Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Asperger en adferdsdiagnose ?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Asperger en adferdsdiagnose ?

sep 24 2015 - 18:17
Hvordan kommer asperger til utrykk i ditt liv, hvis du har diagnosen ?
Avatar

Re: Asperger en adferdsdiagnose ?

sep 24 2015 - 20:35
Jeg har problemer med å intuitivt forstå sosial etikette. "Er det meningen vi skal hilse, altså ta hverandre i hendene nå?" er en tanke jeg får stort sett hver gang jeg møter kjente eller skal inn på et kontor av noe slag, jobbintervju, fastlege, psykiater, hva det enn måtte være... Samme når vi skal bryte opp. Akkurat samme usikkerheten. Jeg løser dette ved å være avventende og se hva motparten gjør, og "følge ledern" :)

Jeg flørter med OCD aktige tendenser. Som eksempel foregår en dusj alltid på samme måte. Først skrubbes dette, så vaskes dette osv osv. Hver gang. Vet ikke om det har sammenheng med asperger eller om det er en separat OCD ting though...

Jeg er rigid av meg. Hvis jeg har bestemt meg for å gjøre noe på et vis, så er det vanskelig å endre taktikk eller framgangsmåte i ettertid. Det går, men det er ubehagelig.
Samme med meninger jeg har gjort meg opp. Med mindre jeg får ny informasjon som jeg kan faktorere inn i gammel kunnskap, så mener jeg det jeg mener! Andres argumenter endrer sjeldent mitt ståsted.

Jeg har liten variasjon i kosthold. Jeg liker det jeg liker, og hvis det i tillegg er lett å lage, så hvorfor eksperimentere og komplisere?
Dette prinsippet kan nok overføres til mange andre aspekter i livet mitt. Jeg har funnet meg en viss måte å gjøre ting på og er relativt lite fleksibel.

Det er sikkert mye mer, men det var det jeg kom på i farten her :)
Avatar

Re: Asperger en adferdsdiagnose ?

sep 24 2015 - 21:24
Det er litt vanskelig å svare helt entydig fordi det varierer så mye fra person til person. Så er det noe som er vanligere for gutter enn jenter eller omvendt, men ikke uten unntak. I USA har de nylig omdøpt diagnosen, men kjennetegnene er i stor grad de samme. Selv har jeg fått diagnosen ganske nylig etter mange år med ulike problemer. Så det er litt vanskelig å si hva som er hva. I det hele tatt, det er et felt der det stadig kommer ny informasjon!

I mitt vedtak der jeg fikk diagnosen står "gjennomgripende utviklingsforstyrrelse" og det er en vanlig formulering så vidt jeg har skjønt. Og det kan gi seg utslag på mange måter. For min del ble symptomene først virkelig plagsomme i ungdomsårene. Men når jeg ser tilbake så har jeg følt meg litt på utsiden hele tiden. Og det ble mer krevende i ungdomsårene. Det handlet ikke bare om sosiale koder heller, det var noe med at de interesseområdene som gjaldt i omgangskretsen ikke uten videre var de som var naturlig for meg å være opptatt av. Så kom mobbing og andre problemer i tillegg, heller ikke uvanlig. Så jeg følte meg rett og slett sosialt underutviklet.

På videregående gikk det bedre, men med mye av den samme usikkerheten. Folk var veldig greie i den perioden så da gikk det seg til på et vis. Noe av det har jeg klart å trene bort, men det er ikke borte. Og jeg har brukt mye lenger tid på å lære en del ting en mange andre. Og jeg kan fortsatt bli veldig anspent i sosiale relasjoner, er meget usikker på meg selv i nære relasjoner m.m.

Problemene med å ta ting for bokstavelig og ikke skjønne ansiktsuttrykk o.l. synes jeg ikke selv jeg er så plaget med. Mulig jeg har litt, men det er ikke det jeg tenker mest på.

Og så er jeg veldig sensitiv. På den ene siden kan jeg glede meg over små ting jeg observerer, men kan også bli satt ut av ganske små ting. Det er ikke så mye filter og begeret blir fylt. Dette har skjedd mange ganger og var ganske vanskelig å bli klok på før jeg fikk diagnosen. Fortsatt litt vanskelig å bli klok på faktisk.

