke har lov til å f.eks. problematisere kulturelle faktorer som pasientene påvirkes av, fordi de som statsansatte ikke skal ta stilling til verdispørsmål. (At noen gjør det likevel er en annen sak.) Det er mulig at privatpraktiserende ikke er bundet av de samme føringene, og pasientene er ihvertfall ikke det. Så vanlige borgere kan faktisk "behandle" hverandre og oppnå raskere fremgang med ikke-statlig-godkjente metoder, men det er det ikke så mange som tør.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 01:33
Takk, Mrs - jeg skjønner.

En av mine behandlere sa: Hvis jeg møter deg på gata, så hilser jeg ikke med mindre du hilser først. Det er en del av min taushetsplikt.

Det med skam er forresten en forbanna greie. Det er lov å håpe at mer åpenhet og informasjon om psykisk sykdom kan gjøre det mindre skambelagt - men jeg tror dessverre det er ganske langt fram dit.
Avatar

Ennydagtruer

jan 9 2022 - 01:33
Du har all min empati og håper virkelig at du får det bedre i livet.det er ikke lett for andre p forstå som ikke er i dine sko men du har all min støtte.
Avatar

Frikar

jan 9 2022 - 01:33
Skam ødelegger mye.skam er som gift.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 01:34
Ja. Type kronisk situasjon er viktig. Et kronisk problem med inngrodd tånegl er annerledes enn en kronisk depresjon

Takk og i like måte mrs;)

Mange interessante innlegg her og åpen tone
Avatar

mrsfreak

jan 9 2022 - 01:34
Jeg kan bekrefte at det er mulig å ha "god kjemi" og likevel snakke totalt forbi hverandre.
Avatar

Hei

jan 9 2022 - 01:37
Frikar der er vi litt uenige.for meg er ikke kjemi å snakke forbi hverandre.Det er det motsatte enn kjemi.
Avatar

Skam

jan 9 2022 - 01:46
Man bør jo skamme seg dersom man har gjort noe dumt, som f.eks. å handle mot bedre vitende eller i strid med sitt eget verdigrunnlag. Problemet oppstår først når folk skammer seg på feil grunnlag. Men hva som er riktig eller feil grunnlag for å skamme seg er jo et verdispørsmål, og verdispørsmål skal jo ikke behandlere mene noe om. Det eneste de kan gjøre er å legge til rette for at pasientene selv reflekterer over det, men det fungerer dessverre ikke alltid etter intensjonen.
Avatar

Kjemi

jan 9 2022 - 01:50
Ja nettopp. Det er jo derfor jeg unngår å bruke ordet, fordi det har flere betydninger.
Avatar

Hei

jan 9 2022 - 01:51
Skjønner hva du mener men utrolig mye skam i psykiatri.Det er lettere å si man har ryggskade enn å prate om psykiske lidelser.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 01:55
Ja, det har jeg fått med meg selv om det ikke er et problem for meg personlig. Jeg er mest opptatt av å luke ut de enkeltindividene som aldri skulle jobbet der i utgangspunktet, og den interessen hadde jeg allerede før jeg ble pasient selv.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 01:58
Skam må som dårlig samvittighet finslipes etter dine behov. Alt handler om at de skal rettlede deg på din personlige reise. Der du har det best mulig
Avatar

Hei

jan 9 2022 - 02:02
Helt enig med deg Ennydagtruer.Dårlig samvittighet også er vanskelig ofte å forholde seg til.Vi har alle personlige reiser.
Avatar

Enydagtruer

jan 9 2022 - 02:03
Jeg har et stort behov for å ha samsvar mellom liv og lære, så du har nok rett i akkurat det.
Avatar

