Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 24 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Å ha en psykisk uhelse - Hva er galt ?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Å ha en psykisk uhelse - Hva er galt ?

okt 12 2014 - 15:14
Å HA EN PSYKISK UHELSE – HVA ER GALT ?
Hva er galt med å ha en psykisk uhelse ? Hvorfor tør ikke flere å snakke om dette ? Alle har en psykisk helse. Hvorfor tør ikke flere å innrømme at de har en psykisk helseutfordring? Statistikker og tall gir grunn til bekymring.
Ca. 380 000 mennesker i Norge har diabetes 1 og 2. Diabetesforbundet har 40 000 medlemmer. Norge har ca. 300 000 revmatikere og Revmatikerforbundet har 37 000 medlemmer. Norge har ca. 850 000 hjerte- og lungesyke. LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) har 44 000 medlemmer. En av tre (dvs. 1,6 millioner) får kreft i løpet av livet. Kreftforeningen har 113 000 medlemmer. En av tre får (dvs. 1,6 millioner) i løpet av livet en psykisk lidelse. Mental Helse (landets største interesseorganisasjon for brukere og pårørende i psykisk helsevern) har 7 500 medlemmer.
Ikke nok med dette. I Kreftforeningen, Diabetesforbundet, LHL, Revmatikerforbundet med mange flere interesseorganisasjoner står pårørende sammen med sine brukere i samme forening og kjemper sammen med disse for en bedre hverdag. De har skjønt at sammen er vi sterke.
Derimot i psykisk helsevern har pårørende til folk med psykiske lidelser sin egen organisasjon LPP (Landsforeningen til pårørende i psykisk helsevern). Hvorfor kan ikke pårørende og brukere stå sammen i kampen mot stigmatisering og fordommer mot psykiske helseutfordringer ? Hvorfor kan ikke brukere og pårørende stå sammen i kampen for at deres stemmer skal høres og i kampen for bedre tilbud i psykisk helsevern ? Jeg er overbevist om at brukerne og pårørende har mye å tilføre hverandre.
Vi vet at mange unge faller ut av videregående skoler og ellers i samfunnet. Vi vet at ca. 550 mennesker tar sitt liv hvert år. Vi vet at over halvparten av nordmenn i 30-årene som blir uføretrygdet har psykiske lidelser.
Vi har en lang vei å gå, men veien blir mye lettere hvis vi alle går sammen. Vi må ikke glemme at vårt felles mål er et best mulig liv for alle som sliter.
Splittet er vi svekket ! Sammen er vi sterke !
Gunn Pound
Leder
Mental Helse Stovner
Avatar

1,6 faar en psykisk lidelse???

okt 12 2014 - 20:26
Man kan jo ikke anta dette...dummeste jeg har hørt.Listen ligger litt høyere for hva man kan kalle psykisk sykdom.Mange har det altfor godt og har de en daarlig periode saa har de plutselig blitt psykisk syk.Excuse my french, men det er det største bullcrapet jeg har hørt paa lenge.

Det som er riktig er at det er fremdeles ett tabu aa være psykisk syk.Det er faktisk fremdeles et tabu, men skal jo være med i tiden og derfor maa jo man ogsaa være politisk korrekt.

Medlemmer eller ei det er ikke det som er viktig.Det som er viktig er at vi blir kvitt den stinkende dobbelt moralen blant folket.Jeg vet av erfaring at aa være psykisk syk ikke er akseptert blant de saa kalt "normale" menneskene.

Avatar

Takk for flott innlegg

okt 13 2014 - 10:22
Hei på deg !
Takk for flott og postivt innlegg. Du fremstår som et positivt og flott menneske. Du føger med og engasjerer deg. Tusen takk ! Klem fra Gunn
Avatar

Hmm

okt 24 2014 - 17:22
- pussig at ikke antallet som får psykiske lidelser reflekteres i medlemsmassen på MH - merkelige greier.... nå.
Rapporten; bruk av alternativ behandling i Norge 2012 har også interessante tall, tall som til forveksling kan ligne andre tall - det er kanskje ikke så rart siden det er tall.
1 /3 har brukt alternativ behandling de siste 12 mnd. 72% av disse har brukt AB utenfor helsevesenet. 14% oppgir at de har prøvd AB gitt av helsevesenet og 14% både og. (altså alternativ behandling gitt av det offentlige helsevesen)
Undersøkelsen er riktignok utført av NAFKAM og gjennom telefonintervju så å finne mangler ved kontrollene blir kanskje som å fiske i et akvarium.
Jeg synes uansett at det er interessant at av 1000 mennesker,tilfeldige forhåpentligvis, så velger over 300 heller å motta AB enn noe helsevesenet kan tilby - da blir det kanskje ikke så rart at medlemstallene synker eller holder seg på samme nivå, det er åpenbart at andre organisasjoner også har god placebo effekt å tilby. Jeg mistenker også at det er en kronglete historie bak valget å heller oppsøke AB, tall jeg igjen mistenker bare vil bli forsterket jo flere som våger søke hjelp hos psykiatrien, Jeg har lest flere steder uttalelser som; "Jeg har gått til psykolog i 3 år nå og h*n har vært til stor hjelp, men jeg er tungt deprimert og har mye angst" - lurer på om noen som helst annen profesjon hadde taklet en slik tilbakemelding "Jeg har gått til tannlegen i 3 år nå for en vond tann og tannlegen har vært til stor hjelp, men jeg har så vondt i den tanna" - nei det er sant, det er jo ikke akkurat vitenskap.
Avatar

Re: Å ha en psykisk uhelse - Hva er galt ?

nov 17 2014 - 06:31
Synes det er helt meningsløst å sammenligne antall medlemmer i interesseorganisasjoner med den aktuelle sykdommen.
Til forsiden