Jeg føler også et ganske sterkt behov for forutsigbarhet. Og nå er det nok enda større enn før fordi jeg har strekt meg veldig langt for å passe inn i folks til tider avslappede forhold til tid og avtaler. Faktisk synes jeg dette var noe enklere før. Jeg har større kontrollbehov enn andre, men jeg synes det var lettere å håndtere før. At omgivelsene var litt mer forutsigbare og strukturerte.

Ulike former for funkjsonsnedsettelse er dessverre veldig tydelige. Kan slite med å organisere ting i hverdagen selv om jeg er noenlunde strukturert i utgangspunktet. Og enkelte tilleggsdiagnoser har nok stelt det litt i stand her.

Ellers fungerer jeg noenlunde på en del områder. Jeg er ikke så engstelig for å møte nye folk faktisk. Og enkelte situasjoner føler jeg meg rimelig trygg på. Jeg har vært på mye møter f.eks. og føler meg ganske trygg på meg selv der. Men jeg blir veldig ukomfortabel hvis viktige temaer diskuteres litt heseblesende, folk snakker i munnen på hverandre og lydnivået blir høyt. Jeg liker å snakke med innestemme og at ting snakkes om noenlunde grundig. Smalltalk har jeg ikke nødvendigvis problemer med, men det kommer litt an på....
Avatar

Til Meisen 77

sep 25 2015 - 00:04
Har du fått andre diagnoser i tillegg til AS ?
Avatar

Kanakkas 78

sep 25 2015 - 00:21
Du må være en kvinne. Det er sånn generelt nokså stor forskjell på menn og kvinner med AS, selv om alle er forskjellige. Jeg mener at AS personer som gruppe er mer forskjellig en NT menneske ,( det såkalte nevrotypiske menneske ) Og siden vi er blitt sett på som annerledes, så kan en jo spørre seg, annerledes i forhold til hva ? De har viss nok gått mer bort fra gjennomgripende utviklingsforstyrrelse , som er blitt mer erstattet med autismespekterforstyrrelse nå, siden gjennomgripende utviklingsforstyrrelse ikke passer inn på den diagnosen, men heller på klassisk autisme.
Avatar

til dragtemmer

sep 25 2015 - 00:32
Du høres også ut som ei kvinne med AS. Det å bruke mye energi i sosiale settinger, der du må tenke mye på hvordan du skal være å gjøre gir mye av deg selv.
Avatar

Re: Asperger en adferdsdiagnose ?

sep 25 2015 - 06:29
Jeg "er under utredning" for dystymi, men det er nok en formalitet, jeg kommer til å få den diagnosen. Flørter som nevnt med OCD, men er nok for svakt rammet til å få den diagnosen.

Som jeg har forstått det er asperger en slags samlediagnose. Hvis de kan putte deg en plass på autismespekteret, men ingen andre diagnoser passer, så ender du opp med asperger. Jeg antar det er derfor det blir sagt at aspergere er "mer forskjellige" sammenlignet med andre aspergere enn "normale" folk er sammenlignet med andre "normale" folk.

Dette er bare jeg som tenker høyt. Godt mulig jeg tar feil :)
Avatar

Re: Asperger en adferdsdiagnose ?

sep 25 2015 - 13:30
Dragetemmer: .ja jeg må skrive det slik men ditt nikk først.
Avatar

Re: Asperger en adferdsdiagnose ?

sep 25 2015 - 21:03
Jeg er også mann hvis det var spørsmål om det:-) Og tallet bakerst i brukernavnet er ikke fødselsåret mitt. Og navnet kan gi rare assosiasjoner kanskje... Jeg valgte brukernavn temmelig tilfeldig for noen år siden da jeg begynte å bruke skrivetjenesten. Forumet har jeg ikke begynt å bruke før nå. Får se om jeg skal ta meg bryet med å bytte brukernavn.

Det med forskjeller mellom kjønnene var noe jeg kom over litt tilfeldig. Og det er ikke en regel uten unntak så vidt jeg har skjønt. Men de tingene som var typisk for jenter/kvinner var ny informasjon for meg og noe litt annet enn de vi vanligvis leser om Asperger. Og det er vel ikke første gang i medisinens historie at det skjer.

Men det varierer veldig fra person til person dette. Og tilleggssymptomer gjør bildet ekstra komplisert. Og det er et godt spørsmål hva som er "normalt". Jeg synes det "normale" var mye lettere å forholde seg til før. At omgivelsene rundt oss har blitt mer flytende og mindre strukturerte, at folk er vanskeligere å inngå avtaler med m.m.
Til forsiden