Frikar

jan 9 2022 - 02:04
Helt enig med deg.Det fins dessverre en god del mennesker som jobber i psykiatri som aldri burde jobbet der.
Avatar

mrsfreak

jan 9 2022 - 02:35
Jeg tror ikke det er så mange, men de få det gjelder lager veldig mye problemer. Men pasienter kan også være vanskelige. For noen år siden prøvde jeg å hjelpe en bekjent som var innlagt, men h*n ville absolutt ikke høre på mine råd. Så gikk det jo som det måtte gå, og idag har h*n brutt all kontakt med vårt felles miljø. I et annet tilfelle sa jeg til en pasient jeg besøkte på den lokale DPS'en at hvis h*n fortsatte å føre behandlerne sine bak lyset, så ville jeg informere behandlerne om at både h*n og en annen pasient ruset seg i skjul inne på avdelingen. I et tredje tilfelle var det en speedfreak som prøvde å lyge på seg en ADHD-diagnose så han kunne få amfetamin på statens regning. Og så har du dem som absolutt ikke vil søke hjelp i det hele tatt, men skal "finne ut av ting selv". Heldigvis/dessverre [stryk det som ikke passer] finnes det kriminelle miljøer som tar seg av dem.
Avatar

Hei

jan 9 2022 - 02:51
Ja det går vel begge veier.Du prøvde å hjelpe dem så godt du kunne.Det er fint gjort av deg.Menneske er komplisert og vanskelig å forstå.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 11:58
Jeg vil jo tenke at god kjemi betyr å ikke snakke forbi hverandre, mesteparten av tida. Kanskje er det avhengig av hva en ser etter. Hvis du ser etter følelsen av å bli forstått, vil kjemien bli sett utifra det. Hvis du ser etter noen som ikke tror de forstår, så utifra det. Osv
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 12:24
Det er hyggelig og interessant å våkne opp og lese denne samtalen!
Avatar

Enydagtruer

jan 9 2022 - 12:49
Når begrepet brukes på den måten sidestiller man opplevd forståelse med faktisk forståelse, men det er ikke alltid det samme. Det er mulig å ha en gjensidig opplevelse av å forstå hverandre, men så viser det seg på et senere tidspunkt at man snakket om helt forskjellige ting. Man kan altså ikke stole blindt på følelsene i interaksjon med andre. Det hører med til historien at jeg på det tidspunktet ikke hadde fått riktig informasjon fra NAV, og derfor trodde at jeg var pliktig til å gå til psykolog for å ha rett til AAP.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 14:43
Jeg for min del ser forståelse på den måten hele veien. At det er en opplevd forståelse og at du ikke kan vite hvor mye av den forståelsen som er faktisk. Uansett så har den opplevde forståelsen en effekt, og hvis det er det du ser etter så tenker jeg at det blir andre forventninger enn om du ikke ser så hardt etter den.

Ja, det er litt andre toner her for nå, Stubborn;) jeg har fått råd fra nært hold om å droppe sarkasmen litt. Nok krig for nå. Og dere virket mer åpne her
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 15:34
Utfordringen (som jeg kaller "interessekonflikten mellom ulike pasientgrupper") er at noen har bare et behov for å oppleve at de blir forstått, mens andre vil være sikre på at de faktisk blir det uavhengig av om det oppleves slik eller ikke. Så dilemmaet blir da hvilken av disse to interessene som skal være "normalen", altså det man som pasient _ikke_ trenger å presisere ovenfor behandlere. Jeg har prøvd å få svar på dette fra bl.a. Pasientombudet, men det virker ikke som de har noe annet svar enn at de er oppmerksomme på problemstillingen og at god kommunikasjon mellom pasient og behandler er noe helsevesenet stadig prøver å bli bedre på. Jeg har kritisert mine behandlere kraftig for at de ikke har vært tydelige på hvilken kontekst jeg skulle forstå deres spørsmål og uttalelser ut fra. I det ene tilfellet viste det seg bl.a. at de ikke har brukt utredningsverktøyet riktig, da det i instruksjonene tydelig fremgår at de skal gi tilleggsinformasjon dersom pasienten er usikker på hvordan spørsmålene skal forstås.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 15:50
Haha. Jeg tenker behandlerne får litt å bryne seg på med deg som klient, Frikar. Du lar dem få høre det.

Jeg forestiller meg at den som søker sikre svar ofte blir taperen. Sånn funker det for meg i alle fall, når det gjelder bekreftelser på hva folk synes og forstår. For det å føle deg sikker på noe sånt krever også en opplevelse av sikkerhet som du igjen ikke kan være sikker på.

Når jeg satt hos psykologen var det rette for meg å tenke at psykologen ikke skjønte hvordan jeg har det. Og det virket psykologen ganske enig i.
Avatar

Sikker kunnskap

jan 9 2022 - 19:43
Hvorvidt man kan ha sikker kunnskap om noe avhenger jo av hva problemstillingen dreier seg om. Mine utfordringer den gang hadde ingenting med følelser å gjøre, men handlet om hvordan jeg skulle håndtere konkrete situasjoner jeg måtte forholde meg til i hverdagen. Men jeg ble henvist til psykolog på feile premisser i utgangspunktet, og det forklarer nok mye.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 9 2022 - 20:13
Tror vi snakket litt forbi hverandre. Du snakker kanskje mer om en kan være sikker på at ens behov blir sett? Som klient? Jeg gikk rett i filosofiland og snakket om det er mulig å forstå hvordan andre har det. Jeg tror ikke psykologen (eller andre) forstår faktisk hvordan klienten har det. Det blir en blanding av realitet og illusjon hvor godt du egentlig er forstått av behandleren. Men de kan vel være gode på å se behov tenker jeg, og der er det mye svakheter innen psykiatri
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 10 2022 - 11:05
Ja, sånn kan det også sies. Det er viktig at behandlere forstår hvilken livssituasjon pasientene befinner seg i, og hvilke konkrete utfordringer den innebærer. F.eks hvis pasienten blir utsatt for "gaslighting" eller andre manipuleringsteknikker fra sine omgivelser er det veldig viktig å skille mellom hva som er faktiske hendelser og ikke.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 10 2022 - 13:38
Der vet jeg ikke helt om jeg er enig, Frikar, hvis det du har ment prioritering virkelig er å etterforske ved "gaslighting". Jeg mener at en psykologs oppgave ved manipuleringsteknikker er å hjelpe personen med å se gjennom spillet en er utsatt for. Men selvfølgelig kan det for personen det gjelder være et ledd i det, å skille hva som faktisk har skjedd eller ikke, men det er jo ikke alltid helt enkelt. Det viktigste er å komme seg ut av den vanskelige situasjonen en er i.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 10 2022 - 14:05
Vet ikke helt om jeg skjønner hva du mener nå. Man kan jo ikke komme seg ut av en situasjon når man ikke vet om den i utgangspunktet. Det er mulig at gaslighting og tilsvarende problemstillinger skal håndteres av andre yrkesgrupper i helsevesenet, men da må det formidles tydeligere ovenfor pasienten hvor man ellers skal henvende seg.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 10 2022 - 14:23
Som oftest vil en ha noen symptomer hvis en er utsatt for sånt, som folk rundt kan gjenkjenne. En selv er vel ganske "på ustøe bein" når en er utsatt for sterk manipulasjon.

System eller ikke, en trenger støtte.
Avatar

Re: Behov for å ha siste ordet

jan 10 2022 - 14:33
Og i praksis må en sannsynligvis komme seg unna, komme i andre miljø og oppleve hvordan livet egentlig kan være.

Krisesenter kan også være et sted å få hjelp, finnes visstnok både for menn og kvinner etter hvert.
Avatar

Frikar og Srubborn

jan 10 2022 - 16:40
Gaslighting er fæle greier. Jeg tror kanskje mange gjør det på et mikronivå. Noen ganger gaslighter jeg skikkelig på spøk med dama. Det kan være ganske morro når det er lek. For en vaskekte narsissist så er det sikkert en lek det som ødelegger andre.

Jeg tenker dere begge er enig i at løgnene til de rundt en må gjennomskues, både for din egen mentale helse og før du eventuelt kaster noen ut av livet. Se her, jeg er rene diplomaten.
Til forsiden